Στη Βουλή η αλλαγή μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων

05/05/2016

Άκουσε το άρθρο

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής  της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την  αλλαγή    μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το | «υπουργείο επωμίζεται τεράστιες ευθύνες στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και θέτει ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν αυτή την αλλαγή αλλά και για την υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή».

Τονίζει, μάλιστα, ότι «η συνήθης πρακτική, μέχρι σήμερα, ήταν η μερική ανανέωση των μελών της Επιτροπής προκειμένου να συνυπάρχουν σε αυτή και έμπειρα στελέχη της εκπαίδευσης, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτή την περίοδο αφού θα υπάρχουν διαγωνιζόμενοι που θα εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα, κάτι που σημαίνει διπλή επιλογή θεμάτων από την Επιτροπή».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Αντικατάσταση της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν την διεξαγωγή τους»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το Υπουργείο Παιδείας λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, προχώρησε στην αλλαγή των περισσότερων μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Η συνήθης πρακτική, μέχρι σήμερα, ήταν η μερική ανανέωση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλότητα στη διαδικασία με την παραμονή στην Επιτροπή έμπειρων στελεχών της εκπαίδευσης.
Η εμπειρία αυτή λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στις επικείμενες εξετάσεις θα υπάρχει διπλή επιλογή θεμάτων αφού θα υπάρχουν διαγωνιζόμενοι που θα εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.
Η αιφνίδια αλλαγή της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, προκαλεί ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν συμπίπτει με την υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή.
Προφανώς, στη λογική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, το Κράτος δεν έχει συνέχεια, ενώ και οι ανεξάρτητες αρχές, εφόσον δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση και το κόμμα, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας επωμίζεται μεγάλες ευθύνες, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποια σκοπιμότητα υπαγόρευσε την αλλαγή της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των νέων μελών;
2. Εάν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που επωμίζεται σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή τους.
3. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ