ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τους Σχολικούς Συμβούλους

Δημοσίευση: 28/06/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το θέμα της επιλογής των Σχολικών Συμβούλων θέτει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη.Ο υπογράφων Βουλευτής επισημαίνει ότι η τρίτη παράταση της θητείας των Σχολικών Συμβούλων που κατατέθηκε ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας κατέστη αναπόφευκτη από την ολιγωρία του Υπουργείου να κινήσει έγκαιρα τη διαδικασία νέων επιλογών. Διαφορετικά, οι θέσεις θα έμεναν κενές. Η στάση αυτή του υπουργείου προδίδει την ύπαρξη σκέψεων υποβάθμισης του θεσμού, όπως εξάλλου διαφάνηκε και πρόσφατα, κατά τον καθορισμό του επιδόματος θέσης ευθύνης των Σχολικών Συμβούλων σε χαμηλό ύψος, με το Ν. 4354/2015.

Ο κ. Φορτσάκης τονίζει επίσης ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι αποτελούν στελέχη εκπαίδευσης που έχουν αξιολογηθεί και διαθέτουν υψηλά προσόντα, συνιστώντας έναν πολύτιμο θεσμό για το εκπαιδευτικό σύστημά μας που δεν πρέπει να θιγεί. Κλείνοντας, ρωτά:

1)    Πρόκειται το υπουργείο Παιδείας να διατηρήσει και να αναβαθμίσει το θεσμό των Σχολικών Συμβούλων;

2)    Πρόκειται το υπουργείο Παιδείας να καταλήξει αμέσως στο πλαίσιο επιλογής των Σχολικών Συμβούλων;

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας προβλέπεται η παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου  2017. Πρόκειται για την τρίτη παράταση της θητείας τους από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη παράταση δόθηκε με το Ν. 4327/2015 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και η δεύτερη παράταση με το Ν. 4342/2015 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016.

Οι σχολικοί σύμβουλοι αποτελούν στελέχη εκπαίδευσης που έχουν αξιολογηθεί και διαθέτουν υψηλά προσόντα. Η τρίτη παράταση της θητείας τους είναι σήμερα αναπόφευκτη δεδομένου ότι διαφορετικά, την 1η Σεπτεμβρίου θα κενωθούν οι σχετικές θέσεις, χωρίς να υπάρχουν αντικαταστάτες, καθώς δεν έχει κινηθεί ακόμη η διαδικασία νέων επιλογών. Οφείλεται όμως η τρίτη αυτή παράταση αποκλειστικά στην ολιγωρία του Υπουργείου. Πράγματι, οι διαδοχικές παρατάσεις δεν τιμούν το Υπουργείο Παιδείας, διότι καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη ορθού προγραμματισμού από μέρους του, καθώς και την αναποφασιστικότητά του, ιδίως σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των σχολικών συμβούλων. Περαιτέρω, προδίδουν ότι υπάρχουν σκέψεις υποβάθμισης του θεσμού, όπως εξάλλου διαφάνηκε και πρόσφατα, κατά τον καθορισμό του επιδόματος θέσης ευθύνης των σχολικών συμβούλων σε χαμηλό ύψος, με το Ν. 4354/2015.  

Ο θεσμός των σχολικών συμβούλων είναι πολύτιμος για το εκπαιδευτικό σύστημά μας και δεν πρέπει να θιγεί.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθο ερωτήματα:

1)    Πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να διατηρήσει και να αναβαθμίσει το θεσμό των σχολικών συμβούλων;
2)    Πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να καταλήξει αμέσως στο πλαίσιο επιλογής των σχολικών συμβούλων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ