Παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων

05/03/2016

Άκουσε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων Νήσων «Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα» και «Αρχιτεκτονικές Μελέτες: Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής» στο Πολιτιστικό Κέντρο Εντευκτήριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα). Η εκδήλωση αυτή ήρθε ως συνέχεια σημαντικών επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το Ίδρυμα από την αρχή του νέου έτους, προς την επίτευξη των επιστημονικών σκοπών του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιωάννης Δραγώνας, Καθηγητής, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Αν. Πρύτανης του ΕΚΠΑ, οι οποίοι και συντόνισαν τις παρουσιάσεις.

Η εκδήλωση άνοιξε με μουσική εισαγωγή από την κα. Ευγενία-Μαρία Αθανασοπούλου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από ους κ.κ. Δραγώνα και Μαραβέγια.

Ο κ. Δραγώνας σημείωσε ότι το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων, συνεχίζει την έρευνα και την ανάδειξη σημαντικών τομέων του επτανησιακού πολιτισμού, επιδιώκοντας να διαδώσει τον πολιτισμό αυτό στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς και να καταστήσει κοινωνούς του φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί πολύτιμο αρωγό και πρόσφατα υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

Ο κ. Μαραβέγιας από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού των Επτανήσων που ξεκίνησε κατά την προεδρία του στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων συνεχίζεται και εντείνεται με την καθοδήγηση του νέου Προέδρου, κ. Δραγώνα.

Για τo βιβλίο Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα. Ζάκυνθος, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Λευκάδα μίλησαν ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, η Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, η επιμελήτρια του έργου Δώρα Μαρκάτου, τ. Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σταλίνα Βουτσινά, Ιστορικός Τέχνης, υποψηφία διδάκτορας, η οποία συνέβαλε με κείμενά της στη συγγραφή του πονήματος. Στόχος της μελέτης αυτής, όπως σημειώθηκε, είναι να αναδειχθεί η γλυπτική δημιουργία στα Επτάνησα,  από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, και ειδικά στα νησιά στα οποία εδρεύουν σχολές και τμήματα του ΤΕΙ.

To βιβλίο με τίτλο: «Αρχιτεκτονικές Μελέτες, Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής» μίλησαν η Ελένη Μαΐστρου, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμέζη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο επιμελητής του έργου Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Κάρλος Τοματζιάν, Αρχιτέκτων Μηχανικός, κείμενα του οποίου φιλοξενούνται στο βιβλίο. Στόχος της μελέτης αυτής, όπως ανέφεραν οι ομιλητές ήταν: α) η επιλογή και τεκμηρίωση αντιπροσωπευτικών κτηρίων επτανησιακής αρχιτεκτονικής, που ακόμη διασώζονται ή υφίστανται σε ερειπιώδη κατάσταση και των οποίων η ύπαρξη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την προσεισμική επτανησιακή αρχιτεκτονική  και β) η μελέτη και κατανόηση της αρχικής τους κατάστασης διαμέσου γραφικών αναπαραστάσεων, ως  προϋπόθεση οποιαδήποτε μελλοντικής επέμβασης  με σκοπό την προστασία και ανάδειξή τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Παντής, η Βουλευτής Κεφαλληνίας κα. Αφ. Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Ελ. Νιοτόπουλος, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, πρώην Υπουργός, Καθηγητής Σπ. Φλογαϊτης, η Πρόεδρος του  Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κα. Ρ. Κράτσα,  ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Β. Χρυσικόπουλος και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Κων. Μπουραζέλης.
Παρευρέθησαν επίσης οι Αντιπρόεδροι του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, Καθηγητές κ.κ. Ι. Χάλαρης και Ερ. Τζαννάτος, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, καθώς και ο πρώην Αντιπρόεδρος, Καθηγητής κ. Σ. Σούλης.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και Βουλευτές και Μητροπολίτες των τριών νησιών που δραστηριοποιείται το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ