ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Υπουργός:Δεν υπάρχει εικόνα παρέμβασης της τρόικα στις διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 07/08/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν έχουμε κάποια εικόνα παρέμβασης της τρόικα στις διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν, στην Ολομέλεια της Βουλής, το τελευταίο διήμερο του Αυγούστου, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, σε συνέντευξη στον 9,84, και σημείωσε τα εξής:

-Έχουμε μια αυτονομία νομοθετικής πρωτοβουλίας…

- Δεν πιστεύω ότι η τρόικα θα μπλοκάρει τα πράγματα, διότι έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις, ώστε με ενημέρωση των ενδιαφερομένων, με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση στο πλαίσιο των πολιτικών κομμάτων να προχωρήσουμε μια αυτονόητη νομοθετική ρύθμιση…

-Είναι αλήθεια ότι η καρδιά της αντιπολίτευσης συντάσσεται με τα συμφέροντα των σχολαρχών, αλλά δεν τολμά εύκολα να το πει.

- Δεν είναι, όμως και εύκολο να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της τρόικα και των σχολαρχών.

-Πολλοί εκ των σχολαρχών -δεν θα έλεγα όλοι-, θέλουν να λειτουργούν τα σχολεία ως απλές επιχειρήσεις.

-Βέβαια όταν ήταν να μπει το 23% στα δίδακτρα έλεγαν ότι «εμείς δεν είμαστε απλή επιχείρηση, είμαστε ιδιόμορφη και δεν πρέπει να μας βάλετε 23%».

-Προφανώς θέλουν να έχουν το δικαίωμα να απολύουν όποτε θέλουν, να αυξάνουν τα δίδακτρα όποτε θέλουν, να διαμορφώνουν το πρόγραμμα όπως θέλουν και να μην αξιολογούνται κιόλας.

-Παλαιότερα, να σας θυμίσω ότι επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Ράλλη, υπήρξε μια νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία κατ’ επιταγήν του συντάγματος, ετίθεντο κανόνες για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και για την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Διότι, η προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακό θέμα.

-Δεν μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα ένα σχολείο το οποίο μάλιστα εκδίδει δημόσιους τίτλους -απολυτήρια-, εάν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μια διασφάλιση για την ανεξαρτησία τους, για το πώς θα λειτουργούν…

-Γι’ αυτό, λοιπόν, και εμείς θέλαμε να επαναφέρουμε μερικά στοιχεία του παλαιού καθεστώτος.

-Στη Βουλή που συζητήσαμε, παρά τις αντιθέσεις, υπήρξαν και στοιχεία σύγκλισης.

-Όλοι δέχτηκαν ότι ο νόμος Αρβανιτόπουλου που απελευθέρωνε τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία και την ασυδοσία έχει τελειώσει. Όλοι το είπαν, βεβαίως κάτω από την πίεση του διαλόγου.

-Εμείς ήμαστε ανοιχτοί να βρεθεί μια λύση, όχι απαραίτητα αυτή που προτείναμε εμείς, αρκεί να ήταν από όλους, συναινετική. Δεν θέλουμε να υπάρχει η αντίληψη ότι περνάμε κατά πλειοψηφία μια δική μας πρόταση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.