Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αντιδρούν έντονα οι Θεολόγοι στις εξαγγελίες του υπ. Παιδείας για τα Θρησκευτικά

Δημοσίευση: 02/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του κ. Φίλη για το μάθημα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειονοψηφίας του θεολογικού και εκκλησιαστικού κόσμου αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού, καθώς επίσης και του Ελληνικού Συντάγματος, του Εκπαιδευτικού Νόμου 1566/1985, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών Δικαστηρίων, θα τις αντιπαλέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Το μήνυμα αυτό στέλνει με σημερινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις του υπουργού Νίκου Φίλη για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών (Δείτε εδώ), ενώ παράλληλα διατυπώνει μεγάλη έκπληξη “για το  γεγονός ότι ένας υπουργός Παιδείας, αντί να στοιχειοθετεί τις πολιτικές αποφάσεις του με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προχωρεί σε συνθηματολογικές ανακοινώσεις που αποκαλύπτουν ένα σαφές επιστημονικό έλλειμμα και μια  διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας”.

Οι θέσεις μας τονίζει η  Πανελλήνια Ένωση  Θεολόγων (ΠΕΘ) είναι ξεκάθαρες:

1) Ζητήσαμε και ζητάμε ουσιαστικό και υπεύθυνο διάλογο, με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ενός τέτοιου διαλόγου. Τέτοιος διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Αν ο κ. Φίλης είχε στοιχειώδεις γνώσεις για τις αλλαγές Αναλυτικών Προγραμμάτων, θα ήξερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο διάλογος προηγείται, δεν έπεται.

2) Ο Υπουργός Παιδείας, προφανώς ιδεολογικά προκατειλημμένος, συνθηματολογεί και δεν κυριολεκτεί όταν μιλάει για το μάθημα των Θρησκευτικών. Είναι εσφαλμένη, παραπλανητική και δεν έχει καμία σχέση με τη σχολική πραγματικότητα, η αφοριστική διατύπωση του κ. Φίλη, ότι το παρόν μάθημα των Θρησκευτικών είναι «κατηχητικό» και «ομολογιακό». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται, κατά βάση, για Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή με διδακτικές ενότητες και στοιχεία από τις χριστιανικές ομολογίες και τις θρησκείες (στη Β΄ Λυκείου το μάθημα είναι καθαρά θρησκειολογικό).

3) Τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που επιθυμεί ο Υπουργός Παιδείας να εφαρμόσει έχουν αποδομηθεί και αποδοκιμασθεί πλήρως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από σύμπασα την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, από υψηλού επιπέδου διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και από έγκριτους και ειδικούς επιστήμονες(παιδαγωγούς, νομικούς, κοινωνιολόγους, πολιτειολόγους, κ.ά.). Αν ο κ. Φίλης γνώριζε τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για  το μοντέλο διδασκαλίας που προωθεί, θα αντιλαμβανόταν γιατί δεν το έχουν υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν θρησκειολογικό μάθημα. Επίσης, θα γνώριζε ότι προωθείται από οικονομικά συστήματα αγγλοσαξωνικού τύπου, που δεν συνάδουν με την ιδεολογία ενός κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό.

4) Αν πράγματι εφαρμοσθούν τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, θα αλλάξει άρδην ο χαρακτήρας του μαθήματος στη χώρα μας, και αυτή η αλλαγή αυτόματα θα μετατρέψει το μάθημα σε μια κοινωνικο-πολιτικο-φιλοσοφικο-ψυχολογικού περιεχομένου πολυθρησκειακή φλυαρία, όπου, ενδεχομένως, ακόμη και η αναφορά στο όνομα του Χριστού να θεωρείται μη πολιτικά και διδακτικά ορθή ή, ακόμη, και μη νόμιμη, δυσκολεύοντας έτσι το έργο του διδάσκοντος και οδηγώντας τους μαθητές στη θρησκευτική σύγχυση και ουσιαστικά στην άρνηση της πίστης τους, στον μηδενισμό και στην ατομική θρησκεία.

5) Η εξαγγελία στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, για βεβιασμένη εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών μόνον! για το μάθημα των Θρησκευτικών(γιατί άραγε, δεν εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών και στα υπόλοιπα μαθήματα;), θα δημιουργήσει τεράστια, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά προβλήματα στη σχολική ζωή, διδασκομένων και διδασκόντων.

Σχόλια (9)

 
marty
03 Σεπ 2016 23:30

Εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως το μάθημα των θρησκευτικών χρησιμοποιείται από το σύριζα, αφενός για να ικανοποιήσει τις αριστερές ιδεοληψίες των οπαδών του αφετέρου την ανικανότητά του να επιλύσει τα σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα. Γιατί ΜΟΝΟ το μάθημα των θρησκευτικών έχριζε αλλαγής στην ύλη του και μάλιστα χωρίς καμιά προηγούμενη επιμόρφωση των θεολόγων; Αφήστε που κάθε άσχετος κρίνει το μάθημα των θρησκευτικών με το ανυπόστατο και έωλο επιχείρημα πως μέχρι τώρα είχε κατηχητικό χαρακτήρα, κάτι που ασφαλώς και δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
03 Σεπ 2016 22:07

οπότε κατά τη διανομή του σχολικού προγράμματος θα ανακοινώνεται στους μαθητές οτι ο θεολόγος την πρώτη ώρα θα διδάξει ορθόδοξη θεολογία ,τη δεύτερη σουφισμό, την τρίτη γιόγκα κ την τέταρτη ώρα πιλάτες.........

 
Antonio B.
03 Σεπ 2016 21:59

Καλά, κάποιοι δεν έχουν ακούσει ότι υπάρχουν και άλλοι (πάρα πολλοί μάλιστα) θεολόγοι που δεν έχουν καμία σχέση με την ΠΕΘ:

 
petran
03 Σεπ 2016 13:20

Η ΠΕΘ καλο ειναι να αφουγκράζεται την πραγματικότητα και να ρωτησει αν και πόσοι θεολόγοι της πράξης διαφωνούν με την αλλαγή !!!!

 
W
03 Σεπ 2016 13:12

Τα παραπονα σας στον τζερονυμο..αλλη φορα οταν ψηφιζουμε βαζουμε και το μυαλο μας να δουλευει

 
Κωστας2
03 Σεπ 2016 10:39

Πρέπει να καταλάβουν οι Θεολόγοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε κατά το ίδιο ποσοστό του Ελληνικού λαού που αντιστοιχεί και στους Θεολόγους. Κώφευσαν στις επί δεκαετίες διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ενάντια στην θρησκία κτλ
ΠΡΟΣ ΤΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ;;;
Και τα μέλη σας τους ΨΗΦΙΣΑΝ!
Ας προσέχατε....

 
Θανάσης
03 Σεπ 2016 08:29

Σε κανένα μάθημα την ύλη δεν την ορίζει κάποια ένωση.
Ούτε η ένωση άθεων, ούτε η ένωση Μουσουλμάνων θεολόγων, ούτε η ένωση Βουδιστών.
Να είστε ευχαριστημένοι που δεν σας έκοψε καμιά ώρα όπως έκανε σε ένα σωρό άλλα μαθήματα (επιστήμες.) Εδώ έκοψε ώρες στη Βιολογία και οχι στα θρησκευτικά;
Μπορείτε να οργανώσετε εξωσχολικά σεμινάρια κατήχησης και να καλέσετε τους μαθητές.

 
Caly
03 Σεπ 2016 08:09

Η ΠΕΘ είναι οι θεολόγοι αυτής της χώρας, συνάδελφε, αν δεν το γνωρίζεις ως τώρα και οι απόψεις της βρίσκουν σύμφωνους τους εκατοντάδες θεολόγους που είμαστε εγγεγραμμένοι σ' αυτή. Εκτός, αν δεν είσαι θεολόγος, οπότε είναι επόμενο να μην το γνωρίζεις...

 
Τάκης
02 Σεπ 2016 18:10

Υπάρχουν και άλλοι θεολόγοι. Δεν υπάρχει μόνο η ΠΕΘ. Η ΠΕΘ αντιδράει και όχι οι θεολόγοι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ