Δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια και Πυροσβεστική

05/05/2016

Ενημερώθηκε: 06/05/2016, 17:37

Άκουσε το άρθρο

Διάταξη (κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή) που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Πυροσβεστικής, και σε ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα, σε τμήματα των Πανεπιστημίων που είναι αντίστοιχα με τους τομείς που αποφοιτούν οι μαθητές.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ  

10.α). Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 5 του άρθρου 58 του Ν. 4310/14, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1.Οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ οι οποίοι είναι και κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, οι κάτοχοι απολυ­τηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστικής, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, κατά προσέγγιση ανάλογο του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τα ΤΕΙ, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Οι συμμετέχοντες στις ανωτέρω ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις και σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων, για ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα, σε τμήματα που είναι αντίστοιχα με τους τομείς που αποφοιτούν οι μαθητές. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι αντιστοιχίες τμημάτων των Πανεπιστημίων με τους τομείς των ΕΠΑΛ καθώς και άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της διάταξης αυτής.»

β).Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από το σχολικό έτος 2016-2017.

Σχόλια (2)

Ανδρέας
|

Τα παιδιά που φοιτούν στα ΕΠΑ.Λ. δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα Πανεπιστήμια, γιατί η τεχνολογική εκπαίδευση που δέχονται στα ΕΠΑ.Λ. τους ταιριάζει περισσότερο και είναι οικία με την εκπαίδευση που δέχονται στα ΤΕΙ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την καλλίτερη απόδοση που έχουν κατά τη φοίτησή τους σε μαθήματα εργαστηριακά ή πρακτικής φύσεως απ' ότι έχουν οι μαθητές των ΓΕΛ οι οποίοι υπερέχουν στα θεωρητικά. Ωστόσο υπάρχουν μαθητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει φραγμός σ' αυτή την κατεύθυνση.
Επιτέλους ήρθε η ώρα κάποια στερεότυπα και ταμπέλες του τύπου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς και των ΑΕΙ - ΤΕΙ να ξεπεραστούν για να πάμε μπροστά!

Διονυσης
|

Δείτε τι βαθμούς και τι ποσοστό επιτυχίας είχαν ολα τα προηγούμενα χρονια οι υποψήφιο Επαλ ομάδα β για τα πανεπιστήμια σχεδόν ανύπαρκτα γιαυτο ο υπουργός θέλει να βάζει στα πανεπιστήμια με καθυπέρβαση 1%αποφοίτους Επαλ ομάδας α .
Ως γνωςτο Μαθητές Επαλ ομάδας α εισάγονται στα ΤΕΙ χρονια αλλά μικρό ποσοστό καταφέρνει να πάρει πτυχίο συγκριτικά με τους αποφοίτους γελ που σχεδόν όλοι τελειώνουν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ