Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Την παρέμβαση του Ν. Φίλη ζητούν τα ΤΕΙ για το αποκλεισμό από τα όργανα του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας

H μεροληπτική αντιμετώπιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα ξεκίνησε από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, με τη συμμετοχή ενός μόνον εκπροσώπου τους και συνεχίζεται σήμερα
Δημοσίευση: 05/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ από τη Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας είναι αντιδεοντολογικός, πάσχει νομιμότητας και γι’ αυτό, άμεσα πριν την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, ζητούμε την παρέμβασή σας προς αποκατάσταση της αναγνωρισιμότητας των ΤΕΙ από μέρους της Πολιτείας, ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Αυτό επισημαίνει η τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ σε επιστολή-παρέμβαση  προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη τον οποίο παράλληλα καλεί να κάνει γνωστές τις προθέσεις του όσον αφορά το μέλλον των ΤΕΙ διότι οι συνεχείς ασάφειες, αποκλεισμοί και διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται σε κάθε νομοθέτημα, που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση ή στη Δημόσια Διοίκηση (ΠΕ,ΤΕ) ή στη μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκαλούν κρίση στην ταυτότητα και το status των Ιδρυμάτων”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας χωρίς αμφιβολία θα θέσει νέες βάσεις για τη χρηματοδότηση της Έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της με σκοπό την ανάπτυξη της χώρας.

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, όπως γνωρίζετε, έχουν ως καταστατικούς στόχους, μαζί με τα Πανεπιστήμια και με βάση τους νόμους 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011 την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Έρευνα και τη συμβολή στην ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τα ΤΕΙ την τελευταία 15ετία με αυξανόμενους ρυθμούς έχουν αναλάβει το ρόλο τους στην έρευνα και στην ανάπτυξη, όπως καταδεικνύεται από τους φορείς που αντικειμενικά αποδελτιώνουν την ερευνητική δραστηριότητα (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Scopus, Web of Science κ.ά.). Είναι αυτονόητο και αναμέναμε ότι οι προβλέψεις του νέου Σχεδίου Νόμου για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας θα είναι παρόμοιες για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Πανεπιστήμια, Eρευνητικά Κέντρα και ΤΕΙ.

Όμως στο άρθρο 7, §2 του Σχεδίου Νόμου, που αναφέρεται στα όργανα Διοίκησης του ΕΛΙΝΕΚ, απουσιάζουν παντελώς εκπρόσωποι των ΤΕΙ από τη Γενική Συνέλευση, ενώ τα Πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς εκπροσωπούνται με ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος ανά ίδρυμα και ανά φορέα.

Αυτή η μεροληπτική αντιμετώπιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα ξεκίνησε από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, με τη συμμετοχή ενός μόνον εκπροσώπου τους και συνεχίζεται σήμερα με τον παντελή αποκλεισμό τους από τη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποδεικνύοντας ότι η Πολιτεία οδηγείται σε ακύρωση της φυσιογνωμίας των ΤΕΙ ως ΑΕΙ, όπως αυτή έχει δια τεσσάρων νόμων (Ν.2916/2001, Ν.3549/2007, Ν.4009/2011, Ν.4386/2016) καθοριστεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Θα ήταν ενδιαφέρον και έντιμο να γνωρίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ (137.000 φοιτητές, 1.700 μέλη ΕΠ και 850 μέλη ΔΠ) το μέλλον των Ιδρυμάτων, αλλά και των μελών που τα υπηρετούν, διότι οι συνεχείς ασάφειες, αποκλεισμοί και διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται σε κάθε νομοθέτημα, που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση ή στη Δημόσια Διοίκηση (ΠΕ,ΤΕ) ή στη μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκαλούν κρίση στην ταυτότητα και το status των Ιδρυμάτων.

Κύριε Υπουργέ,

Η έρευνα διεξάγεται όχι μόνο στα Πανεπιστήμια αλλά και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα, τα οποία εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) σύμφωνα με τους Ν.4310/2014 και Ν.4386/2016. Οι παραπάνω πηγές αποδελτίωσης της Έρευνας καταδεικνύουν ότι πολλά ΤΕΙ βρίσκονται μπροστά από αρκετά Ελληνικά Πανεπιστήμια σε ερευνητική απόδοση και διεθνή αναγνώριση του ερευνητικού τους έργου.

Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ από τη Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας είναι αντιδεοντολογικός, πάσχει νομιμότητας και γι’ αυτό, άμεσα πριν την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, ζητούμε την παρέμβασή σας προς αποκατάσταση της αναγνωρισιμότητας των ΤΕΙ από μέρους της Πολιτείας, ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Με τιμή
Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ
Μ. Μπρατάκος Ε. Καπετανάκης Δ. Πασχαλούδης

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ