Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Η Ενωση Πληροφορικών για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση

Δημοσίευση: 24/08/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής είναι η κορύφωση της αγωνίας χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους, καθώς από τα αποτελέσματα αυτά καθορίζεται όχι μόνο το μέλλον τους ως φοιτητές και μελλοντικοί επιστήμονες, αλλά και ο άμεσος οικογενειακός προγραμματισμός σε κάθε επίπεδο.

Για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να περιμένουν περίπου δύο μήνες έως ότου μάθουν τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δυστυχώς, είναι η τρίτη φορά που η ΕΠΕ επισημαίνει την εξαιρετικά προβληματική και αδικαιολόγητα χρονοβόρα διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, δηλαδή των βάσεων εισαγωγής και των αντίστοιχων κατατάξεων εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές, βάσει των προτιμήσεων που έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Η παραπάνω καθυστέρηση, ιδίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας (information era), είναι πολλαπλώς αδικαιολόγητη. Όταν οι βαθμοί των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων έχουν κιόλας ψηφιοποιηθεί πριν τις 30 Ιουνίου και οι υποψήφιοι έχουν καταχωρήσει στον Η/Υ -μέσω διαδικτύου- τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο πριν τις 15 Ιουλίου, είναι εντελώς ακατανόητο γιατί μια διαδικασία που σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί το πολύ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, στην πραγματικότητα απαιτεί μήνες.

H ΕΠΕ έχει ήδη ενημερώσει την Πολιτεία άλλες δυο φορές στο παρελθόν (2010, 2012)1,2 για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον, είχαμε προσφέρει ήδη από τότε και ενδεικτική υλοποίηση της διαδικασίας σε έτοιμο πιλοτικό λογισμικό για την τελική κατάταξη των υποψηφίων σε σχολές βάσει των προτιμήσεων και της βαθμολογίας τους3, πλην όμως χωρίς καμιά απολύτως ανταπόκριση. Με μια πολύ απλή αλγοριθμική ανάλυση της διαδικασίας, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για πρόβλημα επεξεργασίας δεδομένων που μπορεί να ολοκληρωθεί σε οποιονδήποτε σημερινό προσωπικό Η/Υ μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα4, στη χειρότερη (στατιστικά) περίπτωση και με τον απλούστερο μη βελτιστοποιημένο αλγόριθμο υλοποίησης.

Επειδή, όπως κάθε γονέας και πρώην υποψήφιος γνωρίζει, το ζήτημα των Πανελληνίων Εξετάσεων -και της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εν γένει- είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δεν θα κουραστούμε ποτέ να ενοχλούμε, μέχρις ότου επισπευσθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η όλη διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής. Είναι εντελώς απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται έστω και ελάχιστα παραπάνω οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.

Πολύ περισσότερο όταν μπορεί αυτό μπορεί να αποφευχθεί εντελώς.

Η ΕΠΕ παραμένει όπως πάντα στη διάθεση του υπουργείου και των αρμόδιων Διευθύνσεων για τεχνική συνεισφορά, προτάσεις και γνωμοδοτικό σχολιασμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Σχόλια (7)

 
Σοφία
24 Αυγ 2016 23:04

Είναι κρίμα να διατυπώνονται απόψεις περί καθυστερήσεων όταν δεν κατέχετε όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, υπάρχουν μαθητές που δηλώνουν σχολές με επιπλέον εξετάσεις (στρατιωτικές, τεφαα κλπ), όπου η βαθμολογία δίνεται στο Υπουργείο από τους εμπλεκόμενους φορείς.

 
ΑΑΑ
25 Αυγ 2016 08:18

Καλά τα λέει η ΕΠΕ. Τις εξετάσεις για τις στρατιωτικές, τεφαα,κλπ, να τις κάνουν πριν τις πανελλαδικές το χειμώνα.
Επιτέλους να υπάρχει κάποια βελτίωση...

 
Σοφία
25 Αυγ 2016 10:41

@ΑΑΑ Μα η ΕΠΕ δεν πρότεινε την μεταφορά των ειδικών εξετάσεων νωρίτερα των πανελλαδικών, αλλά χαρακτηρίζει (και επανειλημμένα) αδικαιολόγητα χρονοβόρα τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων.

 
Ο σχολιασμός να είναι εποικοδομητικός
25 Αυγ 2016 10:46

@Σοφία Όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί υπόψη. Γιατί δεν μπορούν οι εξετάσεις να γίνουν πιο νωρίς και πρέπει να παρατείνεται η αγωνία όλων των υποψηφίων:

 
@Σοφία
25 Αυγ 2016 13:25

Η ΕΠΕ καταθέτει προτάσεις σχετικά με την Πληροφορική και τη χρήση αυτής για το καλό της Κοινωνίας. Το αν θα μεταφερθούν οι ειδικές εξετάσεις είναι θέμα και απόφαση της Πολιτείας.

Ειλικρινά δεν είναι κατανοητό γιατί δεν βλέπετε την ουσία της πρότασης/λύσης που έχει καταθέσει η ΕΠΕ. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο επί της πρότασης;

 
Ο ΠΑΛΙΟΣ
25 Αυγ 2016 16:22

Επανερχόμενος σε σχόλιό μου της 14.08.16 τονίζω τα ακόλουθα:
1. Οι εξετάσεις (Στρατός, Αστυνομία, ΤΕΦΑΑ) τελειώνουν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
2. Αποτελέσματα λαμβάνονται (με τον κωδικό τους) από τους υποψηφίους το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου (σε ακραία περίπτωση). Απ' όσα γνωρίζω (και πιστέψτε με γνωρίζω αρκετά) τις περισσότερες χρονιές όλα έχουν τελειώσει στις 25 Ιουλίου.
3. Θεωρώ αστείο τον ισχυρισμό του υπουργού για να καλύψουν τις ευθήνες τους για την καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων.
4. Αν υπάρχει πολιτική βούληση απ' τη μεριά του υπουργού, ας ανοίξει το θέμα με δημοσιοποίηση ημερομηνιών κατάθεσης αποτελεσμάτων από Στρατός, Αστυνομία, ΤΕΦΑΑ για να δούμε ποιος τελικά έχει δίκιο.
5. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν (μεταξύ αυτών και εγώ) ότι πίσω από την καθυστέρηση κρύβονται συμφέροντα...

 
Σοφία
26 Αυγ 2016 15:33

Προφανώς και είναι προς το συμφέρον όλων όσων εμπλέκονται άμεσα (γονείς, μαθητές μα και οι υπάλληλοι του υπουργείου) να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου. Τα προηγούμενα σχόλια αφορούσαν την πρόταση της ΕΠΕ η οποία για μένα είναι ανεδαφική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον είναι αυτά.
Οι βαθμολογίες ανακοινώνονται πολύ γρήγορα (γιατί οι πανελλαδικές τελειώνουν με την εξέταση και του τελευταίου μαθήματος και όχι όταν τελειώσουν τα μαθήματα των ΓΕΛ). Τώρα για ποιο λόγο δεν γίνονται νωρίτερα οι πανελλαδικές ή τα ειδικά μαθήματα, αρμόδια για να απαντήσει είναι μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Επίσης, αυτό που μάλλον δεν λαμβάνει κανείς υπόψη είναι ότι πέρα από τη διαδικασία για το αποτέλεσμα ενός αλγορίθμου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και διάφοροι έλεγχοι που να διασφαλίζουν την εγκυρότητα. Γιατί θεωρώ ότι πάνω από όλα είναι αυτό ακριβώς, άλλωστε για τα περισσότερα παιδιά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, κρίνουν το μέλλον τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ