Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ: Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα

Δημοσίευση: 02/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Ερευνα Κώστας Φωτάκης, κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου , ανέλυσε τις παρακάτω δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον

1η δράση:    Κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις οι οποίες διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ερευνητικών φορέων και γενικότερα απελευθερώνουν τις δυνατότητες, το δυναμικό που διαθέτουν με γνώμονα την επιστημονική ποιότητα και την επιδίωξη της πραγματικής αριστείας. Ειδικότερα αντιμετωπίζονται επείγοντα θέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή του προβληματικού Νόμου 4310/2014 και λαμβάνονται μέτρα τα οποία

1.    Βελτιώνεται η διακυβέρνηση των ερευνητικών φορέων ώστε αφ' ενός να ευνοείται η προσέλκυση καταξιωμένων επιστημονικά και ικανών διοικητικά διευθυντικών στελεχών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ο έλεγχος από τυχόν αυθαιρεσίες,

2.    Αναμορφώνουν τα μέτρα αυτά τη δομή και αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας το οποίο γίνεται Έρευνας και Καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στο γνωμοδοτικό του ρόλο για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία,

3.    Βελτιώνουν τις εργασιακές σχέσεις για το ερευνητικό προσωπικό και δημιουργούν ελκυστικές ευκαιρίες ιδιαίτερα για νέους επιστήμονες. Εάν  υπάρξει ερώτηση, μπορώ να εξειδικεύσω.

4.    Απλοποιούν τους κανόνες που διέπουν το ΣΕΣ το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να διευκολύνεται η υλοποίηση και η διαχείριση των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων. Παράλληλα μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός επόμενου ολιστικού νόμου – πλαισίου μακράς πνοής για την έρευνα και την καινοτομία.

2η δράση:    Για το 2016 προβλέπεται η πλήρης κάλυψη της μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού των ερευνητικών φορέων είτε είναι Δημοσίου Δικαίου είτε είναι Ιδιωτικού Δικαίου, κατ’ αναλογία με το προσωπικό των ΑΕΙ. Για τον σκοπό αυτό παρά τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν, έγινε για πρώτη φορά αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την έρευνα, γεγονός που επίσης σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Επιπλέον –κι αυτό είναι ένα νέο στοιχείο- στο πλαίσιο της συνεισφοράς για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των Πανεπιστημίων της χώρας, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους Υπουργούς, πολύ σύντομα θα διατεθούν πόροι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ως συγχρηματοδότηση σε ερευνητικά προγράμματα που επιτελούνται στα Πανεπιστήμια. Με τους πόρους αυτούς μεταξύ άλλων θα υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον μέρους των λειτουργικών τους εξόδων.

3η δράση:    Προετοιμάζεται μια εμβληματική θεσμική παρέμβαση με στόχο την υποστήριξη μιας μακρόχρονης εθνικής πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου Ιδρύματος, του Ιδρύματος Στήριξης Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο θα διαχειρίζεται τους πόρους ενός Ταμείου αποκλειστικά επιφορτισμένου με τη στήριξη της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από μίγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, οι δημόσιοι πόροι θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι ιδιωτικοί κατ' αρχάς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία έχει διαμορφωθεί μια συμφωνία με πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Το Ίδρυμα, θα συγκροτηθεί με βάση σχετικά διεθνή πρότυπα και θα λειτουργεί με γνώμονα την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

Θα διέπεται από κανόνες απλούς, προσαρμοσμένους στην ευελιξία που απαιτεί η έρευνα, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ένα σχετικό νομοθέτημα ήδη προετοιμάζεται.

Η διακυβέρνηση του Ιδρύματος αυτού σχεδιάζεται να είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Σε πρώτη φάση, μέσω του Ιδρύματος θα διατεθούν πόροι της τάξεως των 240 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2016-2018  με στόχο τη στήριξη κυρίως νέων ερευνητών σε προ και μεταδιδακτορικό στάδιο για τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας.

Οι σχετικοί πόροι ένα μέρος αυτών σχεδιάζεται να είναι διαθέσιμοι το 2ο εξάμηνο του 2016.

Κάτω από τις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα για μας η ανάληψη άμεσης δράσης είναι κάτι το επιτακτικό.

Τα πράγματα δεν μπορεί να περιμένουν.

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να επιτρέψει τη ριζική αναζωογόνηση της έρευνας στα ερευνητικά Κέντρα και τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις σε ένα επόμενο στάδιο και να αποτελέσει το υπόστρωμα για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου έρευνας παιδείας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας πραγματικής οικονομίας της γνώσης, η οποία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.