Placeholder

Νομοθεσία

Η άποψη της ΟΙΕΛΕ επί των ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση που ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

Αύριο Γενική Συνέλευση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων επί των νέων ρυθμίσεων
Δημοσίευση: 18/03/2016
ΟΙΕΛΕ
Alt Text: 
ΟΙΕΛΕ
Title Text: 
ΟΙΕΛΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ενώ οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών Σχολείων πραγματοποιούν αύριο Σάββατο Γενική Συνέλευση , προκειμένου να τοποθετηθούν επί των ρυθμίσεων που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που κινούνται στο Σχέδιο «Μπαλτά», η ΟΙΕΛΕ  τονίζει στην επίσημη τοποθέτησή της ότι

Α. Με βάση τις διατυπωμένες προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την νέα νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν σημαντικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων:

1) Ελευθερώνεται η επιλογή δραστηριοτήτων.Για πρώτη φορά τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν τις δραστηριότητες που θα ασκούν, όπως όμως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όλες αυτές οι δραστηριότητες θα εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.

2) Καταπολεμάταιη γραφειοκρατία, καθώς διευκολύνεταιη έγκριση δραστηριοτήτων με μια απλή απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, όταν παλαιότερα χρειαζόταν μια σύνθετη διαδικασία μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και με τελική απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.

3) Αίρεται ο περιορισμός των ωρών για τις δραστηριότητες, οι οποίες πλέον είναι ελεύθερες χρονικών περιορισμών

4) Καταπολεμάται η μαύρη και απλήρωτη εργασία. Η εποπτεία της πολιτείας στις εντός και εκτός ωρολόγιου προγράμματος δραστηριότητες εγγυάται την καταπολέμηση τηςμαύρης και απλήρωτης εργασίας που μέχρι σήμερα αποτελεί μάστιγα σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία.

5) Αποτρέπεται η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε φροντιστήρια. Αρκετά σχολεία δεν εφαρμόζουν το επίσημο αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα, ιδίως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όπου διδάσκονται αποκλειστικά τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Β. ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ο έλεγχος της πολιτείας διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των μαθητών, την προσφορά αγωγής και πολιτισμού, την εφαρμογή παιδαγωγικών καινοτομιών και νεοτερικών στρατηγικών μάθησης και την ολοκληρωμένη κοινωνικοποίηση των νέων παιδιών και όχι τη στυγνή φροντιστηριοποίηση των ιδιωτικών σχολείων. Δυστυχώς, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία αξιοποιούν τόσο τον εντός όσο και τον εκτός ωρολογίου προγράμματος χρόνο για να προσφέρουν επί της ουσίας φροντιστηριακές υπηρεσίες στους μαθητές, για την απλή εκμάθηση μηχανιστικών τρόπων προσαρμογής στις διαφόρων ειδών εξετάσεις που προβλέπονται σήμερα, ιδίως σε αυτές για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ΟΙΕΛΕ έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την πεποίθησή της για την αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την τριτοβάθμια, γεγονός που θα απελευθερώσει δημιουργικές παιδαγωγικές δυνάμεις και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Θεωρούμε, επομένως, ότι οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αρκεί να συνδυαστούν με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να αφορά ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Για το θέμα μίλησε στο esos ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιοτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραιλίδης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ

 Σχέδιο Νόμου για την Ιδιωτική Εκπαίδευση καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών  Σχολείων  Χαρ. Κυραιλίδη, είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ  Μ. Κουρουτό, , στη σημερινή 60λεπτη συνάντηση ότι προτίθεται   να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. υπουργός ζήτησε για το λόγο αυτό τις θέσεις και τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας για το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου Μπαλτά που είχε αναρτηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο opengov για δημόσιο διάλογο.

Υπενθυμίζεται  ότι το νομοσχέδιο αυτό, ενώ είχε περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και ήταν έτοιμο προς κατάθεση στην Ολομέλεια, δεν ψηφίστηκε λόγω διάλυσης του Κοινοβουλίου για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Για το ίδιο ακριβώς ζήτημα ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε αμέσως μετά  και με τον  τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΕΙΕ) Χαρ. Κυραιλίδη.

Ο κ. Φίλης έδωσε προθεσμία στους δύο πρέδρους  μέχρι τα μέσα την άλλης εβδομάδας , να καταθέσουν τιος προτάσεις τους.

ΚΥΡΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Ο κύριος άξονας των συζητήσεων αποτελούν οι προτάσεις που είχε ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, αλλά λόγω εκλογών δεν ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Εισικότερα πρόκειται για τις εξής:

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.