Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νέα διοίκηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ τοποθετεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετά τις παραιτήσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου

21 καθηγητές ζητούν την άμεση αντικατάσταση όλων των Μελών της τωρινής Διοικούσας Επιτροπής
Δημοσίευση: 15/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στον διορισμό νέας διοίκησης στην ΑΣΠΑΙΤΕ προχωρούν  ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Ηδη ο υπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου της Σχολής Ν. Παναγιωτόπουλου και σήμερα ή αύριο, εκτός απροόπτου, «οδεύει» προς το Εθνικό Τυπογραφείο η απόφαση διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, δεδομένου ότι από τον περασμένο παραμένει κενή και η θέση του Αντιπροέδρου, μετά την παραίτηση του   Γιώργου Λυκουργιώτη .

Στο μεταξύ 21 Καθηγητές και Μέλη ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ κατέθεσαν αίτημα προς τον υπουργό Ν. Φίλη και την Αναπληρώτρια   Σ. Αναγνωστοπούλου, για την άμεση αντικατάσταση όλων των Μελών της τωρινής Διοικούσας Επιτροπής.   

Οι υπογράφοντες το αίτημα προς τον υπουργό σημειώνουν πως από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων (4-8-2015) της τωρινής ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ τα προβλήματα της Σχολής έχουν ενταθεί και διαφαίνεται πλέον πως η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι ανέφικτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν οι καθηγητές:

1.    Σε διάστημα δύο μηνών, κατ’ ουσίαν ανενεργό λόγω καλοκαιρινής περιόδου και εξεταστικής Σεπτεμβρίου, παραιτήθηκε (στις 9-10-2015) ο Αντιπρόεδρος της ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ, ο κ. Λυκουργιώτης. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει διοριστεί νέος Αντιπρόεδρος και ως εκ τούτου η σύνθεση της ΔΕ είναι ελλιπής.

2.    Στις 10-2-2016 παραιτήθηκε ο γραμματέας της ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ, ο κ. Καραμπίνης, αναγράφοντας μεταξύ άλλων στην παραίτησή του: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ, Θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του γραμματέα της Δ.Ε. της  ΑΣΠΑΙΤΕ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1ε του Ν.3027/2002 και το άρθρο 29 παρ. δ του Ν.4186/2013 (Ορισμός Γραμματέα της Δ.Ε. με απόφαση του Προέδρου της Δ.Ε.) ως έσχατη αντίδραση απέναντι στην ανεκδιήγητη στάση κατ’ επίφαση συνδικαλιστικών παραγόντων, οι οποίοι, μέσω της συστηματικής υπονόμευσης και στοχοποίησης μου, θέτουν κατ’ εξακολούθηση προσκόμματα όχι μόνο στην δική μου λειτουργία ως γραμματέα, αλλά και –κυρίως– στην ομαλή διοικητική λειτουργία της Σχολής».

3.    Στη συνεδρίαση της ΔΕ που διεξήχθη στις 22-2-2016, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο ορισμός προϊσταμένων και μελών των συμβουλίων των τμημάτων της Σχολής. Τούτο διότι, η θητεία των προϊσταμένων και των μελών των συμβουλίων, που είχαν οριστεί στις αρχές του χειμερινού εξαμήνου, έληγε σε λίγες μέρες. Η απόφαση επί του θέματος τούτου, όπως αναρτήθηκε στη διαύγεια (ΑΔΑ: 7Θ9Ψ46Ψ8ΧΙ-ΡΝΠ), καθιστά σαφές το γεγονός ότι, μεταξύ Προέδρου και Μελών της ΔΕ υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση, η οποία φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στο εν λόγω θέμα αλλά αφορά και άλλες αποφάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της διαύγειας.

4.    Επιπρόσθετα, αντικαταστάθηκαν αναιτιολόγητα οι Διευθυντές του προγράμματος ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ (μόλις  δύο μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων τους) σε διάφορες πόλεις της επικράτειας, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους  δεν είχαν καταγγελθεί, ώστε να δύναται η αναθέτουσα αρχή να τις λύσει, και επιπρόσθετα οι καθηγητές-Διευθυντές είχαν εγγράφως δηλώσει  ότι δεν προτίθενται να παραιτηθούν αν δεν τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

5.    Στις 29-2-2016 παραιτήθηκε ο Πρόεδρος  της ΔΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος, διότι αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, σύμφωνα με την επιστολή του που απεστάλη στα μέλη της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Οι 21 καθηγητές ζητούν από τον υπουργό   την άμεση αντικατάσταση όλων των μελών της ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ,  από  μέλη  της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κυρίως μέλη που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για τη συμμετοχή τους στη Διοίκηση ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Έτσι, τονίζουν, θα δοθεί η ευκαιρία στην ΑΣΠΑΙΤΕ να ξαναβρεί τον απολεσθέντα βηματισμό της και βραχυπρόθεσμα, η νέα ΔΕ να προχωρήσει στην αυτοδυναμία της ΑΣΠΑΙΤΕ, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα 60 χρόνια προσφοράς, αναγνώρισης και κοινωνικής καταξίωσης στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης .

Οι καθηγητές σημειώνουν πως  και  οι εξωτερικές αξιολογήσεις των τμημάτων της ΣΧΟΛΗΣ από την Α.Δ.Ι.Π, υπέδειξαν την ανάγκη αυτοδυναμίας αυτής.

 

Σχόλια (7)

 
εκπ/κός
17 Μαρ 2016 20:55

συμπλήρωση στο προηγούμενο σχόλιο:

Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 789/1970 γράφει:
"Η διάρκεια φοιτήσεως εις την Ανωτέραν Σχολήν Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών και εις την Μέσην Σχολήν Εκπαιδευτικών Εργοδηγών ορίζεται εις τέσσερα έτη.
Εις την τετραετή φοίτησιν περιλαμβάνεται και η επί εν έτος παιδαγωγική εκπαίδευσιν των σπουδαστών, του προγράμματος τούτου δυνομένου να κατανέμηται και εις πλείονα του ενός έτη."

Αυτά γράφει η συγκεκριμένη παράγραφος, το πρώτο εδάφιο της οποίας δεν έχεις γράψει και για αυτό είπα ότι αφορά μόνο την ΑΣΕΤΕΜ.

Επίσης η αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναφέρεται στο άρθρο 10, παράγραφος 3 του ίδιο Ν.Δ. Αυτό το άρθρο έχει τροποποιηθεί από το Ν. 298/1976 όπου στο άρθρο 3, παράγραφος 2 γράφει ότι τροποποιείται το άρθρο 10, παρ. 3 του Ν.Δ. 789 και με την τροποίηση ισχύει:

"Η παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν.Δ. 789/1970 "περί οργανώσεως της ΣΕΛΕΤΕ " αντικαθίσταται ως ακολούθως: "3. Η εις την Ανώτερην Σχολήν Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών ή την Μέσην Σχολήν Εκπαιδευτικών Εργοδηγών φοίτησις, κατά τα άρθρο 3 παρ 2 του παρόντος, λογίζεται ως χρόνος τετραετούς δημόσιας υπηρεσίας, εφ΄όσων οι αποφοιτώντες υπηρετήσουν επί πενταετίαν κατά πλήρη απασχόλησιν εις την Δημίσιαν Επαγγελματικήν Εκπαίδευσιν". "

Για αυτό είπα ότι αυτά αφορούν μόνο τους αποφοίτους της ΑΣΕΤΕΜ όχι όλους.
Εγώ αυτά διάβασα, αυτά κατάλαβα.

 
εκπ/κός
17 Μαρ 2016 20:38

Επειδή διάβασα το Ν.Δ. 789/1970 και ειδικότερατην παράγραφο 2 του άρθρου 3 και είδα ότι αυτό το Ν.Δ. αφορά την ΑΣΕΤΕΜ (ίδρυση κλπ) και το άρθρο 3, παρ. 2 αφορά μόνο τους αποφοίτους της ΑΣΕΤΕΜ, όχι όλους όσοι έχουν 4ετής σπουδές σε καθηγητικές σχολές ή 4ετής σπουδές σε μη καθηγητικές + 1 έτος ΠΑΤΕΣ.

για αυτό έγραψα πριν " η νομοθεσία που επικαλείται το παράθεμα που έβαλες αφορά μόνο την ΑΣΕΤΕΜ"

διάβασες το Ν.Δ. 789/1970 και ειδικότερα την παράγραφο 2 του άρθρου 3 και κατάλαβες ότι ισχύει για όλους;

γιατί εγώ κατάλαβα ότι αφορά μόνο στους αποφοίτους της ΑΣΕΤΕΜ, άλλωστε και όλο το Ν.Δ. 789/1970 αφορά την ΑΣΕΤΕΜ όχι γενικά της καθηγητικές σχολές ή τις μη καθηγητικές + ΠΑΤΕΣ

 
εκπαιδευτικος
16 Μαρ 2016 22:13

Συνάδελφε,
<είτε με τετραετή φοίτηση είτε με τριετή και ένα έτος παιδαγωγική κατάρτιση κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 789/1970 και να έχουν υπηρετήσει μέχρι της καταργήσεως τους στις προβλεπόμενες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές και τα Τεχνικά>
Πτυχίο και ΣΕΛΕΤΕ. Η ΑΣΕΤΕΜ είναι τέσσερα χρόνια δεν είναι ένα. Αναφέρεται στο πτυχίο και ένα χρόνο στη ΣΕΛΕΤΕ.>
Δε νομίζω ότι είναι θέμα ΠΥΣΔΕ. Είναι θέμα Υπουργείου.
Ελπίζω να σε βοήθησα.
Καλή επιτυχία.

 
εκπ/κός
16 Μαρ 2016 19:59

@ εκπαιδευτικος 16 Μαρ 2016 19:23

από αυτό που παρέθεσες πώς κατάλαβες πώς αφορά του πτυχιούχους ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ;
γιατί εγώ κατάλαβα ότι αφορά μόνο τους πτυχιούχους της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ
η νομοθεσία που επικαλείται το παράθεμα που έβαλες αφορά μόνο την ΑΣΕΤΕΜ

αυτό που έγραψες δεν ίσχυει, για αυτό και κανένα ΠΥΣΔΕ δεν έχει αναγνωρίσει προϋπηρεσία λόγω σπουδών σε εκπαιδευτικούς πέραν της ΑΣΕΤΕΜ (ούτε καν για όλους τους ΠΕ17)

σου γράφω τι ίσχυει, όχι τι θα θέλαμε να ισχύει

 
εκπαιδευτικος
16 Μαρ 2016 19:23

Συναδελφοι,
όσοι έχετε πτυχίο ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ μπορείτε να διεκδικήσετε 4 χρόνια αναγνωρισμενη προϋπηρεσία, τα χρόνια της σχολής!
Οι πτυχιούχοι όλων των ειδικοτήτων (όχι μόνο οι ΠΕ17) και συγχρόνως πτυχιούχοι της ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΤΕ (παιδαγωγικό) μπορούν να προσθέσουν ως αναγνωρισμενη προϋπηρεσία 4 χρόνια στο ΜΚ- κλιμάκιο κατάταξης.
Σύμφωνα με:
<Από τα ανωτέρω αναφερθέντα προκύπτει με σαφήνεια ότι για την αναγνώριση του χρόνου φοίτησης στην ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ανήκουν σήμερα στον κλάδο ΠΕ17 σε μία από τις αναφερόμενες ειδικότητες, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό τυπικό προσόν διορισμού το πτυχίο της ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ, είτε με τετραετή φοίτηση είτε με τριετή και ένα έτος παιδαγωγική κατάρτιση κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 789/1970 και να έχουν υπηρετήσει μέχρι της καταργήσεως τους στις προβλεπόμενες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές και τα Τεχνικά>

 
ΠΑΠΑΪΤΣΟΣ
15 Μαρ 2016 20:19

Η παλιά καλή συνταγή ... με ποιον πήγαινε καλά η ΑΣΠΑΙΤΕ ? μας ενδιαφέρει ? αλλιώς κάθε δυο μήνες παραίτηση και η σχολή στην οπισθοδρόμηση....
Παπαΐτσος Σ.
Εκπαιδευτικός

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ