QS RANKING: Κατατάξεις Πανεπιστημίων

07/09/2016

Ενημερώθηκε: 07/09/2016, 09:27

Άκουσε το άρθρο

Το σύστημα QS World Ranking / Top Universities ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε σήμερα την κατάταξη των Πανεπιστημίων για το έτος 2016. Συνολικά, τη χρονιά αυτή ελήφθησαν υπόψη 4.322 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο και από αυτά αξιολογήθηκαν τα 916, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται έξι (6) ΑΕΙ της χώρας μας. Παρόλο που όλα τα αξιολογούμενα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις από τις θέσεις που κατείχαν στο QS World Ranking τα προηγούμενα χρόνια, διαπιστώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών βελτίωσε κατά μία (1) θέση την ταξινόμησή του μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, μαζί με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στη γενική κλίμακα των θέσεων 651-700 και καταλαμβάνει πλέον την 4η θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ (αντί της 5ης που κατείχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια). Αξιοσημείωτο είναι, όμως, ότι με βάση τον δείκτη της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), και παρά τις ανακατατάξεις που επήλθαν στα ελληνικά ΑΕΙ στη συγκεκριμένη παράμετρο, το Πανεπιστήμιο Πατρών με δείκτη 47,3 κατέχει τη δεύτερη θέση στη χώρα μας, μεταξύ του ΕΜΠ (48,7%) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (45,4%). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ποιότητα του επιστημονικού έργου των ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση το οποίο το Ίδρυμά μας κατατάσσεται ερευνητικά δεύτερο (2ο) στην Ελλάδα και μεταξύ των 300 καλύτερων του κόσμου. Σας υπενθυμίζουμε ότι το QS δημοσιοποιεί κάθε χρόνο τον κατάλογο κατάταξης των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως με βάση μια σειρά κριτηρίων (citations per faculty, academic and faculty reputation, faculty students, international faculty and International students), το καθένα με διαφορετική βαρύτητα.
Η Πρυτανεία σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας, το Συμβούλιο Ιδρύματος και τα Ακαδημαϊκά Τμήματα συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της συνολικής εικόνας του Ιδρύματός μας και εξετάζει τις δυνατότητες προσέλκυσης ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών από τον διεθνή χώρο.  

Από την Πρυτανεία ⎯ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ