Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά ο υφ. Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας

Δημοσίευση: 25/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επίσκεψη στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα   Διαβατά Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν    ο υφ, Παιδείας Θ. Πελεγρίνης και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Παντής, παρουσία    του καθηγητή Ν.  Μπελαβίλα ως συντονιστή  του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και του Βουλευτή Θεσσαλονίκης, συντονιστή Παιδείας της Κ.Ο. Συριζα, Τριαντ.  Μηταφίδη.

Ο υφυπουργός Παιδείας   με την επί τόπου επίσκεψη διαπίστωσε ότι ναι μεν υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχουν και τομείς με ικανοποιητική αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων όπως είναι η σίτιση, η καθαριότητα και η υγιεινή. Παράλληλα, ο Υφυπουργός παρουσίασε και τις προτεραιότητες του Υπουργείου. "
 
Ο σχεδιασμός μας έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία χώρων εστιατορίου, δημιουργικής απασχόλησης, λατρείας, αποθηκευτικών χώρων για τα τρόφιμα'' επισήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
 
Ο υφυπουργός τόνισε ότι μείζον αίτημα των προσφύγων είναι το άνοιγμα των συνόρων και η επανένωση των οικογενειών που είναι χωρισμένες, εξηγώντας στους  πρόσφυγες ότι στην Ευρώπη κατά τη λήψη αποφάσεων βασική αρχή είναι να συμφωνούν και τα 28 μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, είπε στους πρόσφυγες να μην ακούνε φήμες ή κάποιους οι οποίοι παρουσιάζονται ως σωτήρες και υπογράμμισε ότι η μόνη υπεύθυνη για τη λύση του θέματος του ασύλου είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε ότι στις 4 Απριλίου θα αρχίσει η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου, ότι μέσα σε δυο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αιτούντων και ότι ακόμη και στην περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα θα μπορούν οι αιτούντες άσυλο να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο όργανο.
 
Ο Γενικός Γραμματέας   Γ.Παντής δήλωσε με τη σειρά του τα ακόλουθα:

"Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με εντολή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει εξαγγείλει για την παροχή βοήθειας στα παιδιά των προσφύγων. Αυτό συμβαίνει την ιδία στιγμή που ο Υπουργός είχε μια σημαντική συνάντηση κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με τον επικεφαλής της UNICEF, Anthony Lake με την οποία εξασφαλίστηκε η περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την UNICEF προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα προβλήματα των παιδιών  των προσφύγων στη χώρα μας. Σύντομα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα εξειδικεύσει τις απαιτούμενες ενέργειες σε όλα τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας των Προσφύγων, υλοποιώντας τις εξαγγελίες του Υπουργού".

Ο καθηγητής Ν. Μπελαβίλας   ως συντονιστής του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της περιοδείας σε Λάρισα, Κοζάνη, Ειδομένη, Διαβατά. ''Η περιοδεία Λάρισα, Κοζάνη, Ειδομένη, Διαβατά, μας βοήθησε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας με τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά των προσφύγων προκειμένου να ενσωματωθούν και να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά. Βοηθάμε σε όλη την Ελλάδα να οργανωθούν νέες δράσεις για την απασχόληση και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Για να επανέλθουν αυτά τα παιδιά του πολέμου σε μια κανονική και ομαλή ζωή'' τόνισε ο κ. Μπελαβίλας.

Τέλος, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης, συντονιστής Παιδείας της Κ.Ο. Σύριζα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε:
"Ήρθα εδώ κι αυτή τη φορά προκειμένου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δούμε τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στις συνθήκες διαβίωσης με τη σκέψη στα παιδιά ώστε να εφαρμοστούν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και πρόβλεψη για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών σχολικής ηλικίας''.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ