Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ευρεία σύσκεψη και live Συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το esos συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου, υποβάλλοντας οκτώ ερωτήσεις
Δημοσίευση: 05/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ευρεία σύσκεψη των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών  και των Φορέων της Δυτικής Ελλάδας, για τα θέματα επείγουσας σημασίας που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με θέματα:
•    Χρηματοδότηση Πανεπιστημίου,
•    Ενημέρωση για θέματα λειτουργίας Τμημάτων του Πανεπιστημίου, και
•    Κάλυψη αναγκών σε θέσεις Καθηγητών και Λεκτόρων

Στη σύσκεψη, όπου έλαβαν μέρος μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, οι Κοσμήτορες των Σχολών, η Γραμματέας κ. Μαρίνα Κορφιάτη και οι αν. Γενικοί Διευθυντές των Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου κ.κ. Χ. Ροδόπουλος και Αχ. Χατζόπουλος, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κ. Σ. Αναγνωστοπούλου, οι Βουλευτές Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Γ. Βαρεμένος, Κ. Καραγκούνης, Αν. Κατσανιώτης, Δ. Κωνσταντόπουλος, Θ. Παπαθεοδώρου, Αν. Ριζούλης, Μ. Τριανταφύλλου και Ασ. Φωτήλας, εκπρόσωπος του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

Στη σύσκεψη κυριάρχησαν το θέμα της ακαδημαϊκής λειτουργίας, υποστήριξης και στελέχωσης των τριών Τμημάτων που βρίσκονται στο Αγρίνιο, έναντι των υπολοίπων που απολαμβάνουν των υπηρεσιών μιας οργανωμένης Πανεπιστημιούπολης όπως αυτής των Πατρών, οι νέες θέσεις ΔΕΠ που δόθηκαν από το Υπουργείο και η κατανομή τους μεταξύ των ελληνικών Ιδρυμάτων, αλλά και η κυρίαρχη θέση που κατέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών ως μοχλός ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα η πρωτοβουλία που πήρε η Πρυτανεία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιδρύματος, για τη σύσκεψη αυτή, προκειμένου να ξεκινήσει μια ανοικτή, ειλικρινής και γόνιμη συζήτηση όλων των πλευρών, και στους δύο νομούς, για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την υποστήριξη των υπαρχόντων δυνάμεων.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Στο τέλος της συνεδρίασης ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου της Πρυτανείας, παρουσία των εκπροσώπων της υπουργού, την οποία μετέδωσε ζωντανά το esos  , και δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους του Τύπου εκτός Πατρών να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους.
Οι ερωτήσεις του Τύπου επικεντρώθηκαν στα ζητήματα των Τμημάτων που βρίσκονται στο Αγρίνιο, στη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, σε θέματα μεταπτυχιακών σπουδών, στην ασφάλεια της Πανεπιστημιούπολης, αλλά και στη σχέση και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη της Πάτρας.  

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  ESOS

Το esos  συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου, υποβάλλοντας τις ακόλουθες οκτώ ερωτήσεις:

1. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων της προηγούμενης εβδομάδας ποια θέση διατυπώσατε, ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών στο ζήτημα της κατανομής  των θέσεων;
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση μεταξύ Πρυτάνεων για το ζήτημα αυτό. Ισχύουν και τι ακριβώς συνέβη;

2. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προανήγγειλε βελτίωση του συστήματος των μετεγγραφών. Ποια είναι η θέση σας;

3. Ποια  είναι η θέση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών επί των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να  ανοίξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας;

4. Πως σας ακούγεται η δήλωση της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, αρμόδιας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σ. Αναγνωστοπούλου “οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα”. Παρακαλούμε να μας σχολιάσετε τη δήλωση.
 
5.Οι πρόεδροι των Συμβουλίων των ΑΕΙ σε πρόσφατη ανακοίνωση έκαναν λόγο για υπονόμευση και αμφισβήτηση του ρόλου των Συμβουλίων Ιδρυμάτων των Πανεπιστημίων από κατεστημένα κέντρα που βλέπουν  να κλονίζεται η ανεξέλεγκτη δράση τους. Παρακαλούμε μία απάντηση.

6. Επίσης που είναι η θέση σας ως Πρύτανης, επί του θεσμού των Συμβουλίων των ΑΕΙ;

7. Ενα σχόλιο επί των δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας για τους διδάσκοντες στα Μεταπτυχιακά; Σας θυμίζουμε τη δήλωση της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας: “Ένα μεγάλο ποσοστό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), της τάξεως του 30%, βάζει «στην τσέπη του».

«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
ΑΠΟ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Για 7η συνεχή χρονιά διοργανώνεται η ιδιαίτερα επιτυχημένη δραστηριότητα «Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών», με τον τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές της Περιφέρειάς μας να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και την ευαισθητοποίησή τους στο χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονα, στόχος της ενέργειας αυτής είναι η επαφή και η γνωστοποίηση του έργου και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματός μας στο κοινωνικό σύνολο. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, καλούμε τα Σχολεία όλης της Δυτικής Ελλάδας να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών το διάστημα από 28 Μαρτίου έως 15 Απριλίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών (τηλ. 2610996649, 2610969046, φαξ: 2610996665, email: dee@upatras.gr). Όλο το ενημερωτικό υλικό για τη δράση αυτή: https://www.upatras.gr/el/node/5791

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Η αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου την περίοδο αυτή πραγματοποιείται είτε από το προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης και Λειτουργίας Εγκαταστάσεων είτε με αναδόχους εργολάβους, και τα έξοδα καλύπτονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), την Εταιρεία Αξιοποίησης & Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Ε.Λ.Κ.Ε. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι βλάβες ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610996666 και κατά τις μη εργάσιμες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλ.: 6978188888), επιφυλακής ηλεκτρολόγου (τηλ: 6978188887), επιφυλακής υδραυλικού (τηλ.: 6978188886), αλλά στο τηλέφωνο 2610996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Περισσότερα: https://www.upatras.gr/el/node/5793.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

Το Πανεπιστήμιο προτίθεται να καλύψει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος, μέρος της δαπάνης συμμετοχής των μελών ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ σε Συνέδρια του εξωτερικού και εσωτερικού με παρουσίαση εργασίας, καθώς και των Μεταπτυχιακών Φοιτητών, που έχουν σύμβαση παροχής Επικουρικού-Διδακτικού Έργου στο Πανεπιστήμιο, καθόσον τα ερευνητικά αποτελέσματα της εργασίας είναι πρωτότυπα και προβάλλουν την επιστήμη. Λόγω των μειώσεων των κρατικών πιστώσεων, για κάθε μέλος ΔΕΠ και Μεταπτυχιακό Φοιτητή θα εγκρίνεται δαπάνη για συμμετοχή σε ένα συνέδριο ετησίως. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο https://invoice.upatras.gr/congress μέχρι τις 28 Απριλίου 2016. Πληροφορίες: κ. Σ. Μεσσάρη, email: messari@upatras.gr, τηλ.: 2610997951.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κατανομές των Τμημάτων για τις Τακτικές Πιστώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους, 2016, θα πρέπει να αποστέλλονται υπηρεσιακά με το εσωτερικό ταχυδρομείο, αλλά και ηλεκτρονικά στο email: proypolog@upatras.gr. Το σύστημα εγκρίσεων θα ανοίξει λίγες ημέρες μετά τη υποβολή της κατανομής των πιστώσεων για τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Υπενθυμίζουμε στα μέλη της κοινότητας ότι, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, θα πρέπει να προσκομίσουν έως τις 15/3/2016 πιστοποιητικό «Οικογενειακής Κατάστασης», για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχετικά με την παροχή του οικογενειακού επιδόματος. Αναλυτικές πληροφορίες για το οικογενειακό επίδομα και τους δικαιούχους έχουν αναρτηθεί στο: http://www.upatras.gr/el/node/5792

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ. ΧΡΥΣΟΛΟΥΡΗ
Την Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, με μια σεμνή τελετή με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, τιμήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Γεώργιος Χρυσολούρης, για την μακρόχρονη και σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη του Ιδρύματος και την προώθηση της Έρευνας. Την εκδήλωση προσφώνησαν η Πρύτανις, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, ενώ για το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του τιμώμενου μίλησε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης και Καθηγητής στο Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Δ. Πολύζος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Γ. Χρυσολούρη με θέμα: «Η βιοµηχανική παραγωγή ως στοιχείο ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου», όπου με αισιοδοξία τονίστηκαν η σημασία της έρευνας, η οργάνωση και η υψηλή στόχευση, ως παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής προόδου μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής κρίσης, σαν αυτό που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ
Εκατοντάδες κόσμου, φορείς, σωματεία, σχολεία, υπηρεσίες και εταιρικές οργανώσεις, φύτεψαν περί τα 2.000 δένδρα την Κυριακή, 28/2/2016, με σύμμαχο τον καλό καιρό, σε 18 διαφορετικές τοποθεσίες στην Πανεπιστημιούπολη, μεταμορφώνοντας την κοινότητά μας σε έναν τόπο χαράς, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όπου μια υπεραιωνόβια ελιά μεταφέρθηκε από τις απαλλοτριώσεις της ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή «Ελαιώνας» της Αιγιάλειας και μεταφυτεύτηκε στον υπαίθριο χώρο πλησίον της Πρυτανείας. Συνολικά πέντε αιωνόβιες ελιές μεταφυτεύτηκαν από την ίδια περιοχή και στολίζουν επιλεγμένα σημεία της Πανεπιστημιούπολης (Τμ. Φυσικής, Φιλοσοφίας, κτίριο Α’ και «Πάρκο της Ειρήνης»), με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, οικολογική αλλά και αισθητική σημασία, που μεταφέρουν μνήμες και ιστορία της περιοχής μας, μισής και πλέον χιλιετίας. Οι ελιές παραχωρήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ, και στο τιτάνιο έργο της μεταφοράς και μεταφύτευσής τους βοήθησαν ο Δήμος Πατρέων, η Ολυμπία Οδός, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα! Στην δενδροφύτευση συμμετείχαν οι Πρυτανικές Αρχές, μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητικές οργανώσεις του Πανεπιστημίου, σχολεία (Καστριτσίου και Ρίου, Πειραματικά Πανεπιστημίου Πατρών, Αρσάκειο Λύκειο, Εκπαιδευτήρια Πάνου), φορείς και εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής (Ροταριανός Όμιλος, Σύλλογος Μέριμνας Ζώων Πανεπιστημίου Πατρών, Patrinistas, ΟΙΚΙΠΑ). Το Δασαρχείο Πατρών μας προσέφερε τα 2.000 φυτά, ενώ το κάλεσμα του Πανεπιστημίου υποστήριξαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πατρέων, το Πυροσβεστικό Σώμα, η 6η ΕΜΑΚ Πατρών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Σαμαρείτες, η ΕΡΓΟΣΕ, η Ολυμπία Οδός, ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών ΑΕ, οι εταιρείες Praktiker και «Λουξ», καθώς και το Αρτοποιείο «Βασίλης Ραυτόπουλος». Υπεύθυνοι για την εκδήλωση, που τελούσε υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Πρυτάνεως Γιώργου Αγγελόπουλου, ήταν η αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Ελεύθερων Χώρων, κ. Ευγενία Πετροπούλου και η Δρ. Νάντια Μαραζιώτη από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο», τους οποίους και πρέπει να συγχαρούμε όχι μόνο για την πραγματικά άρτια οργάνωση και το κέφι τους, αλλά και για τον σεβασμό που αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική ανάπτυξη της κοινότητάς μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Απόψε Σάββατο, 5 Μαρτίου και ώρα 19.55, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο ζωντανή μετάδοση της όπερας του G. Bizet «Manon Lescaut» - Μανόν Λεσκό του G. Puccini, από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης, με ελληνικούς υπότιτλους. Η Kristine Opolais και ο Jonas Kaufmann εμφανίζονται στους ρόλους των άτυχων εραστών, γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Μανόν Λεσκό, η παθιασμένη προσαρμογή που έκανε ο Puccini στο κλασικό μυθιστόρημα για μια επαρχιωτοπούλα με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Η σκηνοθεσία είναι του Sir Richard Eyre, ενώ διευθύνει ο πρώτος μαέστρος της ΜΕΤ Fabio Luisi. Η διοργάνωση γίνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, που συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα των μεταδόσεων «The Met: Live in HD». Περισσότερα: http://www.cinelesxipatras.gr/home.html

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.