Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Γιατί διακρίσεις στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών κ. Φίλη;

Δημοσίευση: 29/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Γιώργου  Μαυρωτά
Βουλευτής , Τομεάρχη παιδείας του Ποταμιού

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Φίλης ζητούσε από κόμματα και βουλευτές τα στοιχεία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών προκειμένου να επιστρέψουν στις αίθουσες τουλάχιστον το 30% εξ αυτών. Μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση όπως άλλωστε έχει προτείνει εδώ και καιρό το Ποτάμι.

Ωστόσο σήμερα ο κ. Φίλης υπογράφει μεταξύ άλλων, απόφαση με την οποία 80 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποσπώνται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πέρυσι ήταν 82 όπως φαίνεται κι από τους σχετικούς πίνακες.

Και αναρωτιέται κανείς:

Γιατί δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά σε όλες τις κατηγορίες αποσπασμένων (δηλαδή αντίστοιχη μείωση κατά 30% του αριθμού τους όπως επικαλείται ο ίδιος);  

Γιατί ο κ. Φίλης δείχνει επιλεκτική ευαισθησία και δεν μειώνει ανάλογα και τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Και μάλιστα κάποιοι/κάποιες έχουν συνεχείς αποσπάσεις για περισσότερα από δύο χρόνια.

Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι η ίση μεταχείριση είναι βασικό προαπαιτούμενο για να μην υπάρχει διάκριση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε πληβείους και πατρικίους.

Η υποκρισία όμως έχει και τα όρια της και το οποιοδήποτε ηθικό πλεονέκτημα αρχίζει να γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος.

 

Σχόλια (12)

 
Χρίστος Σ.
30 Ιουλ 2016 21:01

Πριν προτρέξουν να υπερασπιστούν τον υπουργό οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν ότι οι λίστες των αποσπασμένων δόθηκαν ήδη στη δημοσιότητα κι έτσι ο κ. Μαυρωτάς γνωρίζει πόσοι και ποιοι.

 
katerina
30 Ιουλ 2016 16:51

Προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη τα ίδια ονόματα παντός καιρού να εμφανίζονται ξανά και ξανά,χωρίς να τίθεται κανένα χρονικό όριο και καμία μοριοδότηση...

 
ΠΕ19
30 Ιουλ 2016 16:29

@Πέτρος
Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά το σύστημα είναι βρώμικο, γιατί δεν ακολουθήσαμε το βαθμολόγιο των υπολοίπων Δ.Υ. ? μήπως επειδή εκεί έχει μέγιστο χρόνο απόσπαση τα 3 χρόνια και κάποιους που θεωρούνται καθηγητές με 8-9 χρόνια απόσπασης στο υπουργείο και σε φορείς δεν τους συνέφερε ? μήπως βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους να αποσπώνται σε πανεπιστήμια και υπουργεία και άλλοι να είναι στις εσχατιές της Ελλάδας και να αγωνιούν για μία απόσπαση από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ? Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στους άλλους φορείς αλλά στα ΑΕΙ όπου κατά βάση πρέπει να προτάσσονται τα ακαδημαϊκά προσόντα το πράγμα θέλει εντελώς διαφανείς διαδικασίες δηλαδή καθαρή μοριοδότηση. και προκηρυσσόμενες θέσεις. Άνθρωποι με διδακτορικό που θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ και τα ΑΕΙ τους θέλουν είναι ανήκουστο να μην αποσπώνται και να αποσπώνται άτομα με το απλό πτυχίο. Είναι απαράδεκτο να αποσπώνται για 4-5 χρόνια τα ίδια άτομα στο ίδιο ΑΕΙ και μάλιστα χωρίς Διδακτορικό, δηλαδή αποσπώνται για να βγάζουν εκτυπώσεις από τον εκτυπωτή ?

 
Πέτρος
30 Ιουλ 2016 11:49

Συγγνώμη τους πίνακες δεν τους είδατε; Γιατί απορείτε; Έχει βγει η απόφαση. Και όσο αν το δικαιούται...ρωτηστε και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που και αυτοί το δικαιούνται και οι οποίοι δεν έχουν αποσπαστεί 4 συνεχείς φορές επί όλων των κυβερνησεων.

 
Καθηγητριούλα
30 Ιουλ 2016 11:06

Συγγνώμη είναι το ίδιο πράγμα η απόσπαση σε βουλευτικά γραφεία και η απόσπαση σε έναν επιστημονικό φορέα;

Η αδιαφάνεια των αποσπάσεων σε φορείς είναι γνωστό ότι είναι προκλητική και σκανδαλώδης, όμως η λύση δεν είναι απαραίτητα η μείωσή τους. Σε ιδανικές συνθήκες, διάφοροι φορείς όπως τα πανεπιστήμια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες θα έπρεπε να λειτουργούν με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό που έχουν προσλάβει με τους δικούς τους όρους. Να μην αναφερθώ και στις μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις. Ωστόσο δεν είναι κακό να δίνεται η ευκαιρία και σε εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν για 2-3 χρόνια κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν άνθρωποι με επιστημονικά προσόντα που μπορεί να θέλουν να κάνουν και κάτι άλλο για ένα διάστημα, δεν είναι κακό να τους δοθεί η ευκαιρία για απόσπαση σε μια άλλη θέση. 'Η κάποιοι που ενδιαφέρονται για τη διοίκηση ή την εκπαιδευτική πολιτική να θέλουν να δουν από μέσα τη διοικητική δουλειά. Το θέμα είναι να γίνεται αυτό με διαφάνεια και με στοιχειώδη λογική (ας μην αναφερθώ σε κλάδους άσχετους με τον χώρο του βιβλίου πχ να αποσπώνται σε βιβλιοθήκες, ή ανθρώπους άσχετους με υπολογιστές σε θέσεις υποστήριξης που απαιτούν γνώση του αντικειμένου, και αρχίσουν να παρεξηγούνται διάφοροι κλάδοι).

Οι αποσπάσεις σε γραφεία βουλευτών είναι άλλη υπόθεση και είναι ντροπή του Μαυρωτά που βρήκε αυτή τη γελοία αφορμή για να χτυπήσει εμμέσως την απόσπαση της κ. Μπαζιάνα στο πανεπιστήμιο.

 
Ζώης Καραχάλιος ΠΕ11
30 Ιουλ 2016 09:25

"ο κ. Φίλης υπογράφει",
καλά εσείς ξέρετε κ. Μαυρωτά τί ΘΑ υπογράψει ο κ. Φίλης πριν το υπογράψει; έπίσης και ποιοι/ες θα είναι στον πίνακα πριν αυτός ανακοινωθεί; πολύ ύποπτη η σπουδή σας! εμείς περιμένουμε...

 
ekpaideytikos
29 Ιουλ 2016 23:42

Τα χω χαμένα. Αποσπάσεις δασκάλων σε Τμήματα, όπως π.χ. Ιατρικής ή θετικών επιστημών; Τι να πω; Ίσως οι συνάδελφοι έχουν συναφές δεύτερο πτυχίο και συναφές διδακτορικό. Αν είναι έτσι και όντως προσφέρουν έργο εκεί, καλώς καμωμένο. Αλλά μάλλον κάτι δεν πάει καλά εδώ, γιατί δεν μιλάμε για μια περίπτωση. Μου θυμίζει τις αποσπάσεις νηπιαγωγών και δασκάλων στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προ ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι μια απίστευτα εφευρετική χώρα.

 
Αλέκος
29 Ιουλ 2016 23:01

Mια ερώτηση για τον κ. Μαυρωτά,
Πώς ξέρει πόσους και ποιους θα πάρουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ; Βγήκε κάτι χθες ή σήμερα και δεν το είδε κανείς; επειδή μας ενδιαφέρει το θέμα σαν υποψήφιους το περιμένουμε. Μήπως ο κ. Μαυρωτάς έχει τόση βιασύνη αντιπολιτευτική και προτρέχει; Εντάξει ξέρουμε σε ποιαν αναφέρεται αλλά εδώ η κυρία αυτή έχει τα προσόντα και το δικαιούται. Η "δουλειά" απλά έγινε με το "ζωγράφισμένο" νόμο γι΄αυτήν πριν κάποιους μήνες. Τότε ναι κ. Μαυρωτά είχατε δίκιο. Τώρα όχι. Εδώ κάποτε μια νηπιαγωγός έγινε ...γιατρός και δεν πολυασχολήθηκε κανείς!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΓΛΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜ ΕΚΠΑΙΔΕΥ
29 Ιουλ 2016 21:45

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕ ΕΣΑΣ ΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑΤΙ 8.000 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 134 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
01/01/2016 - 30/06/2016 ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΜΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΦΟΥ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟΥ.

 
aaaa
29 Ιουλ 2016 20:21

82 Χ 30% = 24 άτομα να μην πάρουν απόσπαση.
Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του.
Έκανε ένα μικρό καλό και του την λέτε;
Δεν ασχολεί24τε με τίποτε πιο σοβαρό καλύτερα;

 
M
29 Ιουλ 2016 19:30

ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;

 
PE19
29 Ιουλ 2016 19:15

Δεν είναι μόνο το ποσοτικό αλλά και το ποιοτικό. Απέσπασαν δασκάλους, νηπιαγωγούς, φιλολόγους και μαθηματικούς, (ειδικότητες που υπάρχουν απίστευτα κενά) τα ίδια άτομα για 3η ή 4η συνεχόμενη φορά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς διδακτορικό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως σε ένα ΧΧΧ τμήμα αποσπώνται 2 σύναδελφοι χωρίς διδακτορικό ( κάτι που προτάσσεται στα κριτήρια απόσπασης) και δεν αποσπάται κανένας ( της ίδιας ειδικότητας με διδακτορικό) σε άλλο συναφές τμήμα.
Δεν υπάρχει καμία λογική πέρα από τον μεγαλύτερο αγωγό ρεύματος. Όσο περισσότερα Ampere έχει την δυνατότητα να περάσει ο γνωστός του Χ εκπαιδευτικού τόσο ποιο ικανός είναι κάποιος να διδάξει σε ΑΕΙ και όχι αν έχει προσόντα.
Επειδή όπως καταλάβατε ήμουν υποψήφιος για απόσπαση αναρωτιέμαι τι στο καλό μας βάζουν και κάνουμε αίτηση, καλύτερα να αποσπούν αυτούς που θέλουν χωρίς καμία αίτηση και δικαιολογητικά αλλά και γνωμοδότηση του ΑΕΙ αφού τελικά μετράει αν έχεις δυνατό ....αγωγό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.