Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Θέσεις της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ για το σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις για την Έρευνα και Άλλες Διατάξεις”

Δημοσίευση: 28/04/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

1.    Το σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις για την Έρευνα και Άλλες Διατάξεις” που κατατέθηκε 14-4-2016 (β’.έκδοση), στη Βουλή των Ελλήνων από το Υπουργείο Παιδείας, το άρθρο 28 παρ. 9 αντικαθιστά την παρ. 5 του άρθρου 39 του νόμου 4009/2011. Δηλαδή επιτρέπει την συνεργασία Τμημάτων ΤΕΙ με Τμήματα ή Σχολές Πανεπιστημίων της ημεδαπής για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη. Η ρύθμιση αυτή απέχει σημαντικά από το Υπόμνημα που κατατέθηκε στην Αν. Υπουργό Παιδείας Καθ. Σία Αναγνωστοπούλου (22-1-2016) και που επίσης αναγνώσθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (11-2-2016), στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα. Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση όπως έχει διατυπωθεί στο σχέδιο νόμου, αποτελεί ένα μικρό μόνο βήμα για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από τα ΤΕΙ με συνεπίβλεψη. Επιπλέον όμως θίγεται άμεσα και η αυτονομία και αυτοτέλεια των ΤΕΙ με την τελευταία παράγραφο του άρθρου 28 παρ. 5β, που δίνει αποκλειστικά την αρμοδιότητα της παραπάνω ρύθμισης στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Γνωρίζουμε από την πείρα μας του παρελθόντος ότι Υπουργικές Αποφάσεις και Π.Δ. που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων έχουν καθυστερήσει πολύ ή ουδέποτε έχουν εκδοθεί.

Παραμένει όμως, πάγια θέση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, η ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ με την οργάνωση του τρίτου κύκλου σπουδών.

2.    Η πάγια και διαχρονική θέση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ είναι η Δωρεάν Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στο σύνολο της παρεχόμενης επιστημονικής γνώσης. Η ολοκλήρωση των Ακαδημαϊκών Χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, προϋποθέτει προπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου που παρέχουν στον απόφοιτο ολόκληρη την αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος και παραγωγή νέας γνώσης κατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής Οι μεταπτυχιακές σπουδές λοιπόν νοούνται σαν στάδιο προετοιμασίας για την εξειδικευμένη επιστημονική εργασία που απαιτείται για την λήψη του Διδακτορικού Διπλώματος. Η οικονομική κρίση των τελευταίων έξη ετών έχει οδηγήσει τα ΤΕΙ σε μείωση των προϋπολογισμών πέραν του 70%, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα πολλών προπτυχιακών Τμημάτων ΤΕΙ να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Έτσι τα ΜΠΣ αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Επειδή τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών λειτουργούν σαν πηγή εσόδων για τα Ιδρύματα, δηλαδή σαν δομές που εμπορεύονται την γνώση, δεν νοείται οι διδάσκοντες να εργάζονται χωρίς αμοιβή. Η αμοιβή αυτή μπορεί να παρέχεται σε χρήμα ή άλλες οικονομικές διευκολύνσεις (παρακολούθηση συνεδρίων κ.λ.π.) , ή με συνυπολογισμό των ωρών απασχόλησης στο υποχρεωτικό ωράριο κάθε Ε.Π. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών προϋποθέτει τη συμμετοχή μελών Ε.Π οι οποίοι για τη διδασκαλία εκτελούν υπερωριακή εργασία. Στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των διδασκόντων πολλά από τα ΜΠΣ θα καταργηθούν στέλνοντας πτυχιούχους στο εξωτερικό. Σε αντίθετη περίπτωση, αν παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες διδασκαλίας σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου για αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου και μειώσεων των μισθών μας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος  Κοκκόσης Απόστολος AΕΙ Πειραιά Τ.Τ          Ο Γενικός Γραμματέας Αδαμίδης Γεώργιος ΑΤΕΙ  Θεσσαλονίκης

Ετικέτες: 
ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ