Επιστολή στον υπουργό για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία

10/04/2016

Ενημερώθηκε: 10/04/2016, 23:09

Άκουσε το άρθρο

Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζοντας την επιστολή σας με την οποία παροτρύνετε τους εκπαιδευτικούς να επιδείξουν ευαισθησία στο ζήτημα των προσφύγων σας απαντάμε ότι δεν περιμέναμε την επιστολή σας για να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Κύριε Υπουργέ θα έπρεπε να είστε ενήμερος  για την εθελοντική-ανθρωπιστική  δράση των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους φορέων από την αρχή της προσέλευσης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια μόρφωσαν και μορφώνουν εκατοντάδες αλλοδαπούς και παλιννοστούντες κάνοντας το καθήκον τους με ευσυνειδησία και περισσή αγάπη χωρίς να έχουν την πλήρη στήριξη της πολιτείας σε υποστηρικτικούς θεσμούς.

Σας δηλώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν, είναι  και θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε γονέα απ’ όπου και αν προέρχονται όπως κάναμε όλα τα χρόνια.

Κύριε Υπουργέ δεν μας είπατε όμως μέχρι και σήμερα τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που πετάει το μπαλάκι επίλυσής του στους εκπαιδευτικούς.

Γνωρίζετε αλήθεια τον ακριβή αριθμό των ανήλικων παιδιών των προσφύγων τα οποία πρέπει να φοιτήσουν στα σχολεία; Και αν ναι μπορείτε να μας πείτε επιτέλους έναν σχεδιασμό που έχετε κάνει;

Έχετε ζητήσει τη συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα από τις Ομοσπονδίες των  Εκπαιδευτικών οι οποίες  μπορούν να σας ενημερώσουν ακριβώς για το τι είναι απαραίτητο να γίνει για την υποδοχή αυτών των παιδιών;

Έχετε διασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για τις προσλήψεις των απαιτούμενων εκπαιδευτικών;

Έχετε διασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων; Γιατί φέτος για τη Σχολική Χρονιά 2015-2016 τουλάχιστον τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία και εκπροσωπούμε, λειτούργησαν γιατί τα χρηματοδότησαν  οι Διευθυντές-Διευθύντριες – Εκπαιδευτικοί και οι Γονείς.
Κύριε Υπουργέ σαφώς και θα δεχθούμε με χαρά κάθε προσφυγόπουλο. Για να μπορέσουμε όμως να υποδεχθούμε τα παιδιά στα σχολεία και να τους προσφέρουμε αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας για το σκοπό του σχολείου (Ν.1566/85)  θα πρέπει να γίνουν μια σειρά ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Σας προτείνουμε λοιπόν κάποιες:

1.    Αξιοποίηση των Διαπολιτισμικών Σχολείων.

2.    Διαμόρφωση σχεδίου για τη μόρφωση και την εκπαίδευση παιδιών αλλά και ενηλίκων που θα παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα, με άμεση δημιουργία τμημάτων ένταξης και τάξεων υποδοχής, όπως συνέβη και κατά τη δεκαετία του 1990 με τοποθετημένους εκπαιδευτικούς από την αρχή.

3.    Ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, με ενίσχυση των αντίστοιχων δομών στην περιοχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οργανώσεις αρωγής, όπως π.χ οι Γιατροί του Κόσμου, η Άρσις κ.λπ.  

4.     Άμεσος εμβολιασμός όλων των παιδιών.

5.    Παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους.

Ε΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ                                       
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                     
«ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ – ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ