Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο»

Δημοσίευση: 26/04/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο», διαβεβαίωσε   ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά τη σημερινή συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, επί του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, απευθυνόμενος στους Βουλευτές ρώτησε: «Εγώ σας λέω, αν υπάρχει ένα νηπιαγωγείο με ένα μαθητή κοντά σε άλλο νηπιαγωγείο, το κρατάτε ή το κλείνετε; Πέστε μου! Μιλάμε για ένα νηπιαγωγείο με ένα παιδάκι κοντά σε άλλο νηπιαγωγείο. Απαντήστε σας παρακαλώ».  

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Εσείς, θα μας πείτε κύριε Υπουργέ, γιατί πριν μας δηλώσατε ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ:Ότι μας πείτε, λοιπόν, εμείς θα το κάνουμε.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Πείτε μας εσείς. Η δήλωση σας ήταν ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Τώρα, μας λέτε, δίπλα σε άλλο, και, άρα δεν μας λέτε την αλήθεια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ :Δεν θα κλείσει κανένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο από έλλειψη του αριθμού των 7 ή των 14. Κανένα. Και σας ρωτώ, στην περίπτωση που έχουμε ένα νηπιαγωγείο με ένα παιδάκι κοντά σε άλλο νηπιαγωγείο το κρατάμε ή το κλείνουμε; Θέλω μια απάντηση και εγώ θα υλοποιήσω.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Πόσο κοντά λέτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Δίπλα με τα πόδια.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Η δήλωσή σας κ. Υπουργέ πριν από δύο λεπτά ήταν ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Άρα, θα κλείσει, λέτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ:Ουσιαστικά, αστικών κέντρων με ένα μαθητή είναι εκτός ή εντός νόμου σήμερα; Μη βιάζεστε να βγάλετε τίτλους σε εφημερίδες της παράταξής σας.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Παραταξιακή εφημερίδα είναι μόνο η «Αυγή».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ :Εντάξει! Εντάξει!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ. Παρακαλώ πολύ, να ολοκληρώσει την εισήγησή του ο κ. Υπουργός, και θα τεθούν τα ερωτήματα. Παρακαλώ πολύ ησυχία. Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ:Οι ρουσφετολογικές και παράνομες διαδικασίες βάζουν τέλος. Τα ρουσφέτια με τις μεταθέσεις βάζουν τέλος. Θα υπάρχει σχέση στην κοινωνική ωφελιμότητα και στο δημόσιο συμφέρον από τη μία και στη λειτουργία του εκπαιδευτικού.

Αυτά που ξέρατε με το πελατειακό κράτος μπαίνει τέλος. Το σχολείο θα λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι με βάση τα πελατειακά κυκλώματα.

Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας σχετικά με τα νηπιαγωγεία τόνισε τα εξής:

- Όλη αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται, ότι θα κλείσουν 1000 νηπιαγωγεία, είναι μια φθηνή αντιπολιτευτική πολιτική, τακτική, η οποία υποτιμά το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

-Και τολμώ να πω σε ορισμένο τουλάχιστον βαθμό, ενισχύει μια αντίληψη ιδιωτικοποίησης, απαξίωσης και τελικά ιδιωτικοποίησης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Πως το είπε ο κ. Μητσοτάκης; Τι είναι οι μαθητές; Πελάτες λέει. Οι μαθητές είναι οι  πελάτες των σχολείων. Δεν υπάρχει, πιο χαρακτηριστική φράση δυσφήμισης της εκπαίδευσης, όταν ο μαθητής μετατρέπεται σε καταναλωτή, σε πελάτη, και όταν η μόρφωση υποβαθμίζεται σε εμπόρευμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση υποβαθμίζεται σε αγοραία διαδικασία και εμπόρευμα. Και αυτό δεν ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, «εν τη ρύμη του λόγου του» σε συνέντευξη τύπου, ειπώθηκε με το βάρος της Εισηγητικής Ομιλίας του στο 10ου Συνέδριο της Ν.Δ.. Δυστυχώς αυτή είναι η «Ν.Δ.», αυτό είναι  το νέο, αυτό είναι το οξυγόνο, από το οποίο μπορεί να πάθει πολλά η εκπαίδευση αλλά όχι με ….. Για το θέμα του νηπιαγωγείου, θα ήθελα επίσης, να διαβεβαιώσω, ότι η ρύθμιση είναι: Να μειώσουμε τον αριθμό των ελάχιστων μαθητών, από επτά σε πέντε, και παρακάτω αν χρειαστεί, με βάση τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών διευθυντών εκπαίδευσης στα σχολεία στα δυσπρόσιτα ή  όπου δεν μπορεί να υπάρξει μετακίνηση των νηπίων.

-Είναι σαφής η διατύπωση στην τροπολογία που καταθέσαμε. Εκεί βέβαια που κρίνεται είναι εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει μετακίνηση νηπίων, γιατί δεν μπορείς να μεταφέρεις νήπια χιλιόμετρα μακριά.
-Δεύτερον, αυξάνεται από 7 σε 14 το ελάχιστο, το μίνιμουμ των μαθητών νηπίων στα νηπιαγωγεία. Γιατί; Γιατί από το 1985 υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση, με τρόπο όχι δεσμευτικό, της πολιτείας να φοιτούν και τα προνήπια. Δηλαδή, να υπάρχει φοίτηση από 4 ετών έως 6 ετών στα νηπιαγωγεία. Αυτός είναι ένας τρόπος να διευκολύνουμε κα να υπάρχουν θέσεις προκειμένου παιδιά μικρά της νηπιακής ηλικίας να πάνε στα σχολεία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, δηλαδή να είναι υποχρεωτική σήμερα, και αυτομάτως μετά από τόσα χρόνια, διότι μας λείπουν 500 θέσεις νηπιαγωγείων. Στο πρόγραμμά μας, σύντομα, θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κάλυψη των κενών. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και με άλλες διαδικασίες, αλλά το δίνουμε από σήμερα στην κοινωνία. Θέλουμε τα προνήπια να πάνε στα νηπιαγωγεία και να διευκολύνουμε έτσι τη διαμόρφωση των σχολικών τάξεων και κοινοτήτων. Επαναλαμβάνω, ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Θα μου πείτε ούτε αυτό το νηπιαγωγείο με ένα παιδί που υπάρχει στη Θεσσαλία; Το αναφέρω, διότι διάβασα ενός συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΝΔ, μια ψευδή ανακοίνωση, η οποία αναπαράχθηκε από ορισμένα ΜΜΕ ότι κλείνουμε 40 νηπιαγωγεία στη Θεσσαλία. Ψευδέστατη  ανακοίνωση. Υπάρχει απάντηση των υπηρεσιών από εκεί.
 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ