Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ρύθμιση για τα Π. Πειραματικά Σχολεία

Δημοσίευση: 12/04/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την παράγραφο 6 του άρθρου 33 του Σχέδιου Νόμου για την Ερευνα, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή  αντιμετωπίζονται ζητήματα λειτουργίας των Πειραματικών και των Πρότυπων Σχολείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στου Σχεδίου Νόμου, η  εμπειρία του τρέχοντος σχολικού έτους απέδειξε ότι η τοποθέτηση αναπληρωτών με αυξημένα προσόντα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δημιουργεί καθυστερήσεις στην πλήρωση των κενών του διδακτικού προσωπικού, καθώς οι αναπληρωτές έχουν κάποιο χρονικό περιθώριο για να παρουσιαστούν καθώς και το δικαίωμα να αρνηθούν την τοποθέτηση.

Για να θεραπευτεί το πρόβλημα αυτό, η προτεινόμενη διάταξη δίνει τη δυνατότητα πλήρωσης των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, οι οποίοι θα αποσπαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα βρίσκονται έγκαιρα στη θέση τους.

 Η διάταξη αυτή , σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αφενός μεν εξυπηρετεί με το βέλτιστο τρόπο την έγκαιρη πλήρωση των κενών στα σχολεία αυτά και κατά συνέπεια συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία τους, αφετέρου δε συμβάλλει και σε εξοικονόμηση δαπανών.  

Η ΔΙΑΤΑΞΗ

6. Η παράγραφος 9 του άρθρου 48 του Ν.3966/2011(Α΄ 118), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 36 του ν.4186/2013 (Α΄193), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«9. Οι κενές θέσεις  στα πειραματικά και στα πρότυπα σχολεία είναι δυνατόν να καλύπτονται και με αποσπάσεις διάρκειας ενός σχολικού έτους μονίμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαθέτουν τα ίδια αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα που προβλέπονται και για την πλήρωση των θέσεων με θητεία. Η επιλογή των εκπαιδευτικών που αποσπώνται γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία: Κάθε ΕΠ.Ε.Σ. ανακοινώνει πριν το τέλος του σχολικού έτους, σε χρονικό διάστημα που ορίζει η ΔΕΠΠΣ, τις κενές ή κενούμενες θέσεις των σχολείων του.  Οι υποψήφιοι για την πλήρωση των κενών θέσεων υποβάλλουν φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο ΕΠ.Ε.Σ. της πρώτης τους προτίμησης, το οποίο καταρτίζει τον σχετικό αξιολογικό πίνακα, αποδίδοντας σε κάθε προσόν τα μόρια που προβλέπονται για τις θέσεις με θητεία. Ο συνολικός πίνακας κυρώνεται με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ, η οποία υποβάλλει σχετική εισήγηση στα αρμόδια κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ).  Η απόσπαση των εκπαιδευτικών διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες  διατάξεις περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών.

Αν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους υπάρχουν για οποιονδήποτε λόγο ανάγκες αναπλήρωσης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Π.Π.Σ., προσλαμβάνονται αναπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν τα ίδια αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα που προβλέπονται και για την πλήρωση των θέσεων με θητεία. Για την επιλογή των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, το οικείο ΕΠ.Ε.Σ. εκδίδει πρόσκληση ενδιαφέροντος. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών με αυξημένα ακαδημαϊκά προ¬σόντα, σύμφωνα με τα παραπάνω, τα κενά καλύπτονται από τους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευ¬τικών των μη πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών που επιλέγονται γίνεται με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. ύστερα από εισήγηση του ΕΠ.Ε.Σ. που εξέδωσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος».

 

Σχόλια (1)

 
ANDGIAN
13 Απρ 2016 09:33

ακόμη μια προσπάθεια -επιτυχής- στην εξελικτική διαδικασία απαξίωσης και σταδιακής διάλυσης των συγκεκριμένων τύποων σχολέιων!
Αφού διέλυσαν το ενιαιίο του τύπου -με ανόητα και παρωχημένα ιδεολογήματα προς τέρψιν των ..παραγοντίσκων ..- τωρα αρχίζουν να δημιουργού τρύπες , τρυπούλες σχετικά με θέσεις διαδασκόντων.
Κια η απορία παραμε΄νειο: επί 3 ετων υπάρξης του προηγούμενου θεσμού -ενιαίου Δικτύου- γιατί δεν προέκυπταν θέματα? ξαφνικά προκύπτουν ή τα κάνουνε να προκύπτουν?

τελικά για τι δεν το λένε ευθαρσως? Δεν γουστάρουμε αυτά τα σχολέια! ουτε πρότυπα ουτε πειραματικά ..θα ήταν πολύ καλύτερο!!

Α.-

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ