Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: “Πυροτεχνήματα” Ν. Φίλη τα περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι πραγματικές αντιθέσεις καλύφθηκαν πίσω από ένα μανδύα ψευδεπίγραφης “δημοκρατικής” αντίστασης στη λειτουργία του Συμβουλίου Iδρύματος που στοχοποιήθηκε ως «ξενόφερτος» θεσμός και απότοκο του μνημονίου.
Δημοσίευση: 03/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει πρόταση!! Τα περί αντιγραφής του Μπακαλορεά ή της ελεύθερης πρόσβασης  στα ΑΕΙ είναι πυροτεχνήματα”.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο,  

ΕΡ. Κυρία Διαμαντοπούλου ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης διευκρίνισε πως η απόφαση για τους φοιτητές δεν αφορά τους «αιώνιους» αλλά τους «ενεργούς». Δηλαδή, αυτούς που για δύο συνεχή εξάμηνα δεν πήγαν να γραφούν. Αυτή η απόφαση συνιστά κατάργηση του δικού σας Νόμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Δεν υπάρχει χώρα σε Ευρώπη, Αμερική ή Ασία που να μην είναι συγκεκριμένος ο χρόνος σπουδών και που τα πανεπιστήμια να μην έχουν την ευθύνη των κανόνων για τη φοίτηση των σπουδαστών τους. Αυτό όμως συνέβαινε στην Ελλάδα και αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί βήμα-βήμα να το επαναφέρει.Δυστυχώς η μόνη πολιτική της Κυβέρνησης για την παιδεία είναι το ξήλωμα, της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του 2011 με τροπολογίες που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις ευκαιριακές πελατειακές της ανάγκες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην συνολική λειτουργία του δημοσίου Πανεπιστημίου και την ποιότητα των σπουδών των παιδιών μας»

ΕΡ. Πέραν αυτού, το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο έχει και μία σειρά τροπολογιών κοντά 20 των αριθμό είναι στη σωστή κατεύθυνση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η κυβερνητική πολιτική κρίνεται από ολοκληρωμένα νομοσχέδια που καταγράφουν το όραμα και το σχέδιο για συγκεκριμένους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της παιδείας δεν έχει δικό του νομοθετικό έργο. Οι τροπολογίες λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μικρών ομάδων, ή σαν …μολότοφ που ανατινάζουν άρθρα και υπάρχουσες δομές, χωρίς να θέτουν τίποτα στη θέση τους. Ως εκ τούτου δεν κατανοώ τη σημασία του να συμφωνήσει κανείς σε επιμέρους τροπολογίες. Η άποψη ΣΥΡΙΖΑ στη Παιδεία εκπροσωπεί έναν άλλο, παρωχημένο και κλειστό κόσμο»

ΕΡ. Γιατί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Νίκος Φίλης αποφάσισαν την κατάργηση του Θεσμού του συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ (που θεσπίστηκε με τον δικό σας Νόμο το γνωστό ως Νόμο «Διαμαντοπούλου») η οποία και οδήγησε αφενός στην παραίτηση 6 καθηγητών του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΕΜΠ και αφετέρου προκάλεσε την μήνιν της ΝΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Καθηγητές και μυαλά φεύγουν. Οι αιώνιοι φοιτητές έρχονται.Τα συμβούλια Ιδρυμάτων, ο οργανισμός κάθε ιδρύματος, ο κανονισμός λειτουργίας και η συνεχής αξιολόγηση ενισχύουν το αυτοδιοίκητο και ανοίγουν τα δημόσια ΑΕΙ στον κόσμο στην κοινωνία και στην οικονομία. Το αντίθετο δηλαδή από το κρατικό κλειστό ΑΕΙ που ονειρεύεται ο κ. Φίλης. Σας θυμίζω τμήμα της ανακοίνωσης του ΕΜΠ:

Από την αρχή, ο θεσμός των Συμβουλίων, ενώ βρήκε αποδοχή από την μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών, αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από μια μερίδα φοιτητών και καθηγητών για διαφόρους λόγους. Ο πιο ευδιάκριτος από τους λόγους αυτούς ήταν ότι η λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος, απειλούσε μια ισορροπία κέντρων εξουσίας που είχαν εγκατασταθεί για χρόνια στα πανεπιστήμια. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι πραγματικές αντιθέσεις καλύφθηκαν πίσω από ένα μανδύα ψευδεπίγραφης “δημοκρατικής” αντίστασης στη λειτουργία του Συμβουλίου Iδρύματος που στοχοποιήθηκε ως «ξενόφερτος» θεσμός και απότοκο του μνημονίου...»

ΕΡ. Συμφωνείτε με την πρόταση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία για την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων και την θέσπιση νέου συστήματος χωρίς εξετάσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων πρέπει να αλλάξει. Αυτό όμως προϋποθέτει αξιολόγηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ώστε οι βαθμοί του σχολείου να αποτυπώνουν αξιοκρατία και αντικειμενικότητα και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να είναι αξιόπιστοι οργανισμοί (αντικειμενικά αξιολογημένοι) ώστε να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για τους φοιτητές που θα επιλέγουν. Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει με το Νέο Σχολείο το 2010 και με την μεταρρύθμιση των ΑΕΙ το 2011 έτσι ώστε το 2015 να είχαμε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της επιλογής των φοιτητών. Αντί να διορθώσουν, να χτίσουν πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, σταμάτησαν τα πάντα, ξεκίνησαν έναν «εθνικό διάλογο» από το μηδέν και βέβαια ο υπουργός «πετάει» ιδέες χωρίς επεξεργασία, χωρίς τεκμηρίωση και αγνοώντας τις επιτροπές για τον διάλογο στη παιδεία, που ο ίδιος είχε συστήσει»

ΕΡ. Υποψιάζεστε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με την ψήφο στα 17;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει πρόταση!! Τα περί αντιγραφής του Μπακαλορεά ή της ελεύθερης πρόσβασης είναι πυροτεχνήματα.Αλλά πρώτη και βασική επιλογή της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι η εξασφάλιση μιας σταθερής εκλογικής βάσης και η εγκαθίδρυση καθεστώτος σε βάση πελατειακή. Σε αυτό απέβλεπε και η εσπευσμένη ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου και οι κάθε λογής τροπολογίες φωτογραφικού χαρακτήρα»

 

Σχόλια (9)

 
Εμείς, ρατσιστές ;
04 Σεπ 2016 21:28

"Η αριστεία είναι ρετσινιά", αποδεδειγμένα

 
HΡΑ
04 Σεπ 2016 19:49

Οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές και όχι μόνο αντιλήψεις , οι εκλεκτικές σας πεποιθήσεις περί Παιδείας ( αριστεία - ιδιωτική εκπαίδευση κ.λπ.) αποτελούν κατά βάθος την επιτομή του ρατσισμού στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής και όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Διευκρίνιση: Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, αυτά τα λίγα από κάποιον που αποδεδειγμένα αρίστευσε παντού και πάντα, αλλά δεν πιστεύει στην αριστεία...

 
Νίκος
04 Σεπ 2016 18:27

Χα χα χα!!! Δεν την άφησαν να κάνει αλλαγές γιατί δεν υπήρχε συναίνεση!!!

 
Εμείς, ρατσιστές ;
04 Σεπ 2016 15:28

"η ιδιοτητα της κυριας;"
"οι σπουδες της και το παρελθον της;"
"τις όποιες απόψεις αυτής της γυναίκας"
"Η αντιπαθητική της φιγούρα"
"το δικαίωμα να μιλάει"
η κυρία "Φωτοτυπία"
"Κοίτα ποιος μιλάει! Η πιο αποτυχημένη υπουργός Παιδείας"
Το κλίμα "συναίνεσης" και "συνεργασίας" που κυριαρχούσε απέναντι στις μεταρρυθμίσεις της εποχής εκείνης συμπυκνωμένο σε 6-7 σειρές...

 
ZATHEO
04 Σεπ 2016 13:08

Κοίτα ποιος μιλάει! Η πιο αποτυχημένη υπουργός Παιδείας, η υπουργός που ΚΑΤΌΡΘΩΣΕ να μην υπάρχουν βιβλία στα σχολεία και το μάθημα να γίνεται με φωτοτυπίες!

 
HΡΑ
04 Σεπ 2016 12:52

Η πλάκα είναι ότι η κυρία "Φωτοτυπία" συνεχίζει να μιλάει για αξιοκρατία, αντικειμενική αξιολόγηση και άλλες παρόμοιες ανοησίες, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι επί υπουργίας της η αναξιοκρατία έπαιξε τα ρέστα της. Κάνω και μια πρόβλεψη για την κυρία αυτή : Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, η συνεργασία της με τη Ν. Δ. είναι σίγουρη. Υπ' αυτήν την έννοια οι παρεμβάσεις της είναι συνειδητές και στόχο έχουν να διατηρείται στον "αφρό" της επικαιρότητας. Η επαναφορά της στην πολιτική μόνο μέσα της Ν.Δ. είναι εφικτή και αυτό θα πράξει. Άλλωστε οι νεοφιλελεύθερες απόψεις της ταυτίζονται με αυτές του κ. Μητσοτάκη...

 
παλαίμαχος πε04
04 Σεπ 2016 10:40

Δεν μπορώ να ακούω τις όποιες απόψεις αυτής της γυναίκας που έδειξε τόσο μίσος στους εκπαιδευτικούς και τόσο αμοραλισμό για την Παιδεία μας. Η αντιπαθητική της φιγούρα που κρίθηκε πολιτικά δεν τις δίνει το δικαίωμα να μιλάει και μάλιστα συχνά για τον τόσο ευαίσθητο χώρο μας.

 
Kostas
04 Σεπ 2016 10:38

Ποια η ιδιοτητα της κυριας; Ποιες οι σπουδες της και το παρελθον της; Αρκετα εκανε για την παιδεια. Φτανει!!!

 
ekpaideytikos
04 Σεπ 2016 00:30

Απορώ πού τα ξέρουν όλοι αυτά που γίνονται στην Ευρώπη. Μάλλον τα φαντάζονται. Στη Γερμανία π.χ. δεν υπάρχει πια καθορισμένος χρόνος σπουδών και, μάλιστα, πολλοί γίνονται "αιώνιοι" φοιτητές για να παρακολουθούν πιστοποιημένα κάποιες διαλέξεις που τους ενδιαφέρουν ή, ακόμα, και για να έχουν φοιτητικό εισιτήριο όταν τους βολεύει για να πάνε φθηνά στη δουλειά τους. Δεν μπαίνω στο αν είναι σωστό ή λάθος. Απλά λέω τι συμβαίνει. Βέβαια, στη Γερμανία οι φοιτητές πληρώνουν κάποια δίδακτρα της τάξεως των 40-50 ευρώ μηνιαίως. Όχι μόνο οι "αιώνιοι". Από το πρώτο εξάμηνο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ