Placeholder

Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ: Γιατί αποσύρθηκε η διάταξη για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δημοσίευση: 14/04/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Πράγματι, είχε υπάρξει μια έκδοση του νομοσχεδίου που περιείχε τη συγκεκριμένη διάταξη. Χωρίς να μεσολαβήσει τίποτα, υπήρξε η σκέψη ότι καλό θα ήταν αυτό το θέμα να συζητηθεί και να έρθει από τα κάτω. Γι' αυτό το λόγο στείλαμε μια νέα έκδοση, τελική, του νομοσχεδίου αυτού, η οποία αυτή ήταν που εστάλη τη Δευτέρα. Η προηγούμενη υπήρχε ήδη μέσα στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και εκ λάθους».

Τα παραπάνω είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Ερευνας  Κ. Φωτάκης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν προκλήθηκε από την Βουλευτή Μ. Αντωνίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ: Ένα πολύ σύντομο σχόλιο γιατί μάλλον είναι προφανές ότι η κυρία Αντωνίου δεν βρίσκεται κοντά στο χώρο της έρευνας, που ούτε αυτό που λέμε ακαδημαϊκής κοινότητας. Δε θα μπω στις λεπτομέρειες.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Δεν κατάλαβα τι εννοείτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ:Επειδή είναι ένας προσωπικός υπαινιγμός και ίσως δεν είναι ενήμερη, γιατί μόλις προηγουμένως έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τα δημοσιεύματα για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία ο νυν Πρύτανης, ο κ. Οδυσσέας Ζώρας, που το υπογράφει λέει ότι η προτεινόμενη από το αρμόδιο Υπουργείο διάταξη, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποσύρθηκε, δεν αφορούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο ή μέλος της Κυβέρνησης και, προφανώς, με αυτή δεν επιχειρεί να δει καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, το οποίο αποδεδειγμένα το Πανεπιστήμιο Κρήτης σέβεται απόλυτα. Το αναφέρω αυτό.
Λέει και πολλά άλλα τα οποία μπορούμε να πούμε και υπάρχουν και άλλα σημεία που μπορώ να αναπτύξω αργότερα στη δευτερολογία μου, αλλά αυτό θα ήθελα να το τονίσω, διότι, όσο αφορά την περίφημη διάταξη, λόγω του λάθους που έγινε είχαμε καταρχήν περιλάβει μια τέτοια διάταξη η οποία είχε προταθεί από τη σύνοδο των πρυτάνεων, δηλαδή από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εκείνο το οποίο θα ήταν καλό να κάνετε, κυρία Αντωνίου, όταν μιλάτε για κάποια ονόματα συναδέλφων υπουργών που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη διάταξη, είναι να δείτε και άλλα ονόματα εξεχόντων παραγόντων της ακαδημαϊκής κοινότητας, διότι αυτή είναι η βάση που οδηγεί στο διασυρμό και στη σπίλωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, δυστυχώς, αυτή η σπίλωση δε γίνεται μόνο σε άτομα, αλλά γίνεται και σε ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που κοσμούν τη χώρα, όπως πανεπιστήμια και άλλα τινά. Θα ήθελα να σταματήσω, διότι, όσο αφορά σημείο αυτό, νομίζω ότι η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον νυν Πρύτανη είναι πολύ καθαρή. Ευχαριστώ.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια  της Ν.Δ.): Να μου δώσετε το λόγο να απαντήσω, γιατί το αν είμαι άσχετη με την ερευνητική κοινότητα ή όχι ή με τα διοικητικά θέματα, είναι προσβολή και είναι προσωπικό. Το ότι προέρχεται από την έρευνα ο κ. Υπουργός δεν του δίνει το δικαίωμα να κατηγορεί και να σπιλώνει άλλους συναδέλφους. Δεύτερον, γιατί απέσυρε ο κ. Υπουργός τη συγκεκριμένη διάταξη, αφού ήταν στο νομοσχέδιο τη Δευτέρα το βράδυ; Γιατί την απέσυρε την επόμενη μέρα – δεν μας απάντησε – αφού, όπως λέει, ήταν σύννομη και ήταν όλα καλά; Την καταθέτει τη Δευτέρα, έγιναν τα σχόλια που έγιναν και θέλω να είμαι καλοπροαίρετη. Δεν έχω τίποτα με κανέναν από τη στιγμή που έχει αθωωθεί, αλλά ο ίδιος απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη την επόμενη μέρα. Γιατί το έκανε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κυρία Αντωνίου, νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί. Η διαδικασία αφορά το σώμα του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί και όχι προγενέστερες φάσεις επεξεργασίας ή διαφορετική διαχείριση.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της Ν.Δ.): Κατατέθηκε την Δευτέρα με τη συγκεκριμένη διάταξη. Μάλλον δεν με αντιλαμβάνεστε. Κατατέθηκε και το πήρα με τη συγκεκριμένη διάταξη. Την επόμενη μέρα, την Τρίτη το πρωί, όπως είπα αποσύρθηκε και αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη διάταξη. Να μας απαντήσει γιατί αφαιρέθηκε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Να απαντήσει ο Υπουργός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Πράγματι, είχε υπάρξει μια έκδοση του νομοσχεδίου που περιείχε τη συγκεκριμένη διάταξη. Χωρίς να μεσολαβήσει τίποτα, υπήρξε η σκέψη ότι καλό θα ήταν αυτό το θέμα να συζητηθεί και να έρθει από τα κάτω. Γι' αυτό το λόγο στείλαμε μια νέα έκδοση, τελική, του νομοσχεδίου αυτού, η οποία αυτή ήταν που εστάλη τη Δευτέρα. Η προηγούμενη υπήρχε ήδη μέσα στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και εκ λάθους. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω προσωπικά. Δεν έχω κάποια απόδειξη. Η κοπέλα που κάνει τις αναρτήσεις πήρε την προηγούμενη, όχι την τελευταία έκδοση και ανάρτησε αυτή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) : Κύριε Πρόεδρε, δεν θα αναφερθώ σε όλους τους ομιλητές, αν και το είχα σκοπό και θα ήταν και μεγάλη μου χαρά. Θα ήθελα να διευκρινίσω, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση με την κυρία Αντωνίου, ότι με αυτό που είπα, εννοούσα ότι είναι έξω από το κομμάτι το πανεπιστημιακό, όπως είναι κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. Δεν εννοούσα τίποτε άλλο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.