Placeholder

ΒΟΥΛΗ

“Λογομάχησαν” στη Βουλή όταν ο Κύπριος υπουργός Παιδείας μίλησε για συναίνεση

Οι διάλογοι
Δημοσίευση: 21/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Λογομάχησαν” ο πρόεδρος της Επιτροπής  Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κ. Γαβρόγλου με τον τομεάρχη παιδείας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλο σήμερα στη Βουλή  όταν ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, απευθυνόμενος στους Ελληνες Βουλευτές είπε πως στην Κύπρο “όλες οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Σημείωσα από την αρχική εισήγηση του Υπουργού το γεγονός ότι συνέχισαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί τη βάσει των συμπερασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύτιμο δίδαγμα και για εμάς. Χρειάζεται συναίνεση για όποια μεταρρύθμιση στην παιδεία και όχι δογματικές αντιλήψεις, εμμονές και ιδεοληψίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Χαίρομαι για την τελευταία παρατήρηση του κ. Χαρακόπουλου. Δεν είμαι σίγουρος αν καταφέραμε σ' αυτή την αίθουσα, τη στιγμή που απουσιάσατε από την τελευταία συνεδρίαση του εθνικού διαλόγου, αλλά ας το αφήσουμε, περασμένα ξεχασμένα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε πρόεδρε, νομίζω δε σημειώσατε την προηγούμενη φράση του ομιλούντος, ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνέχισε επί των συμπερασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ήταν εντελώς αντίθετη ιδεολογικά, αλλά έκτισαν πάντως αυτά. Δε ξεκίνησαν εκ του μηδενός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Μα αυτή ήταν και η λογική του εθνικού διαλόγου, γι' αυτό ήταν και εθνικός και κοινωνικός διάλογος. Ο κ. Χαρακόπουλος έθεσε κάτι άλλο. Είχαμε, όπως ξέρετε, καλέσει τους Μορφωτικούς Ακολούθους των χωρών μελών και μου είχαν έρθει ελάχιστες ερωτήσεις για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, γιατί είχαμε πει όποια κόμματα θέλουν να συνεχιστεί η συζήτηση να υποβάλουν ερωτήσεις. Είναι μια προτροπή προς όλους, δεν είναι για εσάς.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, σε εκείνη τη συζήτηση, η οποία ήταν πολύ θετικό ότι προκλήθηκε, δυστυχώς ελάχιστοι εκ των μορφωτικών ακολούθων ήρθαν προετοιμασμένοι για να μας παρουσιάσουν την εμπειρία της δικής τους χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Ναι, γι’ αυτό και είπαμε να τους υποβάλλουμε εμείς ερωτήσεις.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ διατύπωσα μια πρόταση. Αν μπορεί να υλοποιηθεί, πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμη, με βάση την εμπειρία που ζούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Πραγματικά, θα είναι πολύ χρήσιμη.
Θα με αφήσετε να σημειώσω κάτι, για το οποίο δεν θα μου απαντήσετε. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν τελεί υπό κατάληψη. Είναι στον προαύλιο χώρο, που είναι οι No Borders που κατασκηνώνουν και παίρνουν ρεύμα και νερό από το Πανεπιστήμιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: Ο προαύλιος χώρος δεν περιλαμβάνεται μέσα στο campus του Πανεπιστημίου; Και υπάρχουν και μέσα στις σχολές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Θα σας πω. Κατ’ αρχήν, να δεχθούμε ότι δεν είναι υπό κατάληψη ότι υπάρχει πάντοτε σε όλα τα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: Κατά την άποψή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Μα προφανώς και είναι η άποψή μου, δεν λέω ότι είναι η άποψή σας. Προφανώς σε όλα τα πανεπιστήμια του χώρου, υπάρχει μια ιδιόμορφη σχέση ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι ένα πράγμα που έρχεται από αιώνες. Μην το ανοίξουμε το θέμα. Το κλείνουμε εδώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΔΗΣ (υπουργός Παιδείας Κύπρου): Ακούστηκε, έγιναν σχόλια, για το θέμα της συναίνεσης. Η προσπάθειά μας είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Εξασφαλίζεται πάντοτε; Όχι. Όμως σε πολλές περιπτώσεις θα έλεγα, ότι έχουμε μια ευρεία συναίνεση για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Θεωρούμε, ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος η επόμενη Κυβέρνηση, να έρθει και να χαλάσει αυτό που έκτισε η προηγούμενη. Όπως προανέφερα, στην εισαγωγική μου ομιλία, όταν διαμορφώθηκαν τα αναλυτικά προγράμματα, εμείς λάβαμε υπόψη  τη δουλειά, που είχε γίνει από τους προηγούμενους, την αξιολογήσαμε και στη βάση αυτής της αξιολόγησης διαμορφώσαμε τελικά-αναλυτικά προγράμματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ