ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Πικρία” για τον αποκλεισμό των καθηγητών ΤΕΙ από τα όργανα Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Δημοσίευση: 01/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προφανώς και για λόγους άγνωστους σε όλους εμάς, τους εκπροσώπους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της χώρας, τα Ιδρύματά μας αγνοήθηκαν τελείως κατά την κατάρτιση του εν λόγω Σχεδίου Νόμου και εντέχνως αποκλείστηκαν από τη Γενική Συνέλευση το Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ , καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του esos, ενώ τόνισε τα εξής:

Α. Βέβαια ,  το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που άδικα παραγνωρίζεται ο ρόλος και η αποστολή των ΤΕΙ. Αντίθετα είναι τόσο συχνά τα περιστατικά αυτά, που καταδεικνύουν ότι μάλλον πρόκειται για πάγια τακτική της Πολιτείας.

Β. Είναι τουλάχιστον λυπηρό και αντιπαραγωγικό για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών, να παρακολουθούμε την Πολιτεία να ακυρώνει τη φυσιογνωμία των Ιδρυμάτων, τα οποία η ίδια, με σειρά νόμων (Ν.2916/2001, Ν.3549/2007, Ν.4009/2011, Ν.4386/2016), ενέταξε στην ανώτατη εκπαίδευση.

Γ. Δυστυχώς οι καιροί που διανύουμε είναι τόσο δύσκολοι, που όχι μόνον δεν ενδείκνυνται για πειραματισμούς, αλλά απαιτούν άμεση συστράτευση και γόνιμη συνεργασία όλων των φορέων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας. Ενέργειες που επιτρέπουν να αιωρούνται ασάφειες σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικές για το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Δ. Είναι γνωστό σε όλους ότι έρευνα διεξάγεται όχι μόνο στα Πανεπιστήμια αλλά και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα, τα οποία εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) όπως προβλέπεται από τους Ν.4310/2014 και Ν.4386/2016. Συνεπώς, ο αποκλεισμός τους από τη Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αφενός είναι αντιδεοντολογικός και αφετέρου πάσχει νομιμότητας.

 

Σχόλια (2)

 
ΑΚ
04 Ιουλ 2016 12:49

Τα ίδια και τα ίδια.
Η απαξίωση σε όλο της το μεγαλείο. Και δια χειρός Αν. Υπουργού που διατίνεται ότι προωθεί την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η αντιμετώπιση των ΑΤΕΙ από την ίδια την Πολιτεία αποτελεί πλέον "casus belli".
Όταν το ίδιο το κράτος δεν προστατεύει τους θεσμούς του, τότε για ποιο Κράτος Δικαίου μιλάμε, ποιο Σύνταγμα και ποιο Δημοκρατικό Πολίτευμα.
Η Ελλάδα συνεχίζει να καταστρέφει χιλιάδες αποφοίτους ΤΕΙ προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα διαφόρων ομάδων.
Που είναι η έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων; Πρέπει να ολοκληρωθεί χτες!! Άμεσα!!
Που είναι η ολοκλήρωση της Ανωτατοποίησης των ΤΕΙ με ονομασία που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Τα ΤΕΙ είναι έχουν Πανεπιστημιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Στο εξωτερικό τα αντίστοιχα ιδρύματα έχουν ενταχθεί στα Πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια (ως Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών).
Τι σημαίνει ΠΕ και ΤΕ στο Δημόσιο. Πώς γίνεται ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου (μόνο βασικός τίτλος) να είναι ανώτερης κατηγορίας υπάλληλος από έναν απόφοιτο ΤΕΙ με μεταπτυχιακό σε Πανεπιστήμιο. Ο δεύτερος έλαβε δίπλωμα επιπέδου 7 (Ενιαίο πλαίσιο προσόντων) αλλά είναι υπάλληλος ΤΕ. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα;
Πραγματικά αισθάνομαι πολίτης τριτοκοσμικής χώρας!!!!

 
Όχι άλλη "πικρία"
03 Ιουλ 2016 13:15

Η διάταξη πρέπει να αλλάξει ώστε να συμπεριληφθούν και τα ΤΕΙ με ισότιμο τρόπο.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν άμεσα και συντονισμένα οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) καθώς και το προσωπικό των ΤΕΙ. Το θέμα είναι κορυφαίας σημασίας και απαιτείται η απαραίτητη σοβαρότητα από όλους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ