ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

ΓΣΕΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, στηρίζουν την τροπολογία για την ιδιωτική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 30/08/2016
ΟΙΕΛΕ
Alt Text: 
ΟΙΕΛΕ
Title Text: 
ΟΙΕΛΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ΓΣΕΕ ΟΛΜΕ και  ΔΟΕ, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν στηρίζουν την τροπολογία για την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία ψηφίζεται αύριο,  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

ΓΣΕΕ: ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΨΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΓΣΕΕ έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει την έντονη αντίρρησή της για τη συνέχιση της εφαρμογής του παρόντος νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση που έχει προκαλέσει ισχυρή βλάβη στο ευαίσθητο εκπαιδευτικό αγαθό. Θεωρούμε ότι η προς ψήφιση ρύθμιση αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, επαναφέρει την εποπτεία της Πολιτείας σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, διασφαλίζει την παρεχόμενη ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και τη νομιμότητα της έκδοσης τίτλων από ιδιωτικούς φορείς και εξυπηρετεί εν γένει το δημόσιο συμφέρον.
Η καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης εργασίας, φοροδιαφυγής και αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού που είχαν οξυνθεί το προηγούμενο διάστημα είναι ευθύνη του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η εξασφάλιση όρων διαφάνειας και ισονομίας στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί όρο για την παρεμπόδιση γιγάντωσης των ήδη οξυμένων κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
Γι’ αυτούς τους λόγους κρίνουμε πως η νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να υπερψηφιστεί στη Βουλή.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ

Η σημερινή, κοινή συνάντηση των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, με αφορμή τη συζήτηση και  ψήφιση, από τη Βουλή, των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων  ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμπορευματοποίησης της Παιδείας.
   Σύμφωνα με τη θεμελιώδη απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. τα κράτη-μέλη του Οργανισμού οφείλουν να προβούν σε άμεσες νομοθετικές ενέργειες εποπτείας και ρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να καταπολεμηθούν οι καταστροφικές συνέπειες της χωρίς όριο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού και να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
   Εν όψει της ψήφισης, από τη Βουλή, των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση, οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τονίζουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη οι ρυθμίσεις αυτές:
•    Να εγγυώνται τη διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση (όπως αντίστοιχα πρέπει να συμβαίνει και στη δημόσια).
•    Να προστατεύουν το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας από φαινόμενα ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία.
•     Να θέτουν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας τα ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.
•    Να βάζουν φραγμό στα φαινόμενα μαύρης εργασίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
•     Να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών , να θεσμοθετούν και να εξασφαλίζουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και παράλληλα να αναβαθμίζουν το ρόλο τους και την επιστημονική τους θέση.
   Είναι απαραίτητο σε μια εποχή διαχρονικής εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από την πλευρά της πολιτείας κι εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην επίτευξη του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, όλος ο πολιτικός κόσμος να συμφωνήσει ότι η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές.
Τα Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ           Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΚΙΝΗΣ                     ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ                   ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ