voucher για τη φοίτηση παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο

07/06/2016

Άκουσε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη υπό τον συντονισμό του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ΥΠΕΣΔΑ για το νέο σύστημα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για το σχολικό έτος 2016-2017.

Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ο  Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστας Πουλάκης, ο Ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΕΔΕ.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», με το οποίο επιτυγχάνεται δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στις ως άνω δομές, χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των δικαιούχων και των οικονομικών πόρων για το πρόγραμμα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Όπως υπογραμμίστηκε από την πολιτική ηγεσία, μερικοί επιπλέον στόχοι του νέου συστήματος είναι:

· Η παροχή voucher σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.

· Η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση.

· Η κατάργηση του περιορισμού του 70% των προσφερομένων θέσεων που μπορεί να δηλώσει μία δομή, καθώς πλέον δύναται το 100% των θέσεων μιας δομής να καλυφθεί από κατόχους voucher.

Για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €. Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους φορείς των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των δημοτικών δομών και των εργαζόμενων που απασχολούνται σε αυτές και επανέλαβε στην ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων τις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ, όπως διατυπώνονται στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της που είναι οι εξής:

Να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκ. € για τη σχολική χρονιά 2016-2017, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων. Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ώστε να καλυφθούν και περιοχές στις οποίες σήμερα δεν εξυπηρετούνται οι οικογένειες με ΑμεΑ.

Να καταργηθεί η ρύθμιση για καταβολή της πρώτης δόσης μετά την υλοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου και επαναφορά της ρύθμισης για καταβολή της πρώτης δόσης μετά την υλοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Να καταργηθεί η μείωση του 30% της δυναμικότητας των δομών και να επανέλθει η δυνατότητα στις δομές να δύνανται να προσφέρουν το σύνολο της δυναμικότητάς τους στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του υπουργείου δηλώθηκε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ η πρόθεση αλλαγής του Συστήματος Διαχείρισης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2016-2017 και διευκρινίστηκε πως πλέον η παροχή voucher θα γίνεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α απευθείας στους ωφελούμενους.

Ο κ. Κουρουμπλής και η κα Φωτίου διαβεβαίωσαν τον κ. Πατούλη πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις. Επιπρόσθετα επισήμαναν πως θα παραμείνει ο αριθμός των 80.000 προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωστόσο σημείωσαν πως θα μειωθεί το ποσό του voucher κατά 5%.

Επιπρόσθετα από την ηγεσία των δύο συναρμόδιων υπουργείων τονίστηκε ότι αντιμετωπίζεται θετικά η πάγια θέση της ΚΕΔΕ να καλυφθεί το 100% της δυναμικότητας των δομών αλλά και το αίτημα της να διασφαλιστεί η ομαλή-σε μηνιαία βάση- ροή χρηματοδότησης των δομών.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι αναμένει τη σχετική ΚΥΑ με τις τελικές προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ και κατόπιν να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ