Αν. υπουργός: Δεν μπορώ να επιβάλλω στα ΑΕΙ που θα δώσουν τις 500 θέσεις καθηγητών

16/05/2016

Άκουσε το άρθρο

Α. Το πρόβλημα είναι -  ότι η παρέμβαση του υπουργείου είναι μέχρι ενός σημείου. Είναι να κατανείμει τις θέσεις και από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να επιβάλει σε κανένα ίδρυμα το Υπουργείο πού θα πάνε και πού δεν θα πάνε οι θέσεις.

Β. Ξέρετε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι, αν κάνω την παραμικρή παρέμβαση, όχι εσείς προσωπικά, αλλά το κόμμα σας, οι εφημερίδες που πρόσκεινται σε εσάς, τα μέσα, θα αρχίσουν να φωνάζουν για κομματοκρατία ή για σοβιετικού τύπου κράτος.

Τα παραπάνω είπε στη Βουλή η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση   του Βουλευτή   Δ. Κυριαζίδη, σχετικά με τη διάθεση υπέρ του Τμήματος Οινολογίας και Τροφίμων Δράμας των αναγκαίων πέντε πιστώσεων προς πρόσληψη απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Τμήματος.

Η Αν. υπουργός Παιδείας τόνισε στη συνέχεια τα εξής :

-  Παρ’ όλα αυτά, εδώ και κάποιο διάστημα, πήρα τους προέδρους των ΤΕΙ και τον συγκεκριμένο Πρόεδρο και είχαμε μία καλή συζήτηση ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα που δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

-Η συζήτηση ήταν καρποφόρα. Μου είπε ότι αυτό θα κάνει. Δεν μπόρεσα, όμως, εγώ και δεν μου επιτρέπεται να πω ότι θα δώσετε σε αυτό το τμήμα τόσες θέσεις. Συγχρόνως, υπάρχει και ένα άλλο τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς κανέναν διδάσκοντα μόνιμο προσωπικό και είναι το Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, το οποίο είναι και απομονωμένο.

-Η έκκληση που έκανα και στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και στους προέδρους των ΤΕΙ ήταν να δώσουν βαρύτητα στα τμήματα που είναι απολύτως υποστελεχωμένα ή δεν έχουν καθόλου μόνιμο προσωπικό.

-Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τα ΤΕΙ για ένα πράγμα. Ξέρετε τον ανορθολογισμό που υπήρξε -είμαι από αυτούς που δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία, παρ’ ότι ιστορικός- αλλά δεν είναι δυνατόν από το 2009, που δεν ήμασταν στην κρίση, αυτά τα τμήματα να μην έχουν ποτέ ούτε έναν άνθρωπο μόνιμο προσωπικό. Αυτό, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε με τις επόμενες πεντακόσιες θέσεις, είναι να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά μέχρι του σημείου να φθάσουν στο ίδρυμα.
-

Εγώ ξέρω για το Τμήμα Οινολογίας, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλό τμήμα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή στην περιοχή, στη Δράμα. Θα ήταν άδικο αυτό το Τμήμα να τείνει προς κατάρρευση. Γι’ αυτό κι εγώ κάνω έκκληση από εδώ -γιατί μόνο αυτό μπορώ να κάνω- το Τμήμα να ενισχυθεί, όπως και του Διδυμοτείχου και να σας πω -γιατί οι Βουλευτές πρέπει να ξέρουμε για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την περιοχή μας- ότι έχουμε δώδεκα τέτοια τμήματα σε ΤΕΙ ανά τη χώρα, τα οποία δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Ο κ. Κυριαζίδης

Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε τα εξής:

«Παρά τη θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου σας για τη διάθεση πεντακοσίων πιστώσεων για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δυστυχώς, το ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την κατανομή των έντεκα θέσεων που του αναλογούν πληροφορούμαι ότι προτίθεται να διαθέσει μόνο μια θέση για το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ένα Τμήμα το οποίο στέκεται όρθιο ένεκα της αυταπάρνησης και της εντατικής επιστημονικής προσπάθειας του ελάχιστου έκτακτου προσωπικού που διαθέτει, προσφέροντας υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία, η οποία και για τους σπουδαστές και για την ίδια την κοινωνία είναι πολύ θετική.
Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα Τμήμα συνδεδεμένο άμεσα με την παραγωγή, με πλήρη απορρόφηση από την αγορά των αποφοίτων, με διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς συνεργασίες και με μια προοπτική αξιοζήλευτη, οι κατ’ ελάχιστον πέντε θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει ανάγκη κινδυνεύουν να μην καλυφθούν, λόγω εσφαλμένων αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης.
Ενώ αυτός ο αριθμός του μονίμου προσωπικού ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του Τμήματος, στη δυναμική και στην πορεία που έχει προς ανάπτυξη και προσφορά, η αποδοτικότητά του και προσφάτως η αξιολόγησή του επιβάλλουν την προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη διάθεση υπέρ αυτού των αναγκαίων πιστώσεων ένεκα, εάν θέλετε, της ανάγκης που έχει και ο τόπος, αλλά και η πατρίδα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η έκδηλη αυτή αγωνία όλων των Δραμινών, ανεξαρτήτως κόμματος ή άλλων θέσεων, στέλνει το μήνυμα προς εσάς, κυρία Υπουργέ, έτσι ώστε αυτή η αγωνία να βρει μια ανταπόκριση θετική.
Ερωτάσθε, κυρία Υπουργέ: Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να διατεθούν υπέρ του Τμήματος Οινολογίας οι αναγκαίες πέντε πιστώσεις προς πρόσληψη του απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία και πώς αυτή θα διασφαλιστεί;
Ποια τα σχέδια του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο Τμήμα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του; Θα υπάρξουν από πλευράς σας κονδύλια για την ενίσχυση και τη λειτουργία και των εργαστηρίων του;».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ