ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Τριμελής Γραμματεία των πρόεδρων ΤΕΙ απορρίπτει την πρόταση «Λιάκου» για τα ΑΕΙ

Κατά καιρούς και όχι μόνο τώρα μια «ομάδα» γνωστών πανεπιστημιακών προσπαθούσε και προσπαθεί να καταργήσει τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα.
Δημοσίευση: 02/06/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το  πόρισμα της Επιτροπής για την Παιδεία (Δείτε εδώ) είναι μονόπλευρο και χωρίς τεκμηρίωση. Καμία από τις εισηγήσεις της Συνόδου  των Προέδρων ΤΕΙ και των ελάχιστων (δύο) μελών από τα ΤΕΙ που συμμετείχαν στην Επιτροπή δεν λήφθηκε υπόψη.

Αυτό τονίζει η Τριμελής Γραμματεία των πρόεδρων  ΤΕΙ     με σημερινή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε μετά από διαβούλευση   με τα Ιδρύματα,  σε σχέση με τα πορίσματα του διαλόγου για την Παιδεία , ενώ σημειώνει   τα εξής:

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο διαχωρισμός των Τμημάτων των ΤΕΙ σε τέσσερις κατηγορίες, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι αυθαίρετος, υποβολιμαίος και ουσιαστικά αντισυνταγματικός.

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΙΠ: Θεωρούμε απαράδεκτη «τη δημιουργία μιας ολιγομελούς επιτροπής» για την αξιολόγηση των Τμημάτων. Δηλαδή δεν θα ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες αξιολογήσεις, που είναι άριστες και θετικές, που έγιναν από θεσμικό όργανο της πολιτείας (Α.ΔΙ.Π.)  και θα ορισθεί ολιγομελής επιτροπή για να αξιολογήσει πραγματικά τι; Προτείνουμε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να πάρει τις αξιολογήσεις της Α.ΔΙ.Π. όλων των ΑΕΙ και να τις αξιοποιήσει.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ: Κατά καιρούς και όχι μόνο τώρα μια «ομάδα» γνωστών πανεπιστημιακών προσπαθούσε και προσπαθεί να καταργήσει τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα. Πραγματικά μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει διδαχθεί τίποτα; Δεν παρακολουθεί τι γίνεται στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες;

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ: Με την κρίση που υπάρχει σήμερα στον εργασιακό τομέα οι περισσότεροι πτυχιούχοι των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα πηγαίνουν στις Ευρωπαϊκές χώρες για να εργαστούν. Αυτά θα τα λάβει υπόψη της η Πολιτική Ηγεσία;  Ή θα επιδιώξει να υποβαθμίσει τα πτυχία των φοιτητών των ΤΕΙ;

ΤΑ ΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Η μόνη εφικτή πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί είναι τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα να γίνουν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ: Τα ΤΕΙ θα εκθέσουν τις απόψεις τους για τον ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα Σία Αναγνωστοπούλου.Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ευθύνη και οφείλει, άμεσα να πάρει δημόσια θέση.

Έκτακτη Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας

Παρουσία της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» έκτακτη Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ.

Αντικείμενο της Συνόδου είναι η λεπτομερής συζήτηση των πορισμάτων της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, σε ό,τι αφορά  στον ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Σχόλια (4)

 
Γιώργος Χώτος
04 Ιουν 2016 06:59

Επιτέλους άρχισε και η τριμελής γραμματεία μετά την καλή αρχή από τον κ. Μπρατάκο να λέει τα πράγματα όπως πραγματικά αξίζει να γίνουν αντιληπτά. Τώρα που τα ιδρύματα μετά την πρώτη αξιολόγηση του 2008 και ολίγο μεταγενέστερα, εν μέσω καινούργιων τρεχουσών αξιολογήσεων, μετά από νόμους Κουτσίκου, Διαμαντοπούλου, και τους σημερινούς, μετά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, μετά από τεκμηριωμένες (και εν μέρει έστω, αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία) εισηγήσεις για την ενιαιοποίηση, ως πανεπιστημιακού, του χώρου της Ανώτατης Παιδείας, τα ξαναπάνε από την αρχή και τι αρχή, σαν να ξεκινούν πρωτάθλημα με αρνητική βαθμολογία. Οχι βέβαια ότι δεν εγίνετο δουλειά από τις προηγούμενες συνόδους των προέδρων αλλά, να, για να το εκφράσω συνοπτικά, κάπως σαν να υπήρχε ένα υποβόσκον και υποδόριο αίσθημα παθητικής αποδοχής της κατάταξης των ιδρυμάτων, σαν πρώτης γραμμής και δεύτερης. Αυτό οφείλετο βέβαια και στις ιδιαίτερες υποσχέσεις που δίδονταν από την εκάστοτε ηγεσία στους έχοντες προσβάσεις σε αυτήν προέδρους, του τύπου: το δικό σου ίδρυμα θα έχει ιδιαίτερη μεταχείριση... μην ανησυχείς .... κτλ. Αυτά κύριοι η σημερινή κατάσταση τα κονιορτοποίησε. Η αλήθεια αποκαλύπτεται και είναι αυτή που διατυπώσατε σήμερα. Προχωρήστε με καθαρή σκέψη, σταθερότητα σε ότι έχετε ως αρχές αποφασίσει και πρώτα και πάνω απ'όλα με ενότητα. Τώρα, σε αυτή την περίοδο κρίνονται όλα. Η ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να προχωρεί βάσει νόμων, θεσμοθετημένων οργάνων και διαδικασιών. Τα περί κλιμακίων που θα κάνουν "περιηγήσεις" και θα γνωρίζουν τα ιδρύματα για να γράψουν μετά "ταξιδιωτικές εντυπώσεις" είναι φαιδρά και μας υποτιμούν (έτσι όπως μεθοδεύονται ..να καταλήξουν).

 
Δημητρης
03 Ιουν 2016 10:17

Η τωρα, η ποτε! Οχι αλλη αναβλητικοτητα, οχι αλλες υποσχεσεις, φτανει πια ο εμπαιγμος. Ηρθε δικαιως η ωρα να εξαργυρωσουν τα ΤΕΙ μια ανοδικη πορεια των τελευταιων 20 ετων που απιτυπωνεται απο τις ,τουλαχιστον, θετικες αξιολιγησεις τις ΑΔΙΠ την Ευρωπαικη αποδοχη και αναγνωριση τους μεσα απο συνεργασιες με πολλα Πανεπιστημια του εξωτερικου για ερευνα και μεταπτυχιακα. Επιτελους αληθειες!

 
Γιώργος Χαριτακης
03 Ιουν 2016 06:57

Τώρα πλέον η κατάσταση απαιτεί συσπείρωση και επιμονή.. Εάν συνεχιστεί η ίδια αντιμετώπιση Κλείστε τα ιδρύματα... Επ' αόριστον! Δυστυχώς στη μπανανία που ζούμε μόνο αυτό καταλαβαίνουνε.

 
ΧΚ
02 Ιουν 2016 20:36

κυριοι προεδροι των ΤΕΙ, ηρθε η ωρα της τελευταιας μαχης που θα κρινει το πολεμο....ειμαστε μαζι σας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ