Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ξέσπασμα Φυσικών κατά Ν. Φίλη

Οι επιστήμες που μέσω της καινοτομίας και της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τόπου διώκονται με τόση εμπάθεια, που δημιουργεί προβληματισμό για τα κίνητρα των εμπνευστών τους.
Δημοσίευση: 05/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για προκλητικές   πρακτικές καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, σημειώνοντας πως:

ΕΜΠΑΘΕΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: Οι επιστήμες που μέσω της καινοτομίας και της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τόπου διώκονται με τόση εμπάθεια, που δημιουργεί προβληματισμό για τα κίνητρα των εμπνευστών τους».

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ: Όταν σε όλες τις χώρες του κόσμου, που ενδιαφέρονται για την Παιδεία, αγωνιούν για το πώς θα γίνει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των λεγόμενων STEMs (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά), στην Ελλάδα του 2016 γίνεται συστηματικός αγώνας εξολόθρευσής τους.  

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ:Μετά την εξαφάνιση των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών από τα σχολεία (παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία), τις δεύτερες και τρίτες αναθέσεις της Φυσικής σε οποιονδήποτε με πτυχίο που θα τύχει να περνά έξω από την αίθουσα, την οπισθοδρόμηση της διδακτέας ύλης στα σχολικά προγράμματα του 1920(!!!) έρχεται και η ανακοίνωση των μεταθέσεων για το σχολικό έτος 2016 -2017.
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που επισυνάπτουμε, η Φυσική τιμωρείται ξανά από το Υπουργείο Παιδείας. Οι μεταθέσεις Φυσικών είναι ελάχιστες, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι τεράστιες. Μόλις 25 μεταθέσεις συνολικά και μία (!!!) στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το μισό σχολικό δυναμικό της χώρας!!!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ: Προφανώς και η λύση έχει ήδη βρεθεί. Θα διδάξουν Φυσική οι μη πτυχιούχοι Φυσικής!!! Τι κι αν οι μαθητές και οι γονείς διαμαρτύρονται και θα αναγκαστούν να προσφύγουν από το Γυμνάσιο στα φροντιστήρια, γιατί οι διδάσκοντες δε θα γνωρίζουν Φυσική; Τι κι αν το μάθημα θα γίνεται διεκπεραιωτικά, αρκεί κάποιος να προσέχει τα παιδιά στην αίθουσα; Τι κι αν υπάρχουν αναφορές από αρμόδιους φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι οι δεύτερες και τρίτες αναθέσεις (ιδίως οι τρίτες) έχουν αποδιοργανώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα; Τι κι αν διαπιστώνεται δραματική πτώση στις επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στις φυσικές επιστήμες με όλα αυτά τα παιχνίδια των (αν)αρμοδίων, που πειραματίζονται σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους;   Λογιστικά να βγαίνει το πράγμα κι όλα καλά…

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ: Οι επιστήμες που αναπτύσσουν τη γνώση, τις ικανότητες και τις αντιληπτική ικανότητα των μαθητών βάλλονται συστηματικά. Οι επιστήμες που μέσω της καινοτομίας και της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τόπου διώκονται με τόση εμπάθεια, που δημιουργεί προβληματισμό για τα κίνητρα των εμπνευστών τους.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ: Με την Παιδεία δεν παίζουμε, ούτε πειραματιζόμαστε ασκόπως.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ:Αφήνουμε το Υπουργείο Παιδείας και τις προκλητικές του πρακτικές στην κρίση όλων όσων ενδιαφέρονται για τον τόπο και το μέλλον του.

Σχόλια (6)

 
Dr
05 Ιουλ 2016 10:21

Και λίγα του σέρνουν και πολύ αργά τα είπανε.

 
Θεωρητικός
05 Ιουλ 2016 11:37

Τώρα, η απαλλαγή από τη διδασκαλία για ένα τρίωρο του υπευθύνου για το εργαστήριο (αλήθεια τι αρμοδιότητες είχε σε αυτό το τρίωρο) τι σκοπό εξυπηρετούσε;

 
Ελένη Προκοπίου
05 Ιουλ 2016 12:51

Αγαπητέ θεωρητικέ,
το τρίωρο σκόπευε στην προετοιμασία του εργαστηρίου για την πραγματοποίηση πειραμάτων, ασκήσεων κλπ. Αν το εργαστήριο χρησιμοποιούνταν για τη διδασκαλία όλων των φυσικών επιστημών, το τρίωρο δεν έφτανε. Ξέρεις, τίποτε δεν γίνεται στον 'αυτόματο'. Χρειάζεται προγραμματισμός, πρόβα για το πείραμα, καθαριότητα και τακτοποίηση των αντικειμένων του εργαστηρίου, παραγγελία υλικών, προετοιμασία.....
Η εμπειρία από τους φιλότιμους συναδέλφους μου δείχνει ότι ασχολούνταν πολύ περισσότερο, επινοώντας τεχνικές για να καλύψουν τις ελλείψεις και χρηματοδοτώντας από την τσέπη τους ενίοτε μικροέξοδα.
Οσο για μένα, ιστορικός είμαι, όχι φυσικός....

 
Εργαστηρια
05 Ιουλ 2016 15:12

@ελενη προκοπιου ο θεωρητικός μιλά βασιζόμενος υποθέτω στη δική του εμπειρία με τη λειτουργία των εργαστηρίων. Γιατί το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μου σχολείο. ο συνάδελφος πληροφορικής ελάχιστες φορές ηταν στο σχολείο την ώρα του τρίωρου,καμία άλλη ειδικότητα δεν χρησιμοποιούσε το εργαστήριο απο φόβο μη χαλάσουν τα μηχανήματα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. οσο για το εργαστήριο φ.ε. απλά έκαναν μάθημα και οχι πειράματα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι σε αλλα σχολεία οι συνάδελφοι δεν κάνουν τη δουλειά τους. οι δυο όψεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος.

 
Μ
05 Ιουλ 2016 15:39

Ο αριθμός 1 για τις μεταθέσεις των φυσικών του 2016 στην Αττική είναι πάντως από προκλητικός (δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα κενά) έως βλακώδης. Οι αριθμοί στις μεταθέσεις των ειδικοτήτων δείχνουν τις προχειρότητες στις κινήσεις του Φίλη και την ανικανότητά του στα θέματα εκπαίδευσης, όπως αντίστοιχα έδειξαν και οι αιφνιδιαστικές ενέργειές του με τις τυχαίες περικοπές διδακτικών ωρών στα σχολικά μαθήματα. Και πως γίνεται να υπάρχει και φέτος ένα υψηλό ποσοστό μεταθέσεων στους Μαθηματικούς (πέρυσι έφτασε στο 51% !) και απειροελάχιστο στους Φιλολόγους για παράδειγμα που είναι πολύ περισσότεροι; Με πόση ανευθυνότητα πια και έλλειψη σχεδιασμού θα κυβερνάει ο Σύριζα; (...στην κρίση όσων ενδιαφέρονται για τον τόπο!)

 
@peter
05 Ιουλ 2016 23:00

Δεν έχει κάνει τίποτα χειρότερο από τους προκατόχους του ο Φίλης.
Μακάρι η ΟΛΜΕ που δεν αντέδρασε στη μείωση του Ωραρίου να είχε προτείνει τη κατάργηση του 7ωρου σε γυμνάσια και λύκεια. Είναι απαράδεκτο να κάνεις 7η ώρα μάθημα. Πως να αγαπήσεις το μάθημα στις 2.15΄ όταν έχεις ξυπνήσει από τις 7.00 και είσαι 12 χρονών ή 16.
*** Δεν γνωρίζω καθηγητή που θέλει να δουλεύει 7η ώρα και φιάχνω πρόγραμμα 7 χρόνια στο σχολείο μου. Περιττό να πω 'οτι δεν με συμπαθεί το 80% των συναδέλφων μου. Το άλλο 20% απλώς κατανοεί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.