Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ειδικές εξετάσεις για 2.500 κατόχους παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το νόμο “Γιαννάκου”, να κληθούν δηλαδή να δώσουν ειδικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών.
Δημοσίευση: 21/05/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Περίπου   2.500   παράτυποι και παράνομοι τίτλοι σπουδών εντοπίστηκαν στο δημόσιο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, στους ήδη διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το νόμο “Γιαννάκου”,  (σ.σ. δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα) να κληθούν δηλαδή να δώσουν ειδικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν   νόμιμο τίτλο σπουδών.

Για την πλήρη εφαρμογή της σχετικής διάταξης ενδεχομένως να χρειστεί συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.

Την πληροφορία αυτή το esos την επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

 Ο νόμος “Γιαννάκου” ορίζει ότι:

1. Τα πτυχία των σχολικών ετών 2004−2005, 2005−2006, 2006−2007 και 2007−2008 των μαθητών Α ́ Κύκλου και Β ́ Κύκλου των ιδιωτικών Τεχνικών – Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.), στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου ή ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδίως γι’ αυτές που αφορούν στην παράνομη μη λειτουργία του σχολείου, στη μη τήρηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, στη μη τήρηση και στη μη συμπλήρωση των επίσημων βιβλίων και στη μη πρόσληψη εκ− παιδευτικού προσωπικού, χορηγούνται κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργούνται γι’ αυτόν το σκοπό. Για την απονομή των πτυχίων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βαθμοί των γραπτών πτυχιακών εξετάσεων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος διεξαγωγής και η διαδικασία των πτυχιακών εξετάσεων της προηγούμενης παραγράφου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αμοιβή των καθηγητών και των λοιπών μελών των εξεταστικών επιτροπών.

ΟΙΕΛΕ: Δικαιωθήκαμε

Μεγάλη δικαίωση μετά από πολυετή αγώνα για την ΟΙΕΛΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας esos.gr, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διενεργήσει επανεξέταση για τους 2.500 περίπου κατόχους παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. Αν η πληροφορία επαληθευτεί, θα πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα εναντίον της χρόνιας αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, καθώς τερματίζεται το άθλιο φαινόμενο του διορισμού στο Δημόσιο ανθρώπων με παράνομους τίτλους σπουδών.

Η ΟΙΕΛΕ τις προηγούμενες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων-πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ και η πρόσληψή τους στο Δημόσιο ήταν θέμα ημερών. Η Ομοσπονδία ενημέρωσε με επιστολές της για το ζήτημα τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βερναρδάκη και τον ΑΣΕΠ. Χθες δώσαμε στη δημοσιότητα την ιστορία ενός υποψήφιου για το διαγωνισμό με υψηλά προσόντα που έμεινε εκτός, λόγω της ύπαρξης στη λίστα κατόχων παράνομων τίτλων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Δίκαιη Tιμωρία ή Συγκάλυψη Ευθυνών;

Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι «το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διενεργήσει επανεξέταση για τους 2.500 περίπου κατόχους παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης».

Εξίσου αλγεινή εντύπωση προκαλούν και οι πανηγυρισμοί της ΟΙΕΛΕ ότι «αν η πληροφορία επαληθευτεί, θα πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα εναντίον της χρόνιας αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, καθώς τερματίζεται το άθλιο φαινόμενο του διορισμού στο Δημόσιο ανθρώπων με παράνομους τίτλους σπουδών».

Είναι δυνατόν κάτοχοι «παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών» να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να «κρύβεται κάτω από το χαλί» με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του δημοσίου;

Εφόσον κάποιος τίτλος, δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα είναι αποδεδειγμένα πλαστός ή παραποιημένος, θα περίμενε κανείς από μια ευνομούμενη Πολιτεία να τιμωρήσει όποιον δολίως τον εξέδωσε, όποιον τον παραχάραξε, και όποιον εν γνώσει του έκανε χρήση αυτού προς ίδιον όφελος, και να κινήσει τουλάχιστον τη διαδικασία απόλυσης ή όπου είναι απαραίτητο και ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία ελέγχων πλαστών τίτλων ξεκίνησε το 2012, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφορούσε διορισμένους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαδικασία “θεραπείας" της παρανομίας, η οποία θα προσφέρει ασυλία στους πλαστογράφους. Ζητούμε από την Πολιτεία να μην συγκαλύψει  την απάτη, αλλά να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την τιμωρία των ενόχων. Μόνον έτσι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα προστατευτούν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών και των δημόσιων φορέων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σχόλια (2)

 
Ελευθερία
25 Μάιος 2016 14:39

1.Ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι τίτλοι σπουδών των εργαζόμενων στο δημόσιο , σε φορείς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπου ισχύουν οι κανόνες της δημόσιας διοίκησης και περιλαμβάνονται στον έλεγχο γνησιότητος διακαιολογητικών ν.4305/2014, άρθρο 28 κ.ε.
Έχουν χαλαρώσει τα χρονοδιαγράμματα, ενώ ορίζεται το πενθήμερο για ταχεία απάντηση (ενδεικτικά με φαξ), χρονίζουν με διάφορες αιτιολογήσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες.Για παράδειγμα, πόσο καιρό κάνει να απαντήσει ο ΔΟΑΤΑΠ για τις ισοτιμίες που έχει το αρχείο και του Ι.Τ.Ε ;; ¨Εχουν λέει χιλιάδες αιτήσεις.Ναι αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την ψηφιακή καταγραφή; Πόσα προγράμματα ΕΣΠΑ πήγαν για την ψηφιοποίηση τέτοιων υπηρεσιών; Δεν εκτελέστηκαν;
2. Κάποιοι, λίγοι, αποπέμφθηκαν ήδη, τί θα γίνει, θα επιστρέψουν για να περάσουν ωραία και καλά σε εξετάσεις;
Πέρα για πέρα άδικο,ανήθικο και αντισυνταγματικό

 
Θεόφιλος Γκίνης
25 Μάιος 2016 02:00

Δηλαδή εγώ να καταθέτω ψεύτικα πτυχία, προκειμένου να διοριστώ και κατόπιν αν βρεθεί απάτη εις βάρος μου να μένω ατιμώρητος, να συνεχίζω να είμαι σε μία υπηρεσία, στην οποίαν μπήκα λαθραία και να έχω και ευκαιρία να εξεταστώ και μάλιστα δίχως να παρακολουθήσω μαθήματα, τα οποία παρακολουθούν οι νόμιμοι κάτοχοι πτυχίων; Και επιπλέον ποιοι θα βάζουν τα θέματα και ποιοι θα διορθώνουν τα γραπτά; Απίστευτες εξελίξεις! Σύστημα που ευνοεί και πάλι τις κλίκες των ημετέρων! Τι να πω; Αδυνατώ να σχολιάσω!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.