Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κλείσιμο σχολικών μονάδων με τηλεφωνικές εντολές και αποκλεισμός δεκάδων νηπίων από την ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία

Δημοσίευση: 20/06/2016
Σχολείο
Alt Text: 
Σχολείο
Title Text: 
Σχολείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καλύβας Νικόλαος
ειδικός χειρουργός ορθοπεδικός εκλεγμένο μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Μπίλεφελντ εκπρόσωπος των άμεσα εμπλεκόμενων γονέων των νηπίων

Εδώ και πάνω από τρείς μήνες έχουμε αναλωθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία το Νηπιαγωγείο της πόλης του Μπίλεφεντ στην Γερμανία.

Πριν από περίπου τρεις μήνες στις 18.03.2016 και ενώ τα παιδιά του Νηπιαγωγείου συμμετέχοντας στην σχολική εορτή για τον εορτασμό τισ 25ης Μαρτίου κρατούσαν τις ελληνικές σημαίες τους γεμάτα υπερηφάνια, ο αρμόδιος συντονιστής εκπαίδευσης φρόντισε να ενημερώσει τηλεφωνικά τον διευθυντή του ελληνικού Δημοτικού σχολείου Μπίλεφελντ και την νηπιαγωγό, ότι το Νηπιαγωγείο από την επόμενη σχολική χρονιά θα πάψει να λειτουργεί.

Ζητήθηκε μάλιστα, από τον διευθυντή του σχολείου η άμεση κοινοποίηση αυτής της απόφασης στους γονεις.

Ο διευθυντής του σχολείου, όπως όφειλε, συγκέντρωσε όλους τους γονείς και μας ενημέρωσε για το άμεσο κλείσιμο του Νηπιαγωγείου από την επόμενη σχολική χρονιά.Όταν ρωτήσαμε για το αν υπάρχει μια γραπτή ανακοίνωση που να κοινοποιεί αυτό το γεγονός, η απάντηση του διευθυντή ήταν, οτι πρόκειται για τηλεφωνική εντολή του αρμόδιου συντονιστη εκπαίδευσης.

Το θέμα όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε άμεσα στο συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων. Από το συμβούλιο αποφασίστηκε, συστάθηκε και αποστάλθηκε επιστολή στον αρμόδιο συντονιστή εκπαίδευσης καθώς και στο Υπουργείο παιδείας. Η επιστολή αιτούνταν να μας κοινοποιηθεί η απόφαση αναστολής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και να παρατεθούν οι ενέργειες που λάβαν χώρα εκ μέρους του συντονιστή ,για να αποτραπεί μια τόσο δυσμενη εξέλιξη. Ο αρμόδιος συντονιστής όπως και το Υπουργείο παιδείας δεν αισθάνθηκαν καμία υποχρέωση να μας απαντήσουν απαξιώνοντάς μας πλήρως. Την πρωτη επιστολή ακολούθησε και δεύτερη στην οποία επίσης δεν υπήρξε απάντηση στο θέμα του Νηπιαγωγείου.

Παρόλο που γνωρίζω δυστυχώς, την κοινωνικοπολιτική εκφύλιση της χώρας μου τα τελευταία χρόνια, αδυνατώ να συνειδητοποιήσω όλα αυτά που διαδραματίζονται σε βάρος των παιδιών και των οικογένειών τους. Κατά την άποψη μου τέτοιου είδους ενέργειες δεν αρμόζουν σε δημοκρατικές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, θα δικαιολογούνταν ίσως, σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι το Νηπιαγωγείο μαζί με το Δημοτικό Μπίλεφελντ μετράνε περί τα 30 χρόνια λειτουργίας. Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται η λειτουργία τους είναι μείζονως σημασίας για την εκπαίδευση όλων των ελλήνων της περιοχης. (Η μη λειτουργία τους, θα είχε οδηγήσει χιλιάδες ελλήνων μεταναστών στον ανθελληνισμό.)

Επίσης να ενημερώσω ότι στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο, φοιτούνε προνήπια που τώρα βλέπουν τις πόρτες του Νηπιαγωγείου να κλείνουν. Δεν τους εξασφαλίζεται καμιά θέση σε γερμανικά Νηπιαγωγεία, καθώς οι προθεσμίες εγγραφών σε αυτά, είχαν ήδη τελειώσει πολύ πριν την ανακοίνωση του κλεισίματος του ελληνικού Νηπιαγωγείου. Ο αριθμός των νηπίων που αυτην την στιγμή αναμένουν γα την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο, αριθμεί 10 παιδια, ( αριθμός που σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν είχε προηγηθεί η τηλεφωνική εντολή του συντονιστή εκπαίδευσης και η πρόθεση για την αναστολή της λειτουργίας του..)

Όλο αυτό το διαστημα των τριών μηνών γίνανε διάφορες προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα. Ενημερώθηκε και δεσμεύτηκε προφορικά ο υπουργός κύριος Φίλης, όπως και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου παιδείας, ότι θα επιληφθούν του θέματος. Δεδομένου όμως ότι ακόμα δεν γίνονται δεκτές οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο για την καινούρια σχολική χρονιά και ότι η εφετινή σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, καλούμε τους ιθύνοντες να πάρουν άμεσα θέση !!!!!!!!!!!.

Απαιτούμε την άμεση επιλυση του θέματος :

1)Την έγγραφη δέσμευση για ανεμπόδιστη και περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του νηπιαγωγείου.

2)Την άμεση εγγραφή των παιδιών μας στο Νηπιαγωγείο για τη σχολική χρονιά 2016/17.

Μην ξεχνάτε οτι πολλοί γονείς είναι ανάστατοι, καθώς απειλείται ο οικογενειακός τους προυπολογισμός, μη γνωρίζοντας αν το παιδι τους θα έχει μια θέση σε Νηπιαγωγείο από τον Αύγουστο, ώστε αυτοί να μπορούν να εργάζονται.

Δεν δεχόμαστε το κλείσιμο καμιάς σχολικής μονάδας και μάλιστα με τηλεφωνικές εντολές. Διερωτόμαστε, εάν ακόμα, έχουμε δημοκρατία στην χώρα μας, διότι τέτοιου είδους πρακτικές ανήκουν σε άσχημες για την ιστορία της χώρας, εποχές.

Ζητάμε να μας ξεκαθαριστεί, αν πρόκειται για πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου παιδείας, η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εν λειτουργία στο εξωτερικό ή εαν απλά όλη αυτή η άνευ προηγουμένου αναστάτωση έγκειται στην ανεπάρκεια προσώπων, που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις.

Εμείς από πλευρά μας σύσσωμοι, όλοι οι γονείς όπως επίσης και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, είμαστε αποφασισμένοι να εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Είμαστε αποφασισμένοι επίσης, να μην δεχτούμε κανένα πλήγμα στην αλυσίδα εκπαίδευσης νηπιαγωγείο-δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο, ιδιαίτερα τώρα σε μια εποχή, που η δυναμική ανάπτυξης του σχολείου λόγω της νέας μετανάστευσης, είναι ισχυρά ανοδική.
Κ

Ετικέτες: 
Ομογένεια

Σχόλια (3)

 
Αννα
21 Ιουν 2016 21:22

Υπάρχει καποια αντιφαση στην πολιτικη του υπουργειου ή ιδέα μου είναι...
Απο τη μια κλεινει σχολικες μοναδες επειδή κοστίζουν και από την άλλη προτιμά να δινει αποσπάσεις για το εξωτερικό
με έπιμισθιο και διώχνει εκπαιδευτικούς που θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν με το μισθό τους μόνο, χωρίς επιμίσθιο.Αποφασίστε είναι φτωχή χώρα ή όχι.

 
MQS
21 Ιουν 2016 07:31

κ. Καλύβα,
οι φορολογούμενοι πολίτες μιας φτωχής χώρας σάς έδωσαν τη δυνατότητα να σπουδάσετε δωρεάν, ώστε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σήμερα σε ένα λαό που δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή σας. Προφανώς, λόγω έλλειψης εργασίας στην πατρίδα, εσείς και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας μετακομίσατε και εργάζεστε στο εξωτερικό.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ (χωρίς ίχνος ειρωνείας).
Σκεφτείτε, όμως, μήπως είναι υπερβολική η "απαίτησή" σας η ίδια αυτή φτωχή χώρα να παρέχει ελληνική παιδεία στους Έλληνες (νεο)μετανάστες απανταχού της γης. Αυτό δεν το έχουν πετύχει για τους πολίτες τους ούτε οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Κατανοητή η δυσαρέσκειά σας, μιας και έτσι είχατε/είχαμε μάθει την εποχή των παχειών αγελάδων. Τώρα πια, ζητείτε παροχές από μια χρεοκοπημένη και φτωχοποιημένη χώρα, την πραγματικότητα της οποίας και ο ίδιος δεν μπορέσατε να αντέξετε. Προσαρμόστε λοιπόν, στη νέα πραγματικότητα τα παιδιά σας, παρέχοντάς τους παιδεία της χώρας που σας φιλοξενεί. Καλό θα τους κάνετε. Η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας μπορεί να είναι και δική σας ευθύνη. Έχετε, βέβαια, δίκιο, ότι η κατάργηση γίνεται πρόχειρα, οπότε χάσατε τις προθεσμίες εγγραφής στο ξένο νηπιαγωγείο. Το ξέρετε όμως πολύ καλά, τι έγινε ποτέ οργανωμένα και ορθολογικά σε αυτή τη χώρα; Είναι και αυτός, πιθανόν, ένας από τους λόγους για τους οποίους την εγκαταλείψατε.

 
th
20 Ιουν 2016 21:08

κ. Καλύβα
Όπως ξέρετε στην ελλάδα ΔΕΝ έχουμε χρήματα για σχολεία, πολύ δε περισσότερο για σχολεία εξωτερικού.
Έχουμε να συντηρήσουμε ένα κομματικό κράτος το οποίο στην πλειοψηφία μας το αξιολογούμε ως σημαντικότερο από κάθε είδους σχολεία.
Συνεπώς κακώς "απαιτείτε", μια και η πλειοψηφία των ελλήνων έχει θέσει άλλες προτεραιότητες εδώ και δεκαετίες ( ίσως και αιώνες).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ