Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κ. Γαβρόγλου: Το πόρισμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι ένα αμιγώς Συριζέϊκο κείμενο

Δημοσίευση: 24/05/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πόρισμα 107 σελίδων για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευετροβάθμια Εκπαίδευση, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή,  μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά σίγουρα, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι ένα αμιγώς Συριζέϊκο κείμενο.

Αυτό είπε σήμερα  στη Βουλή    ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση του πορίσματος, ενώ τόνισε τα εξής:

Α. Η πρόταση που διατρέχει όλη την έκθεση είναι ότι προτείνουμε ρυθμίσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε μια 6ετία. Άρα έχουμε τριών ειδών ρυθμίσεις, τις βραχυπρόθεσμες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τις μεσοπρόθεσμες από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 και από το 2018 μέχρι το 2022 τις μακροπρόθεσμες.

Β. Αυτό το λέω γιατί ένα από τα πράγματα για τα οποία υπήρχε σχεδόν ομόφωνη απόφαση ήταν  ότι η όποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης, της τετραετίας κλπ. Και πραγματικά δεν έχει μπει μόνο για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, όσο για να φανεί ότι όντως υπάρχει μια δέσμευση, μια πεποίθηση. Μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Γ. Θέλω να πω ορισμένα πράγματα που είναι περισσότερο προσωπικά, πέρα από τα τυπικά που σας είπα για την έκθεση. Νομίζω και επιμένω αν την διαβάσετε θα αναγνωρίσετε πολλά από αυτά που έχετε πει εδώ ή έχουν πει τα κόμματα και νομίζω ότι πρέπει να είναι μια έκθεση που τα θετικά της θα πρέπει να τα χρεωθούμε όλοι ανεξαρτήτως κομμάτων. Τυχαίνει το κυβερνητικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να έχουν μία ευθύνη αυτή την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας, πάντως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έκθεση που νομίζω ότι ειδικά σε αυτή την Επιτροπή εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία της Επιτροπής.

Δ. Το δεύτερο είναι ότι, ένα μεγάλο κομμάτι των συζητήσεών μας, είχε αφιερωθεί στις παθογένειες της εκπαίδευσης. Οι παθογένειες της εκπαίδευσης, δεν είναι δυνατό να επιλυθούν, ούτε γρήγορα, ούτε και με απλά μέτρα και ρυθμίσεις. Μέσα στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που κάνουμε, ελπίζουμε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και αυτές οι παθογένειες.

Ε. Το τρίτο θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι ότι αν τα διαβάσετε, θα δείτε ότι δεν υπάρχουν πολλές καινούργιες ιδέες. Υπάρχει όμως μία σύνθεση πολλών πραγμάτων που έχουν συζητηθεί. Γιατί μην ξεχνάτε ότι, επί δεκαετίες κάνουμε συζητήσεις. Μην λοιπόν, θεωρήσουμε ότι εδώ έρχεται κάτι που είναι το εντελώς καινούργιο, ως προς το περιεχόμενό του. Το εντελώς καινούργιο ενδεχομένως είναι, ότι όλα μπαίνουν μέσα σε ένα ενιαίο πλέγμα.

Ζ. Πολύ συνειδητά, δεν υπάρχει εισαγωγικό κείμενο, προλογικό κείμενο που να είναι ένα θεωρητικότερο κείμενο γύρω από τα θέματα εκπαίδευσης-μεταρρύθμισης κ.λπ.. Ένα τέτοιο κείμενο, όπως καταλαβαίνετε θα ήταν και πολιτικά και ιδεολογικά φορτισμένο. Από τις πρώτες λέξεις θα υπήρξαν οι διαφωνίες. Και επειδή νομίζω ότι όλοι έχουμε την ευχέρεια να μιλήσουμε, να γράψουμε, να κυκλοφορήσουμε τις ιδέες μας γραπτά στο διαδίκτυο, θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος του να έχουμε ένα τόσο φορτισμένο, πολιτικά και ιδεολογικά, κείμενο.

Η. Σε αυτό που υπάρχει σαφής διατύπωση, στην οποία έχουμε συμφωνήσει όλοι και αν υπάρχουν διαφωνίες, θα πρέπει να διατυπωθούν, ειδάλλως θα το θεωρήσω ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι, είναι ότι, ο στόχος του σχολείου είναι, να διαμορφώνει μορφωμένους νέους, με δημοκρατικό ήθος κα κριτική σκέψη.

Θ. Μπορεί να διαφωνήσουμε ότι, αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν στο σύνολό τους εκεί. Πάντως, στο στόχο, νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι.
Όπως βλέπετε, υπάρχει στην αρχή, ένα δισέλιδο, που είναι ένα εισαγωγικό κείμενο, που υπογράφεται από εμένα, ως Προέδρου της Επιτροπής, μιας και εγώ σας το έστειλα. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα και το προτείνω και ως διαδικασία, αν υπάρχει συμφωνία διαφορετικών Κομμάτων, πάνω σε αυτό το κείμενο, το προλογικό αυτό σημείωμα, να υπογραφεί από τους εκπροσώπους όλων των Κομμάτων και να αντανακλά την διάθεση της Επιτροπής.

 

Σχόλια (1)

 
HΡΑ
26 Μάιος 2016 07:37

Έχετε δίκαιο κ. Γαβρόγλου, "το πόρισμά ... δεν είναι ένα αμιγώς συριζέικο κείμενο", αλλά ένα συνασπισμέικο κείμενο με ολιγον αλατοπίπερο "αμιγώς" σημιτικής παραγωγής και Σχολής...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.