ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσίευση: 23/04/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Τα μέλη της κοινότητάς μας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε η Πρυτανεία για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και συγκεντρώθηκαν είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα, παιδικές τροφές, τρόφιμα, ρουχισμός, είδη καθαριότητας και χαρτικά. Τους ευχαριστούμε όλους! Η βοήθεια προορίζεται για το Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Παραλία Μυρσίνης, στην Ηλεία, μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ. Θυμίζουμε ότι στον χώρο αυτόν φιλοξενούνται περί τις 60 οικογένειες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν περίπου 200 παιδιά.

3η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ «PATRAS IQ 2016»
Η διοργάνωση
Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και κάθε προηγούμενη χρονιά, σε αριθμό εκθετών και επισκεπτών, η 3η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ», που πραγματοποιήθηκε στις 15-17/4/2016 στο αθλητικό κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος», υπό την αιγίδα επτά θεσμικών φορέων. Ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν ώριμα αποτελέσματα έρευνας που έχουν την δυνατότητα να αξιοποιηθούν επενδυτικά, ενώ συμμετείχαν επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα που προέκυψαν από συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς. Εκτός από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ινστιτούτα της Δ. Ελλάδας, στην έκθεση έλαβαν μέρος Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από όλη τη χώρα, καινοτόμες επιχειρήσεις / τεχνοβλαστοί, νεοφυείς επιχειρήσεις και εκπρόσωποι φορέων καινοτομίας, όπως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Enterprise Greece. Παράλληλα, διοργανώθηκαν Ημερίδες πάνω σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αξιοποίηση της καινοτομίας. Στην επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης, θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερη συμβολή της Μονάδας Καινοτομίας - Μεταφοράς Τεχνογνωσίας & Επιχειρηματικότητας του ΕΛΚΕ, καθώς επίσης και η ομάδα των 75 εθελοντών φοιτητών που στήριξαν όλες τις εκδηλώσεις με άριστη παρουσία.
Η βράβευση
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την πρωτοβουλία της δράσης «Patras IQ», βραβεύτηκε στα Education Business Awards 2016, έναν διαγωνισμό που επιβραβεύει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς που συστηματικά επενδύουν και καινοτομούν σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, έλαβε έπαινο στην κατηγορία Γ.5 «Συνεργασία με Επιχειρηματικούς Φορείς & Οργανισμούς», τον οποίο παρέλαβε στην Τελετή Απονομής που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2016, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα. H αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, υπό την προεδρεία της κ. Μαριέττα Γιαννάκου, τα μέλη της οποίας επιλέχθηκαν με κριτήριο τη επαγγελματική και επιστημονική τους δραστηριότητα, καθώς και την εμπειρία και εξειδίκευσή τους σε συνάφεια με το αντικείμενο των βραβείων και των επιμέρους κατηγοριών βράβευσης.

Η συμμετοχή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου
Ο UP FM βρέθηκε και φέτος στο «Patras IQ», όλο το τριήμερο της διοργάνωσης στο Αθλητικό Κέντρο «Τόφαλος», μεταδίδοντας ζωντανό πρόγραμμα με σκοπό την προβολή των εκθετών, των διοργανωτών και όλων των δράσεων που συνέβησαν στον χώρο της έκθεσης. Συνεντεύξεις στον UP FM έδωσαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, ο Πρόεδρος και στελέχη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ενώ είκοσι εφτά (27) εκθέτες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την παρουσία τους στο Patras IQ. Εκτός, όμως, από τις ζωντανές ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον χώρο της έκθεσης, ο UP FM κάλυψε μουσικά με το πρόγραμμά του το σύνολο της εκδήλωσης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ / ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σύσσωμο το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών γιόρτασε τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την ίδρυσή του (1977-2016) και 35 χρόνων από τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Κλινικών Εργαστηρίων (Απρίλιος 1981-Απρίλιος 2016). Ιδρυτικά στελέχη του Τμήματος, συνταξιοδοτηθέντες και ενεργοί καθηγητές, ιατροί αλλά και προκλινικοί ερευνητές, διοικητικά στελέχη, φοιτητές και πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας τίμησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των πρώτων καθηγητών του Τμήματος, ιδίως αυτών που ήλθαν από μακριά για να τιμήσουν την εκδήλωση. Από την αίθουσα παρήλασαν ζώντες και τεθνεώτες, αρχειακό υλικό, στατιστικά στοιχεία, επιστημονικά δεδομένα, διαγράμματα, πίνακες, παραλειπόμενα, φωτογραφίες, αλλά κυρίως οι αναμνήσεις των μελών του Τμήματος από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του έως και σήμερα. Την εκδήλωση προσφώνησαν η Πρύτανις, αλλά και Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Β. Κυριαζοπούλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Χ. Γώγος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δ. Καρδαμάκης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Νεφρολογίας, Δ. Γούμενος. Την ιστορική αναδρομή του Τμήματος παρουσίασε ένας από τους πρώτους Καθηγητές του Τμήματος, ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Ανδρουλάκης, ενώ για την 35/χρονη εξέλιξη των πανεπιστημιακών κλινικών και των κλινικών εργαστηρίων μίλησε ο Καθηγητής Χειρουργικής Μιχαήλ Σταυρόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Καθηγητές Μιχαήλ Σταυρόπουλος και Χρυσούλα Λαμπροπούλου - Καρατζά αποτελούν τα τελευταία μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής που ήλθαν ως ήδη ειδικευμένοι ιατροί, όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι Πανεπιστημιακές Κλινικές, το 1981, και αποχωρούν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5891

5ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
Συνεχίζεται, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου, που διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ Ναυπλίου) του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Πρόκειται για τον μοναδικό διαγωνισμό στον χώρο της φιλοσοφίας στην Ελλάδα, από τους βραβευθέντες του οποίου κάθε χρόνο επιλέγονται οι δύο μαθητές που εκπροσωπούν τη χώρα μας στην ετήσια Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ). Η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, που συνδράμουν στην προετοιμασία, υποδηλώνει ότι ο διαγωνισμός έχει πλέον εδραιωθεί ως θεσμός και η φιλοσοφική παιδεία, ως αυτοτελής επιστημονικός κλάδος, συνιστά ένα πολύ ελκυστικό πεδίο γνώσης και στοχασμού και για την Β/θμια Εκπαίδευση. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Η ηθική πράξη και το πρόβλημα του κακού» και η συμμετοχή ανήλθε στους 853 μαθητές, από 30 νομούς τους χώρας (556 συμμετοχές πέρυσι). Στις 22-23/4/16 θα πραγματοποιηθείστο Πανεπιστήμιό μας η διημερίδα της τελικής φάσης του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει τον τελικό διαγωνισμό ανάμεσα στους 20 πρωτεύσαντες από τον προκριματικό, καθώς και την βράβευση των 3 αριστούχων. Περισσότερα: http://www.philosophy.upatras.gr/competition/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ «Google Apps for Education»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στο πρόγραμμα «Google Apps for Education». Οι προσφερόμενες υπηρεσίες Classroom, Gmail, Drive, Calendar, Docs, Sheets, Slides, Sites και Hangouts προσφέρονται δωρεάν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσω της εταιρείας Google, η οποία διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής τους χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή προειδοποίηση. Πληροφορίες γι’ αυτές υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Δικτύων: http://www.upnet.gr/gapps/. Σημειώνεται, ότι ο προσφερόμενος χώρος στο Drive (Cloud) είναι απεριόριστος. Οποιοδήποτε μέλος της Ακαδημαϊκής μας Κοινότητα μπορεί να κάνει χρήση των Google Apps, αρκεί να διαθέτει ενεργό λογαριασμό Upnet ID. Οι υπηρεσίες ενεργοποιούνται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης λογαριασμού Mussa.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
Καθώς την εβδομάδα αυτή ολοκληρώθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, θυμίζουμε στους αποφοίτους μας το νέο κοινωνικό δίκτυο του Πανεπιστημίου Πατρών, που ξεκίνησε τη λειτουργία του εφέτος: την ηλεκτρονική υπηρεσία διασύνδεσης των αποφοίτων μας alumni.upatras.gr, όπου με την πρώτη εγγραφή (login), δημιουργείται αυτόματα μία ιστοσελίδα με το προφίλ του χρήστη, το οποίο ο ίδιος μπορεί να διατηρεί και να ενημερώνει. Πρόσβαση στο δίκτυο αποκτούν οι απόφοιτοι με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) που είχαν ως προπτυχιακοί φοιτητές, το οποίο πλέον δεν διακόπτεται. Με το «Δίκτυο» αυτό το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τους δεσμούς του με τους αποφοίτους του αλλά και οι απόφοιτοι μεταξύ τους, με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του Ιδρύματος με την κοινωνία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ JEC
Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας συμμετείχε, για 5η συνεχή χρονιά, στην παγκόσμια έκθεση JEC, που διοργανώθηκε στο Παρίσι στις 8-10 Μαρτίου 2016, αποτελώντας θεματικό υποστηρικτή της έκθεσης αλλά και εθνικό εκπρόσωπο, αφού ήταν η μοναδική Ελληνική συμμετοχή. Η έκθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση στον χώρο των Συνθέτων Υλικών, αλλά και το σημείο αναφοράς όλων των μεγάλων εταιρειών του χώρου, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, όπου επιδεικνύονται καινοτόμα προϊόντα και επιβεβαιώνονται νέες εμπορικές συμφωνίες. Η ερευνητική κοινότητα παρουσιάζει τα αποτελέσματα προγραμμάτων και προσελκύει νέους συνεργάτες, τόσο για την παροχή υπηρεσιών όσο και για τη συμμετοχή σε νέα ερευνητικά προγράμματα. Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, έχοντας κεφαλοποιήσει τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή του στην JEC 2016 με τις αρχικές συμφωνίες παροχής υπηρεσιών όσο και συμμετοχή σε προτάσεις για Νέα Ερευνητικά Προγράμματα, ανανέωσε το ραντεβού του στην JEC του 2017.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ
Η εθελοντική ομάδα της δράσης «Πράσινο Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο της πανελλήνιας εθελοντικής εκστρατείας Lets do it Greece, το πρωί της Κυριακής 17/04/2016, διοργάνωσε καθαρισμό στον περιβάλλοντα χώρο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Ι. & Ε. ΤΟΠΑΛΗ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του τέως Προέδρου του Ιδρύματος, Ομότιμου Καθηγητού Νίκου Καλογερά, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 9.00 μ.μ., στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία από τον διεθνούς φήμης, και Πατρινής καταγωγής, μουσικό Σταύρο Γασπαράτο, με τίτλο «Expanded Piano». Πρόκειται για πρωτότυπη performance που συνδυάζει μουσική με τη τεχνολογία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με αυτό το 31ο τακτικό Δελτίο Τύπου σας αποχαιρετούμε για τις διακοπές.
Θα επανέλθουμε, με πλήρη ενημέρωση, στις 14 Μαΐου.
Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας
και τους συμπολίτες μας
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ,
με υγεία και αισιοδοξία!

Από την Πρυτανεία ⎯ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.