ΜΑΘΗΤΕΣ

Οδηγίες του υπ. Παιδείας στα σχολεία για κινητά τηλέφωνα, βίντεο, φωτογραφίες tablets, laptops κλπ

Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Δημοσίευση: 15/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, απέστειλε στις σχολικές μονάδες τις ακόλουθες οδηγίες:

ΠΡΩΤΟΝ: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεγασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την  εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

ΤΡΙΤΟΝ: Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές ( Η/Υ,tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κλπ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν  και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό  κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που απο αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση , η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Σχόλια (3)

 
geo
16 Σεπ 2016 18:45

1ον. Αναφέρεται μόνο στην Πρωτοβάθμια. Στη δευτεροβάθμια δεν ισχύει τίποτε από αυτά; Αν ναι, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! 2ον. Ποια δικαιώματα παιδιών και άλλα ανερμάτιστα; Κανένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να έχει κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή στο σχολείο. Η απαγόρευση δε, είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί διότι μόλις κάποιο παιδί την εμφανίσει, τα υπόλοιπα το λένε στους δασκάλους. Αυτό τουλάχιστον γίνεται στο σχολείο μας.

 
Δήμος
15 Σεπ 2016 21:01

καλό είναι να μην βγαίνουν απαγορεύσεις, όταν -εκ των πραγμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών(!)- δεν μπορούν να εφαρμοστούν (όπως έγινε και με το τσιγάρο).

 
Λέανδρος
15 Σεπ 2016 13:42

Και αν έχουν, τί γίνεται;
Τί σημαίνει δεν επιτρέπεται; Και πώς αυτό μπορεί να τηρηθεί;
Όλα αυτά τα "μη" που γράφονται για τα μάτια του κόσμου καλύτερα να μην υπήρχαν. Σήμερα δεν υπάρχει μαθητής που να μην έχει τουλάχιστον μία συσκευή στην κατοχή του.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.