Οι προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών- Κριτική Θεώρηση

20/06/2016

Άκουσε το άρθρο

Του Κώστα Ανθόπουλου
Μέλους του Δ.Σ. Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία καθηγητής Αντώνης Λιάκος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής για το ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, παρομοίασε εύστοχα τον εκπαιδευτικό με τον γιατρό, τον δικηγόρο και τον τεχνικό που διαρκώς πρέπει να επικαιροποιεί τις γνώσεις του, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Κοινοτήτων Μάθησης με πολλούς τρόπους ( βιωματικούς, εξ’ αποστάσεως, με μαθήματα, με διαλέξεις) οι οποίες θα προσανατολίζονται τόσο προς τις ανάγκες του σχολείου όσο και του δασκάλου.

Με άλλα λόγια έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, των στόχων, των σκοπών, των μορφών καθώς και της μεθοδολογίας  υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος. Η Επιτροπή, ύστερα από εσωτερική διαβούλευση και επεξεργασία,  κατέληξε σε μια σειρά θέσεις και προτάσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας που χρήζουν όμως κριτικής προσέγγισης.

Συνοπτικά προτείνονται οι ακόλουθες μορφές επιμόρφωσης :

•    Υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση διετούς διάρκειας κατά την οποία ο/η εκπαιδευτικός θα βρίσκεται σε καθεστώς δόκιμου εκπαιδευτικού, διαδικασία που προβλέπεται κι από το Ν. 3848/2010. Συνεπώς από αυτήν την πρόταση δεν προκύπτει αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου και ούτε διαμορφώνεται μια νέα πρακτική στο πεδίο αυτό.

•    Ενδοσχολική επιμόρφωση για την υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία θα προσδιορίζονται από τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών  και θα δίνουν έμφαση σε θέματα που οι ίδιοι κρίνουν σημαντικά για την επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση. Κι αυτή όμως η μορφή επιμόρφωσης έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά για ποικίλους λόγους έχει ατονήσει και σε αρκετές περιπτώσεις έχει περιστασιακό και  επιφανειακό χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία που θα έχουν τόσο η εισαγωγική όσο και  η ενδοσχολική επιμόρφωση, προτείνεται να ακολουθηθεί ένα μεικτό σχήμα εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης, διαμορφωμένο με βάση τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Ενώ, σε ότι αφορά τις αρχές της επιμόρφωσης, υποστηρίζεται ότι η επιμορφωτική διαδικασία είναι επιβεβλημένο να διακρίνεται από ευελιξία και να στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι ανάγκες των εκπαιδευτικών αλλάζουν μέσα στον χρόνο.

Η διαφοροποίηση των προτάσεων της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για το ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε σχέση με την υφιστάμενη επιμορφωτική πολιτική αφορά κυρίως την πρόβλεψη:

•    Πιστοποίησης των διαδικασιών επιμόρφωσης με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες που θα παρέχεται από κατάλληλο φορέα με την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

•     Κατοχύρωσης της συμβολής της επιμόρφωσης στην επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσω της μοριοδότησης

•    Δημιουργίας Κοινοτήτων Μάθησης και Πρακτικής στο επίπεδο σχολικής μονάδας ή ομάδας σχολείων που θα αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον συντονισμό και την εφαρμογή επιμορφωτικών προγραμμάτων με κύρια επιδίωξη την απομάκρυνση των εκπαιδευτικών από την περιχαράκωση στο γνωστικό τους αντικείμενο και τη διαμόρφωση ευκαιριών για αναστοχασμό.

Στο ίδιο πόρισμα είναι εμφανέστατη όμως η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο ρόλο και στη φυσιογνωμία της λειτουργίας των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.), γεγονός που προϊδεάζει και προκαλεί έντονες ανησυχίες για την πιθανή υποβάθμιση του χαρακτήρα τους ή ακόμα και την ενδεχόμενη κατάργησή τους.

Επιπλέον απουσιάζουν πτυχές της επιμορφωτικής πολιτικής που συνδέονται με θέματα οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν τις αναγκαίες δαπάνες που απαιτούνται για την χρηματοδότησή της.

Επαναδιατυπώνονται θέσεις και προτάσεις οι οποίες και στο παρελθόν μέσα από πορίσματα επιστημονικών επιτροπών είχαν υποστηριχτεί και οι οποίες είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν είχαν συνέχεια, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, να θεωρούνται εξίσου επικαιροποιημένες και αναγκαίες.

Επίσης, δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια ο χρόνος υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων και κυρίως η ένταξή τους στο υπηρεσιακό ωράριο του κάθε εκπαιδευτικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα από τα οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία επιβάλλει, όσοι φέρουν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιμορφωτικής πολιτικής, να παρέχουν στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αποκτούν εφόδια με τα οποία θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα και με παιδαγωγική επάρκεια θέματα όπως η επιθετικότητα, η βία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, τα στερεότυπα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεξισμός, η νεανική παραβατικότητα, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η κριτική θεώρηση του ρόλου των Μ.Μ.Ε. και άλλα, τα οποία κρίνεται απαραίτητο να αποτελούν κεντρικές θεματικές ενότητες επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Συμπερασματικά, οι προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ διακρίνονται από σαφή διάθεση απόστασης από λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος και διαφοροποίησης από αναποτελεσματικές πρακτικές, στην πραγματικότητα αποτελούν συνέχεια της υφιστάμενης επιμορφωτικής πολιτικής χωρίς να της προσδίδει κάτι το ιδιαίτερα νεωτερικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (1)

HΡΑ
|

"...Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία που θα έχουν τόσο η εισαγωγική όσο και η ενδοσχολική επιμόρφωση..."

Από ένα δάσκαλο και μάλιστα μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ΑΠΑΙΤΩ τα αυτονόητα : Σ' αυτά ανήκει και η διάκριση μεταξύ του αναφορικού "ό,τι" - περί αυτού πρόκειται στην παραπάνω πρόταση - και του ειδικού συνδέσμου "ότι". Έλεος πια ! Δεν μπορούμε - και δεν επιτρέπεται - να προσπερνούμε λάθη όπως " ο,τιδηποτε", "που" - "πώς",ενώ πρόκειται για "πού" - "πως" (=ότι) αντίστοιχα, αλλά και αντίστροφα : "πού" - πως"αντί για "που" (αναφορικό) και "πώς" ( ερωτηματικό). Αν δεν τα χρησιμοποιώ ΕΓΩ ως δάσκαλος σωστά, πώς θα τα διδάξω στους μαθητές μου; Κι ακόμη : Πώς θα διορθώσω ορθογραφικά σωστά διατυπωμένα γραπτά κείμενα των μαθητών, όταν ΕΓΩ ο ίδιος αγνοώ τη διαφορά και τη σημασία του τονιζόμενου ή μη "που" και "πως" και ειδικά στη χρήση του πλάγιου λόγου;
Επί της ουσίας τώρα δυο λόγια μόνο για την ενδοσχολική επιμόρφωση. Γράφει ο καλός συνάδελφος παραπάνω:
"... Κι αυτή όμως η μορφή επιμόρφωσης έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά για ποικίλους λόγους έχει ατονήσει και σε αρκετές περιπτώσεις έχει περιστασιακό και επιφανειακό χαρακτήρα..." Κατ' αρχήν να πούμε ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές - ευτυχώς - δεν έχουν θεσπιστεί. Άλλο να προτείνεται και να ενδείκνυται μια μέθοδο ή τεχνική ως πιο αποτελεσματική κι άλλο να θεσπιστεί, όπότε η χρήση της καθίσταται υποχρεωτική. Στη βάση ποίων στοιχείων ο συνάδελφος συμπεραίνει ότι η χρήση της "έχει ατονήσει"; ΄Αλλο χρησιμοποιείται σπάνια κι άλλο "ατονήσει" Πραγματοποίησε κάποια έρευνα; και τι σημαίνει ότι η μέθοδος αυτή έχει " επιφανειακό χαρακτήρα"; Όσο για τον "περιστασιακό χαρακτήρα", στον οποίο ο συνάδελφος προσδίδει αρνητικό νόημα τσουβαλιάζοντάς τον με τον "επιφανειακό", εκ των πραγμάτων η ενδοσχολική επιμόρφωση έχει ΚΑΙ περιστασιακό χαρακτήρα, ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δηλ. ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει να ασχοληθεί με τούτο ή εκείνο το θέμα, επειδή ανταπικρίνεται στις πραγματικές , ίσως και επείγουσες,επιμορφωτρικές του ανάγκες. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται οι γενικόλογες διατυπώσεις και οι άστοχες και άκριτες γενικεύσεις. Η μορφή της ενδοσχολικής επιμόρφωσης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιτρέπεται έτσι ελαφρά τη καρδία,να την απαξιώνουμε. Χρειάζεται γνώση και πείρα, προεργασία, πολύ καλή προετοιμασία και οργάνωση, σαφή διατύπωση του θέματος - στόχων - διαδικασίας- αξιολόγησή της και βέβαια πρώτα και πάνω απ' όλα την ενεργό και ενσυνείδητη συμμετοχή των ίδιων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων. Η ενεργοποίησή τους θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Γι' αυτόν που κρατάει την "μπαγκέτα" και συντονίζει όλα τα παραπάνω είναι μια δύσκολη δουλειά, οφείλει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Δεν είναι μόνο η αγάπη που θέλει κότσια, αλλά και η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της ενδοσχολικής επιμόρφωσης...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ