ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα “βρόντηξε” και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο θεσμός “υπέστη με πολλούς τρόπους συστηματική και συντεταγμένη υπονόμευση από πολλές πλευρές και ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια”.
Δημοσίευση: 31/08/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας και έχουμε υποβάλει επιστολές με τις οποίες δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το Συμβούλιο άμα τη λήξει της, ήτοι από 1/9/2016 (o κ. Σαχινίδης αποχώρησε για τους ίδιους λόγους στις 28/2/2016).

Αυτό τονίζουν σε κοινή επιστολή προς τα μέλη της κοινότητας ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγγέλλοντας ότι  ο θεσμός “υπέστη με πολλούς τρόπους συστηματική και συντεταγμένη υπονόμευση από πολλές πλευρές και ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια”.

Οσον αφορά την παράταση της θητείας που έδωσε η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου το Συμβούλιο σχολιάζει την απόφαση ως εξής:

“Δυστυχώς, η παράταση της θητείας επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την απαξίωση του θεσμού (εκ των υστέρων χαρακτηριζόμενη ως «αυτοακύρωση») διατηρώντας, μετά τα τελευταία νομοθετήματα, ούτε καν τη σκιά ενός (υποτίθεται) ελεγκτικού οργάνου, αποφεύγοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να οργανώσουν τις εκλογές για συμβούλια με πρόσωπα που θα εκλεγούν με βάση το νέο, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο. Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμείναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας”.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αγαπητά μέλη της Κοινότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Μετά από την πρόσφατη απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τροποποιήθηκαν οι Διαπιστωτικές Πράξεις συγκρότησης των Συμβουλίων αναφορικά με την λήξη της θητείας τους, ώστε από τις 31-08-2016 αυτή να επεκτείνεται μέχρι τις 31-08-2017. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ήταν μια κίνηση στήριξης (επιτέλους) ενός οργάνου διοίκησης που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπέστη με πολλούς τρόπους συστηματική και συντεταγμένη υπονόμευση από πολλές πλευρές και ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Αντίθετα δυστυχώς, η παράταση της θητείας επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την απαξίωση του θεσμού (εκ των υστέρων χαρακτηριζόμενη ως «αυτοακύρωση») διατηρώντας, μετά τα τελευταία νομοθετήματα, ούτε καν τη σκιά ενός (υποτίθεται) ελεγκτικού οργάνου, αποφεύγοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να οργανώσουν τις εκλογές για συμβούλια με πρόσωπα που θα εκλεγούν με βάση το νέο, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο. Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμείναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας.

Σας ενημερώνουμε, ότι με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας και έχουμε υποβάλει επιστολές με τις οποίες δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το Συμβούλιο άμα τη λήξει της, ήτοι από 1/9/2016 (o κ. Σαχινίδης αποχώρησε για τους ίδιους λόγους στις 28/2/2016).

Επειδή ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες και από επίσημα πρόσωπα για το έργο των Συμβουλίων και την χρησιμότητα του θεσμού σε βάθος χρόνου, επιθυμούμε να σημειωθεί πριν αποχωρήσουμε ότι, στο μέτρο του εφικτού, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεκπεραίωσε με απόλυτη συνέπεια τις τυπικές αρμοδιότητές του που ήταν, με βάση το νομικό πλαίσιο, αποκλειστικά δική του ευθύνη όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος και η έγκριση προϋπολογισμών και οι τροποποιήσεις τους, η οργάνωση των πρυτανικών και κοσμητορικών εκλογών, η συγκρότηση της ΜΟΔΙΠ, η κατάρτιση και η αποστολή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΝΠΙΔ, η διατύπωση εκτεταμένων προτάσεων επί του σχεδίου Οργανισμού και άλλα, επιδιώκοντας πάντα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης.

Επί της ουσίας, ξεκινήσαμε με όραμα να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας συμβατό με εκείνο που εφαρμόζουν αντίστοιχα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ευρώπη και Αμερική οδηγώντας σε λαμπρά αποτελέσματα στην έρευνα, τη διδασκαλία, την κοινωνική προσφορά και στην ανάπτυξη των χωρών τους. Ο στόχος ήταν να ενσωματωθούν οι ιδέες αυτές πρωτίστως στα κείμενα του Οργανισμού και του Κανονισμού και να αποτυπωθούν στις κατευθύνσεις στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν -στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων- είτε επειδή η πρωτοβουλία ανήκε σύμφωνα με την νομοθεσία σε άλλα όργανα των Ιδρυμάτων είτε επειδή οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η σχετική ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στα ιδρύματα.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας εξέλεξαν για τη θητεία αυτή και επίσης όσους και όσες, μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό, συνεργάστηκαν μαζί μας, συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προχωρά μπροστά και αναπτύσσεται, ελπίζουμε και με την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. Ευχόμαστε, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και το διοικητικό προσωπικό να συνεχίσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες τις προσπάθειές τους, για την ανάδειξή του Ιδρύματος ως ενός από τα κέντρα αριστείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούσαν στην εμπέδωση ενός τέτοιου ακριβώς κλίματος και οι υπογράφοντες δεν θα πάψουμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση είτε ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε ως πρώην εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου, διαθέσιμα, έστω και άτυπα, όποτε το Πανεπιστήμιο μας χρειαστεί.

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος – Μιχαήλ Κωνσταντινίδης

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος
Ανδρέας Κ. Γεωργίου

Τα εσωτερικά μέλη
Κατσούλη Ελένη Κωνσταντάτος Χρήστος

Τα εξωτερικά μέλη
Κατσαρού Ελένη Λουφάκης Κυριάκος Περράκης Στυλιανός Σαχινίδης Νικόλαος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.