Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συνάντηση με Ν. Φίλη ζήτησαν οι Πρυτάνεις για να ανακληθούν οι νέες διατάξεις για ΕΔΙΠ,ΕΤΕΠ και διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ

Εάν ο υπουργός Παιδείας απαντήσει αρνητικά θα ακολουθήσει έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων
Δημοσίευση: 05/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αίτημα για άμεση συνάντηση με το Νίκο Φίλη κατέθεσαν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, οι Πρυτάνεις, με βασικό θέμα να ανακληθούν οι νέες διατάξεις για ΕΔΙΠ,ΕΤΕΠ και διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί συνάντηση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι για το θέμα θα υπάρξει είτε τηλεφωνική , είτε δια ζώσης συζήτηση  της τριμελούς Γραμματείας των Πρυτάνεων με τον  υπουργό Παιδείας.

Εάν η απάντηση είναι αρνητική ως προς το αίτημα , οι Πρυτάνεις θα συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο, προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο αντίδρασης.

Ηδη οι Πρυτάνεις από την περασμένη Παρασκευή δήλωσαν τη διαφωνία τους με τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία,  την Τετάρτη στη Βουλή, τονίζοντας τα εξής:

Α. Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων είναι διαχρονικά από θέση αρχής αντίθετη σε κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, επειδή δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια, αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος θεωρεί ότι η ευκαιρία που δίνεται στους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με την παρ. 2, του άρθρου 61, του Νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την 31/8/16, (Διαβάστε εδώ)  πρέπει να προβλέπει ανοικτές διαδικασίες κρίσης, και επομένως είναι απαραίτητη η άμεση σχετική τροποποίηση της παραπάνω διάταξης.

Β. Επίσης η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 66,  (Διαβάστε εδώ) η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων με συγκεκριμένα προσόντα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΤΕΠ με παράλληλη κατάργηση της κατεχόμενης πριν από την ένταξη θέσης τους, θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και συνακόλουθα σε αδυναμία λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη την άμεση τροποποίηση της παραπάνω διάταξης, ώστε η κενούμενη διοικητική θέση να μην καταργείται και η όποια ένταξη στην κατηγορία ΕΤΕΠ να γίνεται συγχρόνως με την πλήρωση της αντίστοιχης κενούμενης θέσης με χρήση  καταλόγων του ΑΣΕΠ.

Γ. Στο βαθμό που οι παραπάνω προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν άμεσα δεκτές, η Σύνοδος ζητά την ανάκληση των δύο διατάξεων καθώς και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτών των θεμάτων να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ποιότητα και τη διοικητική επάρκεια των Ιδρυμάτων.

Δ. Για το θέμα αυτό θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Σχόλια (6)

 
Γ. Μπεκατόρος
05 Σεπ 2016 14:09

Οι πρυτάνεις ζητώντας ανοιχτή διαδικασία που σημαίνει νέες θέσεις διορισμού μάλλον πιστεύουν ότι όντως υπάρχουν χρήματα αλλά μας το κρύβουν οι κυβερνήσεις.
Ζητώντας από την άλλη απόσυρση της τροπολογίας γνωρίζουν ότι αρνούνται τη μόνη ευκαιρία των ΑΕΙ να αντέξουν την κρίση και να μην κλείσουν λόγω υποστελέχωσης.
Το μόνο που μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά αυτή είναι η πιθανή βεβαιότητα ότι η κρίση τελειώνει και ανθούμε οικονομικά άμεσα. Εκτός και το ζητούμενο είναι άλλο και η τροπολογία δεν είναι το πρόβλημα αλλά το εργαλείο για αντιπολίτευση.

 
Nikos
05 Σεπ 2016 16:45

Οι πρυτάνεις λένε το αυτονόητο. Όχι "καθηγητοποιήσεις" από το παράθυρο.
Ούτε "στελέχωση" των ιδρυμάτων επιτυγχάνεται: Ένας (ΕΕΔΙΠ) φεύγει, ένας (λέκτορας) εμφανίζεται.
Δεδομένου ότι σε ένα γνωστικό αντικείμενο μπορεί να υπάρχουν 3 ΕΕΔΙΠ με διδακτορικό σε αυτό (ενώ σε άλλο αντικείμενο κανείς) οδηγούμαστε στον παραλογισμό στη διαμόρφωση των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος.

 
Μαρία
05 Σεπ 2016 17:37

Nikos πιθανότατα δεν εχεις καποια σχεση με το χωρο. Ο Εδιπ ειναι μόνιμος οποτε σε ανοιχτή διαδικαςια αν δεν παρει τη θέση μένει Εδιπ και δημιουργείται νεα πρόσληψη για όποιον πήρε τη θέση του Λέκτορα.
Τέλος, τα γνωστικά αντικείμενα προσαρμόζονται στις ανάγκες του τμήματος και οχι το ανάποδο.
Καλο ειναι να εχουμε καποια ιδέα για οτι σχολιάζουμε.

 
Nikos
05 Σεπ 2016 18:50

Μαρία, έχω άμεση σχέση με τον χώρο, μάλλον εσύ δεν γνωρίζεις. Η τροπολογία δεν προβλέπει ανοιχτή διαδικασία. Αν προέβλεπε θα ήταν καλό, αλλά στις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον, καθότι θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις (αν δεν εκλέγονταν οι υπάρχοντες αλλά έρχονταν νέοι). Το βλέπεις εφικτό; Κι αν ναι, γιατί να μην προκηρυχθούν απευθείας οι νέες θέσεις και να τις διεκδικήσουν όλοι ισότιμα;

Και στο άλλο σημείο κάνεις λάθος. Αν δοθεί η δυνατότητα λεκτεροποίησης, ένα τμήμα που έχει έναν ΕΔΙΠ π.χ. μαθηματικό κι έχει π.χ. ανάγκες σε πειραματική φυσική, σε τι αντικείμενο θα κάνει την προκήρυξη;

 
Maria
05 Σεπ 2016 19:37

Nikos το Εδιπ για να ειναι εκει ως μαθηματικός καλύπτει κάποιες ανάγκες στο γνωστικό του αντικείμενο. Σε αυτο το γνωστικό αντικείμενο θα παρέχει υπηρεσίες απλά με αυξημένες δυνατότητες.
Τέλος αν υπαρχουν χρηματα σαφώς και να προκηρύξει ανοιχτά τις θέσεις. Αυτο θέλουμε και εμεις. Δεδομένου οτι δεν υπαρχει ομως δυνατότητα ανοίγματος πιστώσεων για διορισμούς το υπουργείο έκανε αυτη τη ρύθμιση αφου τα εδιπ μισθοδοτούνται ηδη.

 
Κωστής
06 Σεπ 2016 00:28

Υπάρχουν κάποια δεδομένα. 1. Τα περισσότερα τμήματα είναι υποστελεχωμένα λόγω του ότι δεν αναπληρώνονται τα συνταξιοδοτημένα ΔΕΠ. 2. Η κρίση και οι συμφωνίες που έχει υπογράψει το κράτος με τους δανειστές προβλέπει ότι υπάρχει αναλογία 1:5 (που νομίζω ότι έχει αυξηθεί) νεων προσλήψεων με συνταξιοδοτήσεις, αν και εφόσον το πρόγραμμα πάει καλά. 3. Για τις 1000 προσλήψεις που αναφέρει ο Νίκος χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 συνταξιοδοτήσεις. 4. Το υπουργείο πρόσφερε 500 θέσεις ύστερα από μία εξαετία κατά την οποία συνταξιοδοτήθηκαν χιλιάδες, και στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες γιατί πολύ απλά χρήματα δεν υπάρχουν.
Κατανοώ απόλυτα την απελπισία και το αδιέξοδο κάποιων ανθρώπων που έχουν όνειρα και ελπίδες και αφιέρωσαν χρόνια από τη ζωή τους στο να αποκτήσουν διδακτορικά. Αλλά αυτή την περίοδο, για να πραγματοποιηθούν αυτά τα όνειρα είτε θα πρέπει να αλλάξει με κάποιο μαγικό τρόπο η οικονομική κατάσταση στη χώρα είτε θα πρέπει να βρεθεί άνεργος κάποιος ΕΕΠ-ΕΔΙΠ για να γίνει κάποιος άλλος ΔΕΠ, μέσω μιας διαδικασίας που προβλέπει αποχώρηση ΕΕΠ-ΕΔΙΠ αν δεν τους επιλέξουν σε ενδεχόμενη εκλογή. Κι αυτό γιατί όλοι το ξέρουμε πώς πιστώσεις για νέες θέσεις δεν υπάρχουν και αυτή είναι η μόνη πικρή πραγματικότητα για τα ΑΕΙ τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Επομένως, είτε τα τμήματα θα καταρρεύσουν είτε θα αντλήσουν από τη δεξαμενή των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ το προσωπικό που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν. Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ