Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υφίσταται ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων

Οι Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων Ηρακλείου δεν έστειλαν λίστα με ονόματα των μαθητών
Δημοσίευση: 27/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Ηρακλείου, δήλωσαν υπεύθυνα, ότι αδυνατούν να αποστείλουν λίστα με ονόματα μαθητών/τριών που συμμετείχαν στην κατάληψη των σχολείων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επικαλούμενος έγγραφο της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε., και σημείωσε ότι η αδυναμία αυτή τεκμηριώνεται ως εξής:

ΠΡΩΤΟΝ: Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, τα σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη  με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των μαθητικών κοινοτήτων, στις συλλογικές διαδικασίες των οποίων, οι Διευθυντές δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με βάση τη κείμενη νομοθεσία. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τα μέλη του ΔΣ των Συλλόγων  Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Κατά την ίδια ημέρα στην αυλή των σχολείων βρισκόταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών/τριών και δεν υπέπεσε στην αντίληψη των Διευθυντών, να πρωτοστατούν ή να παρακινούν σε κατάληψη συγκεκριμένες/ους μαθήτριες/τες.

ΤΡΙΤΟΝ: Τη συγκεκριμένη ημέρα και καθ όλη τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολείων καθώς  και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων βρίσκονταν έξω  από τα σχολικά κτίρια. Αποκτήθηκε πρόσβαση με τη λήξη των κινητοποιήσεων  των μαθητών, στις 2 το μεσημέρι και μετά από έλεγχο δεν διαπιστώθηκε καμία φθορά ούτε στα κτήρια, ούτε στον εξοπλισμό των σχολείων.

Δεν υφίσταται   ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων

Ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι  η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του έτους 2000 που προέβλεπε φυλάκιση    τουλάχιστον μηνών   σε όποιον καθ οιονδήποτε τρόπο  παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων  ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άκυρο 45 του νόμου 4386/2016.

Επομένως , δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, δεν υφίσταται πλέον η ποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων

Τι ζήτησε το Αστυνομικό τμήμα

Στις 17 Ιουνίου το Αστυνομικό τμήμα  Ηρακλείου Κρήτης , σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας ζήτησε από τους Διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, Γυμνασίου Ν. Αλικαρνασσού, 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου, 2ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου και 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου να αποστείλουν λίστα με τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου ους στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ημέρα Παρασκευή, αναγράφοντας και την ημερομηνία γέννησής τους.

 

Σχόλια (2)

 
Σανοφάγος
27 Ιουλ 2016 09:21

Δηλαδή ο Υπουργός μας λέει ψέμματα;

 
Ελεύθερος
27 Ιουλ 2016 08:19

Η διάταξη του άρθρου 334 του Ποινικού Κώδικος (παρ. 3) αφορά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των σχολείων, και είναι ξεκάθαρη:
«Όποιος εισέρχεται παράνοµα σε κατάστηµα ή χώρο δηµόσιας, δηµοτικής ή
κοινοτικής υπηρεσίας ή νοµικού προσώπου δηµοσίου δικαίου ή επιχείρησης
κοινής ωφέλειας ή παραµένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της
υπηρεσίας που τους χρησιµοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόµιµος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της οµαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον έξι µηνών. » Μέχρι σήμερα (27 Ιουλίου 2016) παραμένει εν ισχύι. Επομένως, είναι παράνομες και ποινικά κολάσιμες οι καταλήψεις.

Επίσης, καμμία γενική συνέλευση, ακόμη και όταν συγκαλείται νομίμως, που ούτε αυτό ισχύει συνήθως όταν "αποφασίζεται" κατάληψη, δεν δύναται να λαμβάνει παράνομες αποφάσεις. Οι ανήλικοι εισηγητές της προτάσεως για κατάληψη και όσοι υπερψήφισαν την πρόταση ή συμμετείχαν στην τέλεσή της παρανόμησαν και πρέπει να διωχθούν και οι γονείς τους για αμελή εποπτεία, δεδομένου ότι μάλλον ήταν ανήλικοι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ