ΒΟΥΛΗ

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει Σχέδιο Αθηνά 2

Δημοσίευση: 09/06/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν υπάρχει ούτε μία σκέψη, νομίζω ούτε και από το κείμενο πρόταση του Εθνικού Διαλόγου τεκμαίρεται, αλλά ούτε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ούτε για Αθηνά 2, ούτε για Αθηνά 3, ούτε για Αθηνά 13.

Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, ενώ σημείωσε τα εξής:

-Θέλουμε να εμπλακούν τα Ανώτατα Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε αυτή τη σημαντική συζήτηση του ενιαίου χώρου Έρευνας.

-Το τι θα προκύψει από αυτή τη συζήτηση, το ποιοι άνθρωποι θα εμπλακούν, οι Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, ο Ακαδημαϊκός κόσμος, από αυτά τα συμπεράσματα θα δούμε. Πάμε βήμα προς βήμα, σε περιόδους μεγάλης κρίσης. Δεν πάμε κατευθείαν, εφόρμηση σε όλα.

-Για αυτό σας είπα, το πρώτο μέλημά μας είναι τα μεταπτυχιακά και η αναβάθμιση. Μιλάμε για τα ΤΕΙ. Το κείμενο, παρόλα αυτά, που είναι και μέριμνα του Υπουργείου, αναφέρεται και σε τμήματα Πανεπιστημίων, όχι μόνο σε τμήματα ΤΕΙ. Αυτό πέρασε σε σιωπή.

-Δηλαδή, δεν είναι κάποια ΤΕΙ στο στόχαστρο ή τα ΤΕΙ, γενικώς και αορίστως, αλλά είναι ποια χρειάζονται αναβάθμιση, ποια χρειάζεται να ξαναειδωθούν και να συζητήσουμε και το μείζον θέμα, το οποίο δεν ανοίγουμε αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να το συζητήσουμε.

-Τι σημαίνει 15 τμήματα πληροφορικής, στην ίδια περιοχή και από ΤΕΙ και από Πανεπιστήμια; Πρέπει τα Ιδρύματα να αποφανθούν, να πουν κάτι. Ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, αυτά που λέμε, τα μεγάλης ζήτησης τμήματα.

-Δεν πρέπει σε αυτά, κάποτε να γίνει συζήτηση; Δεν την ανοίγουμε αυτή  τη στιγμή, εμείς, ως Υπουργείο με νομοθέτηση, αλλά πρέπει να έχουμε εισηγήσεις και κατόπιν διαβούλευσης, να δούμε τι θα γίνει με όλα αυτά τα θέματα.

-Ή πως και με ποιες προϋποθέσεις, γίνονται αυτοδύναμα διδακτορικά και από τα ΤΕΙ, αλλά και από Πανεπιστημιακά τμήματα, που εμείς έχουμε διαπιστώσει προβληματικές καταστάσεις.

-Αυτά είναι για εμάς τα μεγάλα θέματα. Σας λέω, η επόμενη νομοθετική ρύθμιση, σε ότι αφορά την ανώτατη, θα έχει να κάνει με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Και εδώ, ελπίζω στη συνεργασία όλων μας και ελπίζω κύριε Πρόεδρε, αυτή η συζήτηση που ανοίξατε, να ευδοκιμήσει, να γονιμοποιηθεί και να μην δημιουργούνται αυτές οι περιχαρακώσεις, γίνεται αυτό, γιατί έχουν σκοπό να μου πάρουν το δικό μου βιλαέτι. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται περί ανοίγματος.

-Και μία τελευταία κουβέντα. Εξωστρέφεια. Είμαι πολύ υπέρ της λέξης εξωστρέφειας. Θα κάτσουμε όμως κάποια στιγμή, να δούμε όλα τα Ιδρύματα, τι εννοούμε εξωστρέφεια.

- Γιατί η εξωστρέφεια που είναι περιορισμένη και στοχευμένη, σε ενός είδους πράγμα και θα αναφερθώ όταν θα έρθει η στιγμή, αυτό δεν είναι εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια έρχεται, όταν είναι όλες οι δυνάμεις ενωμένες και Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατα Ιδρύματα και υπάρχει μία στόχευση. Ότι εμείς, σαν χώρα, αυτά μπορούμε να κάνουμε και αυτά θα διεκδικήσουμε.

- Η ενοποίηση, ο ενιαίος χώρος Έρευνας και Ιδρυμάτων, δεν έχει να κάνει, για να προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό ή επιστημονικό δυναμικό στις επιχειρήσεις.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ