Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

“Προφίλ” του μαθητή θα φτιάχνουν οι εκπαιδευτικοί αντί βαθμολογιών στo Γυμνάσιο και Δημοτικό

Θα περιοριστούν οι εξετάσεις και τα τεστ
Δημοσίευση: 23/05/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι βαθμολογίες των μαθητών να αντικατασταθούν με το “προφίλ του μαθητή” που θα φτιάχνουν οι εκπαιδευτικοί, πρότεινε σήμερα σε συνέντευξη στην ΕΤ1 ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία Αντώνης Λιάκος.

Ο κ. Λιάκος προτείνει επίσης οι εξετάσεις να περιοριστούν και να αυξηθεί η περιγραφική αξιολόγηση του μαθητή σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “θα πρέπει οι εξετάσεις να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να αυξηθεί η περιγραφική αξιολόγηση και ποιοτική αποτίμηση του μαθητή”.

Ειδικότερα ο κ. Λιάκος είπε πως ντί να βάζουν οι εκπαιδευτικοί από 1-20, να συντάσσουν μια έκθεση, να κάνουν το προφίλ του μαθητή και να επισημαίνουν που είναι ισχυρός. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει οι εξετάσεις να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο κο κ. Λιάκος απάντησε:  «το περνάω δεν περνάω την τάξη δεν είναι κάτι απλό. Δε θέλουμε να κόβεται ένα παιδί επειδή δε μπορεί να περάσει δυο μαθήματα. Αν ένας μαθητής μείνει στην τάξη μια φορά, δεν θα περνάει εύκολα τις τάξεις τις επόμενες φορές. Δημιουργούμε μια εκπαίδευση μαθητοκεντρική. Από τη διδασκαλία στη μάθηση. Μάθε στο παιδί πώς να μαθαίνει, πώς να ερευνά».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΛΙΑΚΟΥ

Σχόλια (9)

 
Νίκος Καρ
16 Ιουν 2016 09:32

Είναι λογικό να προτείνονται τέτοιες μέθοδοι αξιολόγησης........
Άνθρώποι που δεν έχουν σχέση με το χώρο της β/θμιας εκπ/σης.........
Παράδειγμα :
Ένας δάσκαλος σε ένα μεγάλο σχολείο έχει έστω 22 μαθητές, άρα 22 φακέλους , επομένως είναι εφικτός ο στόχος.
Ένας καθηγητής (π.χ) ΠΕ04 με 20 ώρες υποχρεωτικό ωράριο διδάσκει, σε ένα μεγάλο σχολείο, σε 220 μαθητές για να καλύψει το υποχρεωτικό του ωράριο...... Μπορεί κάποιος από τους "επιστήμονες" να μας πει πως θα προλάβει τόσους φακέλους;

 
nikitas29
24 Μάιος 2016 19:53

Στο δημοτικό υπάρχει η περιγραφική αξιολόγηση διότι ο δάσκαλος έχει 15-20 παιδιά για μαθητές. Στο γυμνάσιο ένας καθηγητής μπορεί να έχει πχ 150 μαθητές! Μάλλον φωτοτυπίες θα αναγκαστεί να βγάζει..... είναι προφανές ότι αυτοί που σκαρφίζονται αυτές τις αλλαγές δεν έχουν μπει σε σχολείο...

 
Φίλιππος
24 Μάιος 2016 16:36

Αδιανόητες προχειρότητες εκτός κάθε σχολικής πραγματικότητας. Ποιο "προφίλ" του μαθητή θα πάρουν οι γονείς και οι μαθητές ως έλεγχο-έκθεση προόδου; Θα πάρουν τις "εκθέσεις" που θα έχουν συντάξει όλοι οι καθηγητές του, δηλαδή ένα μάτσο φωτοτυπίες που θα συνθέτουν το "προφίλ" του γιου/ κόρης τους και θα πρέπει να τις διαβάσουν όλες και να βγάλουν συμπέρασμα από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο κάθε καθηγητής και με την ειδική ωρολογία του κάθε μαθήματος! Έλεος! Θα πάθουν νευρική κρίση και θα τρέχουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια από την Α΄ Γυμνασίου! Όσο για τους καθηγητές, αν τυχόν εξαναγκαστούν να γράφουν εκθέσεις για τον κάθε μαθητή, γρήγορα θα καταλήξουν να κάνουν τρελλή "αντιγραφή-επικόλληση"¨με αποτέλεσμα τον ταχύτατο εκφυλισμό του συστήματος.

 
Γονιος
24 Μάιος 2016 14:59

Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που διαφωνεί με ένα portfolio του μαθητή.Απο κει και πέρα υπάρχουν διάφορες αποψεις

 
pirogas
24 Μάιος 2016 14:39

Ο μεταμοντέρνος ιστορικός κ. Λιάκος,αφού μας "άλλαξε τα φώτα" με τις περί ιστοριογραφίας εθνομηδενιστικές του αντιλήψεις, διορισμένος πρόεδρος στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου από τον κ. Φίλη λόγω κοινών πεποιθήσεων τελευταία ομιλεί - ως μη όφειλε - και περί αξιολόγησης των μαθητών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Ποιες είναι οι γνώσεις και ποιες οι σπουδές του επ΄αυτού; Έχει κάνει κάποια έρευνα ή έχει εκπονήσει κάποια σχετική μελέτη; Διαθέτει κάποιες σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής; Από πού προκύπτει ότι απλά και μόνο επειδή προέρχεται από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση "νομιμοποιείται" να ομιλεί ως εξπέρ; Αν στην Α/θμια Εκπαίδευση και κυρίως στις μικρές τάξεις είναι εφικτή η περιγραφική αξιολόγηση - αλήθεια γνωρίζει ότι εφαρμόζεται ήδη ; - δεν είναι το ίδιο στις μεγαλύτερες τάξεις όπως και στο Γυμνάσιο και κυρίως σε πολύ συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Αλήθεια, γνωρίζει ο κ. Λιάκος τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί ειδικά αυτοί της Β/θμιας Εκπαίδευσης; Προσωπικά είμαι υπέρ μιας μικτής μορφής, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο περιγραφικά όσο και ποσοτικά -αριθμητικά στοιχεία αξιολόγησης με στόχο την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση του τελικού προφίλ του μαθητή.

 
ΠΕ19gr
24 Μάιος 2016 12:44

Το σχέδιο κατά τη γνώμη μου έχει στόχο την ανίχνευση του προφίλ του μαθητή για τη σωστή του πορεία και κατάταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και την εξεύρεση της καλύτερης ατομικης λύσης που αφορά τη σταδιοδρομία του.

 
Mack77
24 Μάιος 2016 11:33

Μεγαλύτερες βλακείες δεν έχουν ακουστεί !

 
ANDGIAN
24 Μάιος 2016 08:57

''αι να αυξηθεί η περιγραφική αξιολόγηση και ποιοτική αποτίμηση του μαθητή”.
Ερωτηση: σε Μαθηματικά Φυσική Χημεία Βιολογία Πληροφορική η αξιολόγηση θα γίνεται πχ με ένα project για το CV του Fibonachi? Πλάκα κάνει ο Λιάκος! Ουτε και που ε΄χει μπει σε αίθουσα ! Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα! Αντι να επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μια Τράπεζα θεμάτων με ομάδες θεμάτων προς επεξεργασία και κ΄ριση , βγαίνουν ανόητα πράγματα !! Τι να πει κανείς!
( ο Φυσικ΄ςο του Γυμνασίου θα ζητησει εργασία για τον Νευτωνα και θα συντ΄'αξει φάκελο!) ασε ρε Λιάκο!

 
ΠΕ19gr
24 Μάιος 2016 07:39

Κρίμα που στα υπόλοιπα ή κυβέρνηση είναι λάθος. Στην παιδεία τα πάει καλά κάθε βήμα ειναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θέλει κόπο από μέρους μας να υλοποιηθεί. Ούτως ή άλλως πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση.

Με μια σωστή συμβουλευτική γονέων και ΣΕΠ στη Γ Γυμνασίου το παιδί μπορεί να επιλέξει δρόμο μεταξύ Γενικού Λυκείου η ΕΠΑΛ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ