Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Δεκτή απ τον υπ. Παιδείας πρόταση του Γ. Μαυρωτά για τα ιδιωτικά σχολεία

Να ελέγχεται αντί των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από μια 5μελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο της Ο.Ι.Ε.ΛΕ., ένα εκπρόσωπο των Ιδιοκτητών, έναν του Υπουργείου Παιδείας, και δύο καθηγητές Πανεπιστημίου, ένας Εργατικού Δικαίου και ένας Διδακτικής”.
Δημοσίευση: 02/08/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη- αρκεί να υπάρξει ομόφωνη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων- η πρόταση του τομεάρχη παιδείας του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά, σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τςη Βουλής:

“Στο άρθρο 28,  το σύννομο της αιτιολογημένης απόλυσης θα πρέπει να ελέγχεται αντί των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από μια 5μελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο της Ο.Ι.Ε.ΛΕ., ένα εκπρόσωπο των Ιδιοκτητών, έναν του Υπουργείου Παιδείας, και δύο καθηγητές Πανεπιστημίου, ένας Εργατικού Δικαίου και ένας Διδακτικής”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επειδή υπήρξε η πρόταση να το δει θετικά η Κυβέρνηση σχετικά με την πρόταση, που είχε κάνει ο κ. Μαυρωτάς, θα παρακαλούσα τα κόμματα στην αυριανή συνεδρίαση να τοποθετηθούν κατά αρχήν για αυτή την πρόταση. Δεν είναι ανάγκη ούτε τώρα, αλλά ας μην το αφήσουν και για μετά τις διακοπές, που θα έρθει στην Ολομέλεια.  

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Προτείνετε να κάνουμε μια πενταμελή επιτροπή, όπως είπε ο κ. Μαυρωτάς; Είναι μια λύση που τη συζητάμε; Κύριε Φορτσάκη, σας μιλάω ειλικρινά, να το σκεφτούμε. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση για μια τριμελή ή πενταμελή επιτροπή, που θα είναι ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ, ένας των σχολαρχών, ένας από του Υπουργείο θεσμικά – θα έλεγα ο Πρόεδρος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – και δύο καθηγητές πανεπιστημίου, ένας διοικητικού δικαίου και ένας εργατολόγος να λαμβάνουν την απόφαση αυτή. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση γι' αυτό το θέμα.
Αν συμφωνήσουν όλοι, το θεωρώ λογικό να προχωρήσουμε και έχει σημασία να συμφωνήσουμε για να μην καθόμαστε και κάνουμε πολιτική δίκην κακού συνδικαλισμού μεταξύ μας. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αλλά θα έχουμε κατοχύρωση των αιτιολογημένων απολύσεων – άρα δεν υπάρχει μη αιτιολογημένη απόλυση – και το ζήτημα αυτό που αναφέρουμε. Αυτό διασφαλίζεται με νόμο. Δεν υπάρχει αιτιολογημένη απόλυση και κρίνει αν είναι αιτιολογημένη ή όχι σε πρώτο βαθμό – η δικαιοσύνη υπάρχει πάντα – το όργανο το οποίο λέμε. Λέμε απλά πράγματα. Συμφωνούμε σε αυτά; Να τα δούμε μέχρι τον Αύγουστο. Βλέπω ότι ο κ. Φορτσάκης είναι θετικός.

 Εμείς στο κατάλληλο χρόνο, αφού προχωρήσουμε όμως την άρση του σημερινού καθεστώτος είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε αργότερο, για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Μαυρωτά, είπε να φέρουμε η ρύθμιση της Διαμαντοπούλου που λέει, μια απόλυση σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και για κάθε διδακτήριο, η οποία θα είναι αιτιολογημένη. Δεν το λέει αυτό η Διαμαντοπούλου, το αφήνει ανοιχτό, το αιτιολογημένη, το λέει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Λέει επιπλέον κάτι θετικό ο κ. Μαυρωτάς, να κρίνουν για το θέμα της απόλυσης όχι τα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά μια πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από ΟΥΕΛΕ, από το Υπουργείο, έναν της ιδιωτικής εκπαίδευσης και από 2 προσωπικότητες Καθηγητών Πανεπιστημίων, εργατολόγο – διοικητολόγο λέτε.

Αυτή την πρόταση, την είχαμε ξεκινήσει στην αρχή και υπήρξε λυσσαλέα άρνηση των σχολαρχών και όχι μόνο. Δεν μας βρίσκει αντίθετους και είμαι ειλικρινής σε αυτό που λέω, διότι αν είναι να κάνει κανείς μια παραχώρηση, να την κάνει με μια συναίνεση.
Αν, δηλαδή, δω μέσα στην αίθουσα, ότι υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα απ' όλα τα κόμματα, θα το κάνω, καμία αντίρρηση. Αντί να πάμε στα υπηρεσιακά συμβούλια, να πάμε σε αυτό τον θεσμό, αλλά να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα.
Αν όλα τα κόμματα συμφωνούν να φτιαχτεί αυτό το πενταμελές όργανο, που λέτε εσείς, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποχωρήσει και να πει όχι στα συμβούλια, στο ΠΥΣΔΕ και στο ΚΥΣΜΕ.
Πάμε στην άλλη λύση, καμία αντίρρηση, αλλά επαναλαμβάνω, όλα τα κόμματα να συμφωνήσουμε και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τώρα πια να υπάρχει και το θέμα της μιας απόλυσης, διότι αυτό το όργανο θα κρίνει αν μία, δύο, τρεις ή δέκα απολύσεις είναι ή όχι καταχρηστικές, είναι ή όχι αιτιολογημένες.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να πάμε σε αυτή τη λύση, το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει και το φυλάω σαν παρακαταθήκη, να το κουβεντιάσουμε, γιατί θα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια και αν όλοι μαζί πούμε πενταμελές όργανο που κρίνει επί του θέματος των απολύσεων, καμία αντίρρηση, να γίνει αυτό το πράγμα. Αιτιολογημένη θεώρηση αντί για το ΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ, να πάμε σε αυτό το όργανο.
Συμφωνούμε απολύτως, αλλά το κρατάμε στη «γωνία» αυτό, έχει σημασία μεγάλη, γιατί θέλουμε να βγάλουμε μια μεγάλη συμφωνία από εδώ, δεν θέλουμε να βγάλουμε αντιπαραθέσεις μεταξύ μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ