ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες τον Απρίλιο

Οι προθέσεις του υπουργού Παιδείας για τι θεσμό των απουσιών

10/07/2016

Άκουσε το άρθρο

Α. Σύμφωνα με το από 24-6-2016 Υ.Σ. της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης, ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας είναι 100.689.

Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).

Τα παραπάνω στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης,ύστερα από σχετική ερώτηση των  Βουλευτών Θ. Φορτσάκη και Μ Χαρακόπουλο, σχετικά με τις μαζικές απουσίες των μαθητών λίγο πριν τβν έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ESOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Σχετικά με τις προθέσεις όσον αφορά το θεσμό των απουσιών , ρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο esos για το θέμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Η φοίτηση όλων των μαθητών των Γενικών Λυκείων χαρακτηρίζεται με πράξη του Συλλόγου των διδασκόντων καθηγητών την ημέρα που λήγουν τα μαθήματα ως επαρκής ή ανεπαρκής, με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό με την ετήσια προφορική επίδοση σε όλα τα μαθήματα.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση στην περίπτωση κατά την οποία:

α) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημειώθηκε κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50), ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους,

β) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες σύμφωνα με το Π.Δ. 485/83 (Α΄184). Οι ανωτέρω επιπλέον απουσίες δικαιολογούνται από τον γονέα-κηδεμόνα του μαθητή, αν ο μαθητής είναι ανήλικος.

 Κατ` εξαίρεση, ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει ως επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε από εκατόν δέκα πέντε έως εκατόν εξήντα τέσσερις (115-164) απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται είτε σε ασθένεια, είτε σε σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται στην προκειμένη περίπτωση η επίδοση του μαθητή, όταν ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.), όπως προκύπτει από το άθροισμα των Μ.Ο. των δύο τετραμηνιαίων βαθμών στο Λύκειο, διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) πλήρες και η διαγωγή του κοσμιωτάτη.

 

Σχόλια (7)

Αντιλογος
|

Η μόνη λύση είναι η καθιέρωση ορίου δικαιολογητικών από κηδεμόνα ανά μήνα (2 ανά μήνα) και η καθιέρωση ορίου ανά μήνα στις απουσίες από γιατρό οι οποίες από Μάρτιο και μετά να είναι από δημόσιο Νοσοκομείο.
Να καταργηθεί η διάταξη που αυξάνει το όριο στις 164 η να διατηρηθεί μόνο για όσους προσκομισουν από δημόσιο νοσοκομείο αποδεικτικό νοσηλείας.
Το myschool να ζητά το όνομα του νοσ. ιδρύματος που εξέδωσε το δικαιολογητικο καθώς και το όνομα του ιατρού που το χορήγησε και τον αριθμό πρωτοκόλλου του εξιτηριου .
Ούτως ή άλλως το 90% των μαθητών βγάζει πάνω από 15 στη Γ Λυκείου.
Η διάταξη αυτή έπαψε να έχει το πνεύμα του νομοθέτη και από εξαίρεση έγινε εξαίρεση η μη χρήση της!

Απουσίες
|

Αδιάβαστος ο κ. Φίλης. Δεν είδε φαίνεται την ιστορική συνέντευξη του κ. πρωθυπουργού μας που ανάμεσα σε άλλα υποστήριζε ότι "ο μαθητής πρέπει να μπορεί να επιλέγει πότε θα πάει στο μάθημα και πότε θα κάνει κοπάνα".
Θα μου πείτε εδώ το όχι σε μια νύχτα μέσα έγινε ναι..

Γιώργος
|

Καλή η διαπίστωση, αλλά ιδού η Ρόδος ...

Παρατηρητής
|

Για πρώτη φορά το υπουργείο δείχνει να ενδιαφέρεται σοβαρά για το νοσηρό αυτό φαινόμενο των απουσιών. Μακάρι αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε επιτέλους να αντιμετωπιστεί. Είχε ακουστεί παλιότερα η ιδέα καθορισμού μηνιαίου ορίου απουσιών που πιστεύω πως θα αποτελούσε ένα σημαντικό θετικό βήμα. Ελπίζω πάντως κάτι να γίνει κι ας αφήσουν κάποιοι τις υποκριτικές κραυγές, λες και μας προέκυψε ξαφνικά το πρόβλημα!

Mr Νίκος
|

Θανάση, ο χαρακτηρισμός "υποκριτικό" που λες αναφέρεται σε όλους καθώς όλοι ξέρουμε ότι το θέμα των απουσιών είναι και υπαρκτό και σοβαρό. Το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να μιλάνε όσοι έχουν υπάρξει στην κυβέρνηση, ουσιαστικά ζητάει να αγνοήσουμε κάθε πρόβλημα για άλλα δέκα χρόνια, εκτός αν το φέρει η τωρινή κυβέρνηση

PE19
|

Βλακείες και φαρισαϊσμοί. Τι πάει να πει δηλαδή ότι οι μαθητές τις Γ Λυκείου έκαναν όλες τις απουσίες τους τον Απρίλιο ? Αν ένας υπάλληλος έχει δικαίωμα να πάρει αναρρωτική ή κανονική άδεια θα του πει κάποιος( αν η υπηρεσία δουλεύει) πότε θα πάρει την άδεια του ? Σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η υπηρεσία είναι να τον παραπέμψει σε υγειονομική επιτροπή.

Θανασης
|

Άκρως υποκριτικό το ενδιαφέρον των βουλευτών της ΝΔ για κάτι που συμβαίνει επί τουλάχιστον δέκα χρόνια. Θα είχε κάποια αξία η ερώτησή τους αν γινόταν όταν ήταν κυβερνητικοί βουλευτές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ