Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Αν υπουργός: Υπερκομματική η τροπολογία για τους 138 καθηγητές του Παν. Κρήτης

Δημοσίευση: 05/05/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπερκομματική χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Φωτάκης , σήμερα στη Βουλή, την τροπολογία για τους 138 καθηγητές του Παν. Κρήτης,μέσα στους οποίους είναι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταθάκης, όταν προκλήθηκε από την Βουλευτή της ΝΔ Μαρία Αντωνίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Θα ήθελα να αντιπαρέλθω τις προσωπικές αιχμές της κυρίας Αντωνίου. Τις αφήνω στην κρίση του Σώματος. Όμως, θα ήθελα να τονίσω δύο πράγματα, γιατί έγινε αναφορά σε φωτογραφικές διατάξεις. Εδώ υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι ακαδημαϊκοί που γνωρίζουν πολύ καλά.
Όσον αφορά την περίπτωση των εκατό τριάντα οκτώ συναδέλφων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης -μεταξύ των οποίων πράγματι είναι ο Γιώργος Σταθάκης-, δεν έχουμε αναφέρει ποιοι άλλοι είναι και από ποιους χώρους προέρχονται, διότι δεν θεωρούμε ότι εκεί είναι το ζήτημα. Σας είπα ότι αυτό είναι κάτι υπερκομματικό.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο κ. Σταθάκης είναι Υπουργός, κύριε Φωτάκη! Αυτή είναι η διαφορά!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεύτερον, νομίζω ότι εδώ γίνεται μια σύγχυση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την τροπολογία που προτείνουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ την κάνετε αποδεκτή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όσον αφορά την τροπολογία που προτείνουν οι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι κατ’ αρχάς δεν αφορά τους εκατόν τριάντα οκτώ. Και γενικά, όπως είπα και στην παρουσίασή μου, δεν μιλάω για τροπολογίες που εκκρεμούν ποινικά στα δικαστήρια, αλλά για αυτές που έχουν κλείσει και έχουν υπάρξει καταλογισμοί. Γι’ αυτό συζητάμε.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Το χειροτερεύετε, όμως, κύριε Υπουργέ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Και εγώ εκείνο για το οποίο θα παρακαλούσα τους συναδέλφους που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο είναι να τοποθετηθούν σ’ αυτό.  

Όσον αφορά τις τροπολογίες αυτού του τύπου γενικότερα…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν μας δεσμεύει βέβαια αυτό!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι, σαφώς δεν σας δεσμεύει. Όμως, αυτό που θα θέλαμε, πριν κάνουμε δεκτή οποιαδήποτε τροπολογία τέτοιου τύπου, είναι να υπάρξει μια διακομματική συμφωνία. Και σ’ αυτό πραγματικά περιμένω την αρωγή των συναδέλφων που βρίσκονται –νομίζω- σε όλους τους πολιτικούς χώρους εδώ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας η οποία μας προσβάλλει όλους και αποτελεί όνειδος για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Το παρόν νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12 Απριλίου. Αποσύρθηκε την Τρίτη 13 Απριλίου το πρωί και επανακατατέθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η δικαιολογία, κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ισχυριστήκατε στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, ήταν ότι κατατέθηκε και ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής παλαιότερη εκδοχή του νομοσχεδίου.

Αποδώσατε, μάλιστα, το λάθος –και διαβάζω επί λέξει τη δήλωσή σας- στην κοπέλα της Γραμματείας της Κυβέρνησης που κάνει τις αναρτήσεις, η οποία πήρε την προηγούμενη και όχι την τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου.

Τελικά, κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι άδικα σπεύσατε να κατηγορήσετε την κοπέλα, η οποία μάλλον δεν έκανε λάθος, μιας και στο επανακατατεθέν νομοσχέδιο –τι οξύμωρο- απουσίαζε η φωτογραφική διάταξη του άρθρου 30 παράγραφος 7, μια διάταξη, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλά μέσα, «πλυντήριο», η οποία αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, από τις δικαστικές εκκρεμότητες που είχε όταν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έρχεστε τώρα και την επαναφέρετε δια της πλαγίας οδού, με την υπ’ αριθμόν 362/26-4-2016 βουλευτική τροπολογία έξι Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναφέρετε κατά γράμμα το περιεχόμενο του αποσυρθέντος άρθρου, προβλέποντας χαρακτηριστικά ότι καταλογιστικές πράξεις, καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που συνδέονται με δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διενεργηθείσας μεταξύ των ετών 1996 έως και 2004 για λοιπές εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές δραστηριότητες του πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν –ακούστε- «ανοίκειες πληρωμές», σύμφωνα με την Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, εφ’ όσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος –λέει η τροπολογία- αίρονται και δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

Οι εν λόγω Βουλευτές –σαν να πρόκειται για δικαστές- σπεύδουν, μάλιστα, να βγάλουν ετυμηγορία, καθώς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δαπάνες οι οποίες –επαναλαμβάνω- χαρακτηρίστηκαν «ανοίκειες πληρωμές» από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, έγιναν κατ’ αυτούς πάντα με διαφάνεια και χωρίς την παραμικρή υπόνοια ατομικού συμφέροντος.
Αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ, αν θα κάνετε αποδεκτή μια τέτοια τροπολογία, για την οποία έχετε ισχυριστεί πολλές φορές ότι έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη. Για ποιο λόγο, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, από τη μία πλευρά μιλάτε για λάθος της γραμματέως και από την άλλη πλευρά οι Βουλευτές σας σπεύδουν να επαναφέρουν τη ρύθμιση μετά βαΐων και κλάδων; Όχι λόγω του Πάσχα, φαντάζομαι. Θα μας απαντήσετε;

Καταρρίπτεται, λοιπόν, για άλλη μία φορά το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής σας Κυβέρνησης και των μεθόδων που ακολουθεί, για να καλυφθούν παλαιότερες υποθέσεις.

Αυτή, όμως, δεν είναι, δυστυχώς, η μόνη φωτογραφική διάταξη του νομοσχεδίου. Υπάρχουν και πολλές άλλες, στις οποίες θα αναφερθώ αναλυτικά, όπως αναφέρθηκα και στην επί των άρθρων εισήγησή μου. Είπα και στην Επιτροπή στον κ. Φίλη ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου θα έπρεπε μάλλον να μετατραπεί σε φωτορεπόρτερ και μάλιστα σε παλαιό άλμπουμ, γιατί με τόσες φωτογραφικές ρυθμίσεις που έχει το νομοσχέδιο μάλλον για παλαιό άλμπουμ μοιάζει.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι ένα συνεκτικό νομοσχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόχειρη συρραφή διάσπαρτων ρυθμίσεων για την έρευνα, την ανώτατη εκπαίδευση, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια. Πέρα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου μάλιστα είχαμε τριάντα εννέα –τώρα έχουμε σαράντα δύο, αν δεν κάνω λάθος- εμπρόθεσμες τροπολογίες. Αυτό είναι απίστευτο! Μεταξύ αυτών υπάρχουν και έξι υπουργικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι πέντε είναι άσχετες με το νομοσχέδιο. Είπα και στην Επιτροπή ότι υπάρχει και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για να κατατεθούν οι υπουργικές τροπολογίες. Γιατί, άραγε, να κατατίθενται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων;

Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα κακής νομοθέτησης από την Κυβέρνησή σας. Πάλι καλά που σ’ αυτόν τον συρφετό διατάξεων και τροπολογιών, βρήκατε λίγο χώρο, δηλαδή είκοσι πέντε άρθρα, για την έρευνα! Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας για την έρευνα και την καινοτομία, κύριε Υπουργέ.

Όλα αυτά γίνονται εν τω μέσω ενός προσχηματικού εθνικού διαλόγου για την παιδεία, όπου μας ζητάτε εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Εσείς τώρα τι κάνετε; Φέρνετε ένα νομοσχέδιο σαράντα έξι ολόκληρων άρθρων, με πλήθος ρυθμίσεων για την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όλα αυτά που είπαμε, οι οποίες είναι όλες εκτός διαλόγου. Σας δηλώσαμε ξεκάθαρα στην κοινή συνεδρίαση και σας επαναλαμβάνουμε και τώρα ότι σε έναν εθνικό διάλογο-φαρσοκωμωδία, όπου ενώ υποτίθεται ότι συνδιαλεγόμαστε για την παιδεία, εσείς παράλληλα νομοθετείτε μόνοι σας, δεν θα συμμετέχουμε πλέον.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ