28ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης Πρόγραμμα Erasmus+

Συνάντηση Θεσσαλονίκης

09/03/2016

Άκουσε το άρθρο

Σε μια εποχή που η Ευρώπη μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τους δεσμούς αλληλεγγύης που πρέπει να συνδέουν τα μέλη της,  οι μαθητές του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ανοίγουν το σχολείο τους και τις οικογένειές τους σε Ευρωπαίους συμ-μαθητές τους, μοιράζονται μαζί τους γνώσεις, εμπειρίες και χαρούμενες στιγμές  και αποδεικνύουν ότι για τις εφηβικές ψυχές  η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου η Ευρώπη της Ανατολής και της Δύσης έχει περισσότερα  κοινά παρά διαφορές.  

38 μαθητές και 17 καθηγητές μέλη 7 εθνικών αποστολών (από Λιθουανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Φινλανδία,Τουρκία) έζησαν για μία εβδομάδα στον ρυθμό του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Στην διάρκεια αυτής της εβδομάδας το πρόγραμμα ήταν βαρύ:

•    παρουσιάσεις  εργασιών των μαθητών με θέμα το Ολοκαύτωμα μέσα από διάφορες μορφές τέχνης,
•    παρακολούθηση διάλεξης του Ε.Χεκίμογλου στην Αιθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση,
•    παρουσιάσεις εργασιών των καθηγητών με θέμα την συνεργασία με τις δυνάμεις του Άξονα,
•    περιήγηση στους τόπους μνήμης του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη,
•    ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και στο Εβραϊκό Μουσείο,
•    επίσκεψη στο μουσείο των βασιλικών τάφων της Βεργίνας και άλλα πολλά.

Και ακόμη οργάνωση ειδικών μαθημάτων στα αγγλικά ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από όλους τους φιλοξενούμενους καθώς και εργαστήρια για τους μαθητές, μεταξύ των οποίων και εργαστήριο παραδοσιακών χορών. Ετσι το μεσημέρι της τελευταίας μέρας και με σύμμαχο την ανοιξιάτικη λιακάδα η αυλή του σχολείου γέμισε από μαθητές και καθηγητές έλληνες και ξένους που χόρευαν πεντοζάλη και συρτάκι.  

«Έχω την αίσθηση της κοινότητας»  δήλωσε η  Maria Salud Garcia,καθηγητρια από την Ισπανία το μεσημέρι της Παρασκευής. Αν πράγματι αυτό ήταν αισθητό στους περισσότερους από τους φιλοξενουμενούς μας, τότε θεωρούμε ότι, ανεξάρτητα από τα άλλα πνευματικά οφέλη,   η επίσκεψη της Θεσσαλονίκης επιτέλεσε τον στόχο της.

Θεοδώρα Γλαράκη
συντονίστρια του προγράμματος

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ