Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Αν. υπουργός: Δεν ξέρω αν η νέα πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ είναι ΣΥΡΙΖΑ-Ήθελα μια γυναίκα-Βαρέθηκα σε όλους τους Οργανισμούς να υπάρχουν άνδρες

Ελ. Παπαδοπούλου: Δεν ανήκω σε κανένα κομματικό σχηματισμό.
Δημοσίευση: 15/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν γνώριζα ότι η κυρία  Παπαδοπούλου είναι σύζυγος του Γ. Σαριδάκη (προέδρου της ΑΣΠΑΙΤΕ) και δεν ξέρω ακόμα αν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , όταν  έγινε σχετική αναφορά από Βουλευτές κι εξήγησε όσον αφορά την επιλογή της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης Ελένης Παπαδοπούλου στη θέση προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ:
-    Ήθελα μια γυναίκα.
-    Βαρέθηκα σε όλους τους Οργανισμούς να υπάρχουν άνδρες και στο ΔΟΑΤΑΠ συνεχώς άνδρες και Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος.
-    Το πρώτο κριτήριο βεβαίως είναι τα ακαδημαϊκά και διοικητικά κριτήρια και το δεύτερο μια φορά σε τέτοιους Οργανισμούς μια γυναίκα και να δούμε αν δεν τα πάει καλά εδώ είναι η Μορφωτικών Υποθέσεων να κριθεί και να ξανακριθεί.

-Είναι δυνατόν να ποινικοποιείται και να στοχοποιείται η συγγένεια;

-Έχουμε μια κυρία ακαδημαϊκό, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο έργο.

- Μπορεί αυτός ο ακαδημαϊκός άνθρωπος να εξεταστεί γι’ αυτή τη δουλειά;

-Γιατί το ακούμε συνέχεια και έχουμε υποστεί μπούλινγκ.

-Κύριε Κωνσταντόπουλε, νεποτισμός σημαίνει άλλο πράγμα. Να ξέρουμε τι ελληνικά μιλάμε.  

Ελένη Παπαδοπούλου: Με ρώτησε ο κύριος Στύλιος αν είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ανήκω σε κανένα κομματικό σχηματισμό. Πρόσκληση στα ΔΕΠ. Υπήρξε πρόσκληση στα ΔΕΠ όπως είπε η κυρία Υπουργός, εμάς μας κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης και έγραψα επιστολή, θέτοντας τον εαυτό μου ως ενδιαφερόμενη για τη θέση του Δ.Ο.Α.ΤΑ.Π.  και ο λόγος για τον οποίο το έκανα είναι διότι στην κοσμητεία, έρχονται πολλές αιτήσεις για να εγκρίνουμε συμμετοχή αλλοδαπών πτυχιούχων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πετρελαίου που τρέχει το τμήμα ΜΗΧΟΠ. Επομένως, ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσω και το ίδρυμα. Μετά μου έγινε η πρόταση από την κυρία Υπουργό.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Κύριοι της Κυβέρνησης, επιμένετε στη γνωστή τακτική του νεποτισμού, που ξεπερνά κάθε όριο και αντοχής και ανοχής.
Φυσικά δεν αμφισβητείται το επιστημονικό κύρος της κυρίας Παπαδοπούλου, όμως η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια.
Άρα, εδώ βλέπουμε μια καθαρά κομματική επιλογή, όπου ΑΣΠAIΤΕ και ΔΙΚΑΤΣΑ  είναι σε ευθεία γραμμή και μάλιστα σε μια γραμμή που δεν έχει αρχή και τέλος και απαξιώνει μια σειρά από άξιους νέους επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι οποίοι και αυτοί θα μπορούσαν και θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου.

Γιώργος  Μαυρωτάς: Σχετικά με το θέμα της συγκεκριμένης επιλογής, αν πάμε στο θέμα, το εάν είναι κομματικοί ή όχι, εγώ νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα με μια εμμονή της Κυβέρνησης «σε δικούς μας ανθρώπους». Εάν κρίνουμε, δηλαδή και από τη συγκεκριμένη επιλογή, με την έννοια ότι συνάγω έτσι από το γεγονός ότι και ο σύζυγος, από ό,τι ακούω, είναι Πρόεδρος στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ότι υπάρχει ένα θέμα εμμονής σε δικούς μας ανθρώπους.
Θα έπρεπε αυτές οι διαδικασίες, και αυτό το θέτω γενικότερα στον προβληματισμό μας, να γίνονται από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με κάποια διαδικασία διαβούλευσης και διακομματικής συναίνεσης. Πρέπει να σκεφθούμε διαδικασίες που θα είναι πιο διακομματικές, πιο συναινετικές. Για αυτό τον τελευταίο λόγο θα ψηφίσουμε «παρών». Σας ευχαριστώ.

Κωνσταντίνος Δουζίνας: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ στην κυρία Παπαδοπούλου και στη διαδικασία που έχουμε μπροστά μας. Κληθήκαμε εδώ, για να δώσουμε τη γνώμη μας για τον διορισμό ενός ανώτατου δημόσιου λειτουργού. Κοιτώντας το βιογραφικό της και έχοντας εκλέξει πάνω από πενήντα καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είδα αμέσως ότι η κυρία Παπαδοπούλου έχει όλα τα τυπικά προσόντα για αυτή τη θέση. Επομένως, θεωρώ εξαιρετικά παράδοξο, αλλά ίσως και χαρακτηριστικό, ενός είδους διαλόγου που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ότι ενώ όλοι οι συνάδελφοι από την αντιπολίτευση αναγνώρισαν το επιστημονικό έργο και τη λειτουργία της κυρίας Παπαδοπούλου ως πανεπιστημιακού, ερευνήτριας και ταγού ακαδημαϊκού, άρχισαν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα, τα οποία, μας γυρίζουν σε μια προηγούμενη εποχή.
Η λογική της ενοχής μέσω συγγενικής σχέσης είναι κάτι που έχουν χρησιμοποιήσει μόνο απαράδεκτα πολιτεύματα. Επειδή είσαι άντρας ή γυναίκα ή παιδί ή ανιψιός του «τάδε» άρα, είσαι και εσύ, ένοχος ή ανίκανος, εν προκειμένω.
Η δεύτερη αναφορά από αγαπητούς συναδέλφους, οι οποίοι, δεν χρησιμοποίησαν τη συνήθη υστερική επίθεση που δυστυχώς, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό εδώ, στα πολιτικά ή κοινωνικά φρονήματα της υποψήφιας είναι εξίσου απαράδεκτη. Εδώ, κρίνουμε ένα επιστημονικό έργο σε σχέση με ένα σημαντικό δημόσιο λειτούργημα. Εκεί είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε, γι' αυτό το θέμα και όχι, για όλα αυτά τα παρεμπίπτοντα.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι ουδείς αμφισβήτησε το επιστημονικό κύρος της κυρίας Παπαδοπούλου. Επίσης δεν αμφισβήτησα ούτε το επιστημονικό κύρος του συζύγου της. Απλά είπα ότι δεν είναι ωραίο ένα ζευγάρι να έχει δύο θέσεις Προέδρων και Διοικητών.

Κώστας Γαβρόγλου (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακούσατε τον κ. Δουζίνα κ. Κωνσταντόπουλε, γιατί μπορεί να ήσασταν απασχολημένος;

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος:Η οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν αποτελεί και συμπεριφερισμό. Αυτό που ουσιαστικά είπα ήταν ότι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει, γιατί αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες Κυβερνήσεις, δεν είπαμε ότι το κάνει σήμερα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το πελατειακό κομματικό κράτος. Δηλαδή να υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις των Προέδρων,. Να υπάρξει ενδιαφέρον να κατατεθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και να πάμε στη στελέχωση μέσα από μια αξιολόγηση για αξιοκρατία  και διαφάνεια παντού.

 

Σχόλια (1)

 
ρατσιστικές απόχεις από υπουργό
16 Σεπ 2016 06:58

Το να θέλεις κάποιον σε ένα πόστο γιατί είναι γυναίκα ή κινέζος ή μαύρος ή γαλανομάτης ή άντρας ή μεσήλικας ή οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι ξεκάθαρα ρατσισμός.

Κάποιος είναι κατάλληλος για μια θέση με βάση αντικειμενικά κριτήρια σχετιζόμενα με την θέση αυτή, και όχι με βάση τα σωματομετρικά ή ηλικιακά του χαρακτηριστικά.

Είναι ντροπή να εκφράζονται τέτοιες ρατσιστικές δια στόματος υφυπουργών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ