Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Επαναλειτούργησε το ΣΑΕΠ για την αναγνώριση 3.300 πτυχία αποφοίτων Κολλεγίων

Δημοσίευση: 19/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επαναλειτούργησε την περασμένη εβδομάδα -με τη νέα σύνθεση-το    Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ,προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν εξεταστεί οι 3.300 φάκελλοι αποφοίτων Κολλεγίων που ζητούν , εδώ και δυο χρόνια περίπου, αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών.

Οπως δήλωσε σήμερα στο esos ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου, πολιτικά υπεύθυνος για το ΣΑΕΠ:

Α. Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το ΣΑΕΠ και θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις με γρήγορους ρυθμούς , προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις εξέταση των φακέλων που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο

Β. Εκκρεμεί ο ορισμός από τον πρόεδρο του ΣΑΕΠ των αναπληρωτών, προκειμένου να αναπληρώνεται όταν ο ίδιος κωλύεται.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του esos:

-Ηδη  μοιράστηκαν 1.100 φάκελλοι στους εισηγητές του ΣΑΕΠ.  

- Χρονικά το ΣΑΕΠ θα έχει ολοκληρώσει την εξέταση και των 3.300 φακέλλων των αποφοίτων.

- Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επικαιροποίηση του   ισχύοντος 38/2010 Προεδρικού Διατάγματος   για την ουσιαστική  εναρμόνιση  των προβλέψεων της οδηγίας με την κείμενη ελληνική  νομοθεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση, βρίσκεται υπό κατάρτιση στο υπουργείο Παιδείας.

-Από την περασμένη Ανοιξη το υπουργείο Παιδείας για την   επαγγελματική  ισοδυναμία των  τίτλων σπουδών ζητά και τη συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται,  των Επαγγελματικών Ενώσεων και Επιμελητηρίων.

Αντικαταστάθηκε η Δώρα Μπέη

Σε αντικατάσταση της προϊστάμενης του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Δ. Μπέη, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Στη θέση τοποθετήθηκε ο υπαλληλος του υπουργείου Παιδείας Παναγιώτης Δημητράκης. Η κ. Μπέη μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμμετοχής  .Το συγκεκριμένο τμήμα έχει την αρμοδιότητα συγκέντρωση των φακέλλων των αποφοίτων Κολλεγίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε στο esos ότι η μετακίνηση της κ. Μπέη δεν έχει σχέση με τη λειτουργία του ΣΑΕΠ, αλλά με τις γενικότερες αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Αλλαγές στη σύνθεση του ΣΑΕΠ

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης πρόεδρος του ΣΑΕΠ ορίστηκε ο Σπ.  Παπαγιαννόπουλος, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε αντικατάσταση της Μαριόλη Νίκης.

Επίσης τακτικά μέλη τοποθετήθηκαν:

-Ο  Παναγιώτης  Κοκμοτός Παναγιώτη , εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος, με αναπληρωματικό μέλος την Πολίτη Χαριτίνη του Νικολάου.

- Η Μαρία  Τυρταίου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε αντικατάσταση της Χρέλια Ειρήνης, με αναπληρωματικό μέλος τον Κατέρη Νικόλαο τ  σε αντικατάσταση του Πασχάλη Δημητρίου.

-Ο Παναγιώτης Δημητράκης αναπληρωτής προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς σε αντικατάσταση της Μπέη Δώρας.

 

Σχόλια (20)

 
panagiota
13 Οκτ 2016 22:15

Γιατί να αναγνωρισυμε τα πτυχία?? Στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Παιδειας δεν αναφέρεται η αναγνωριση απο ΣΑΕΠ! η απόδειξη παρακάτω:

"Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) [πρώην Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.)]."
η σελίδα:
http://www.esos.gr/arthra/46828/epilogi-kai-armodiotites-toytis-ypeythyn...

 
Μαρία
01 Οκτ 2016 08:18

Γεια σας,γνωρίζει κάποιος αν έχουνε ανοίξει της αίτησης απο Απρίλιος 2015,και αν κάποιος Φυσικοθεραπευτης έχει πάρει την αναγνώριση με σπουδές bachelor τριετή, σας ευχαριστώ πολύ

 
Φωτ
27 Σεπ 2016 01:25

Καθε βραδι σκεφτομαι που θα παει πια η βαλιτσα...20 χρονια διδασκω ...αποφοιτος αγγλικης λογοτεχνιας..με απειρες επιτυχιες..και να μην μπορω ακομη να παρω διοριστηριο στο ιδ.εκπαιδευτηριο που εργαζομαι.Ειναι ντροπη..Δεν αντεχουμε πια.Ο σαεπ πρεπει να βαλει ενα τελος .

 
SPIROS
23 Σεπ 2016 10:18

Γιώργο και Κωνσταντίνα ναι υπάρχουν αναγνωρίσεις προπτυχιακών από κολέγια, μεταξύ αυτών και το δικό μου. Είναι πολύ δύσκολο σε επαγγελματική ανγνώριση να μπουν μαθήματα σε τετραετές πρόγραμμα σπουδών. Επίσης για τα μεταπτυχιακά εκτός ΕΕ δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αναγνωρίσεις.

 
KONSTANTINA
22 Σεπ 2016 22:06

@SPIROS τα άτομα στα οποία αναφέρεσαι και των οποίων οι σπουδές είναι τετραετείς είναι απόφοιτοι κολεγίων? Γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχει άτομο από κολέγιο που να του έχει αναγνωριστεί το πτυχίο από τον ΣΑΕΠ...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
22 Σεπ 2016 17:51

Σπύρο αναφέρομαι και σε μεταπτυχιακά, όχι μόνο τετραετούς φοίτησης προπτυχιακά. Έχεις ακούσει για αναγνώριση μεταπτυχιακών εκτός ΕΕ ; Επίσης ένα πιο εξειδικευμένο ερώτημα είναι τι αποφάσεις έχουν ληφθεί, αν έχουν ληφθεί, με μεταπτυχιακά Πανεπιστημίων εκτός ΕΕ (πχ ΗΠΑ) που έγιναν σε παραρτήματα (αναγνωρισμένα από τη χώρα προέλευσης, δηλ ΗΠΑ στο παράδειγμα) τα οποία είναι εγκαταστημένα σε χώρα της ΕΕ και η οποία τα αναγνωρίζει. Πχ Μεταπτυχιακό από το παράρτημα του αναγνωρισμένου στις ΗΠΑ Πανεπιστημίου Χ, το οποίο παράρτημα εκτός της αναγνώρισης από το μητρικό Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ , έχει και την αναγνώριση στη χώρα (της ΕΕ) που είναι εγκατεστημένο (πχ Ιταλία)

 
SPIROS
22 Σεπ 2016 12:33

Υπάρχουν πολλοί αλλά οι σπουδές είναι τετραετείς.

 
Chris
22 Σεπ 2016 11:49

Υπάρχει κάποιος που να του έχει αναγνωρισθεί το πτυχίο ?

 
Αρίσταρχος
21 Σεπ 2016 09:01

Γιώργο, από όσο γνωριζω, εχουν βγει σιγουρα αποφάσεις για μεταπτυχιακά αλλα δε ξερω αν υπάρχουν για πρωτα πτυχία..

Καλο θα ηταν - κ να το ζητήσει οποιος μπορει επικοινωνώντας με το ΣΑΕΠ - να υπαρχει πρόσβαση στις αποφάσεις.

 
SPIROS
21 Σεπ 2016 08:49

Γιώργο αν εννοείς αποφάσεις αναγνώρισης από το ΣΑΕΠ υπάρχουν και για μεταπτυχιακά και για προπτυχιακά. Παιδιά σας εύχομαι με το καλό η αναγνώριση. Το θέμα είναι να λειτουργήσει σωστά το ΣΑΕΠ.
Υπάρχουν πλέον και γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ οι 276/2015 & 34/2016 που ξεκαθαρίζουν πλήρως τι σημαίνει επαγγελματική ισοδυναμία και τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν απ΄ αυτήν.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
20 Σεπ 2016 19:59

ΑΡΙΣΤΑΡΧΕ γνωρίζεις αν ήδη υπάρχουν αποφάσεις σχετικές με τα ΦΕΚ που ανέφερες;

 
Αρισταρχος
20 Σεπ 2016 16:00

Οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των κολλεγίων, που οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών έχουν οριστεί με το ΦΕΚ 3324/2012 και το ΦΕΚ 1785Β/2013 είναι οι εξής:

(φαντάζομαι οι ίδιοι θα είναι και για τα προγράμματα σπουδών, που οδηγούν σε πρώτο πτυχίο)

i. Association to Advance Collegiate Schools of Business (A.A.C.S.B.).
ii. Accreditation Board for Engineering and Technology (A.B.E.T.).
iii. North Central Association of Colleges and Schools (N.C.A.).
iv. Association of MBAs (A.MBA.).
v. E.F.M.D. (European Foundation for Management
Development) Programme Accreditation System (E.P.A.S.).
vi. European Quality Improvement System (E.QU.I.S.).
vii. New England Association of Schools and Colleges
(N.E.A.S.C.).
viii. American Bar Association (A.B.A.).
ix. American Dental Association (A.D.A.).
x. National Association of Schools of Art and Design (N.A.S.A.D.).
xi. National Association of Schools of Music (N.A.S.M.).
xii.Scottish Qualifications Authority (SQA)

http://www.esos.gr/arthra/kolegia/programmata-kollegivn-poy-odhgoyn-se-m...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
20 Σεπ 2016 13:30

Γνωρίζω ότι με βάση τον νόμο 4111/13 αλλά και με άλλες μεταγενέστερες διατάξεις το ΣΑΕΠ οφείλει να αναγνωρίζει και τίτλους σπουδών (Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά) και από Πανεπιστήμια που εδρεύουν σε χώρες εκτός ΕΕ πχ ΗΠΑ αρκεί να αναγνωρίζονται από αναγνωρισμένους στη χώρα τους (αλλά και διεθνώς) φορείς (πχ North Central Association of Colleges and Schools (NCA) -USA). Επίσης λογικά θα πρέπει να αναγνωριστούν και οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από μη Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα σε χώρες της ΕΕ και τα οποία (τα Παραρτήματα) αναγνωρίζονται τόσο στη χώρα προέλευσης (τη χώρα του μητρικού δηλαδή Πανεπιστημίου) όσο και στη χώρα εγκατάστασής τους (πχ λογικά αναγνωρίζεται το παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ιταλία αφού τόσο το μητρικό Πανεπιστήμιο είναι αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ όσο και το Παράρτημά του τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιταλία) Θα ήθελα ένα σχόλιο επ' αυτών από κάποιον που γνωρίζει το θέμα.

 
χρύσανθος
20 Σεπ 2016 13:28

@SPIROS
έχω κατά νου του υπαλληλικό κώδικα και μόνο

 
Dimos
20 Σεπ 2016 11:27

Εδώ κατήργησε την επάρκεια. Θα αναγνωρίσει πτυχία;

 
τακης
20 Σεπ 2016 11:09

Ολα αυτά τα προβλήματα βέβαια προέρχονται απο την ΝΔ την υπερμαχο των ιδιωτικών πανεπιστημίων , αυτη δεν τα αναγνώρισε ποτε, όπως βέβαια και τα ΙΕΚ. Πιστευω ο μητσοτάκης να φέρει άλλο αερα όσον αφορά την παιδεία

 
Chris
20 Σεπ 2016 10:54

@ Spiros Έτσι όπως το λες είναι το νομοσχέδιο, αλλά γιατί χρειάζονται πάνω από 2 χρόνια για να γίνει αυτή η αυτονόητη και τόσο απλή διαδικασία?
(Είναι πολύ πιθανό τα Ελληνικά μυαλά των κυβερνώντων να πιστεύουν ότι πτυχίο από το M.I.T. δεν είναι ισότιμο των Ελληνικών)
Έχει καταντήσει αηδία η στενομυαλιά.
Τι κερδίζουν και τι χάνουν από όλη αυτή τη διαδικασία δεν το έχουν σκεφτεί ?

 
SPIROS
20 Σεπ 2016 10:03

Λάθος φίλε με το Ν.4111/13 αναγνωρίζονται και οι τίτλοι σπουδών και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης αυτοί οι τίτλοι είναι προ της αποχώρησης. Τέλος η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και η Ελληνική είναι ξεκάθαρη για την επαγγελματική ισοδυναμία εξετάζονται συγκρίσιμοι τίτλοι, αν το πτυχίο δεν έχει ουσιώδεις διαφορές μ΄ αυτό του Ελληνικού Πανεπιστημίου αναγνωρίζεται αυτόματα είτε από χώρα εντός είτε από εκτός.

 
χρύσανθος
20 Σεπ 2016 01:14

μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αλλάξουν τα οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου, δηλ. και του Υπουργείου Παιδείας.
Φοβούμαι ότι θα έχουμε μία επανάληψη του 2014 (αλλαγή οργανογράμματος Υπουργείου) με την ευθύνη του ΣΑΕΠ να πηγαίνει κάπου αλλού και μέχρι να ξαναπρωτοκολληθούν οι φάκελοι και να γίνουν όλα από την αρχή, θα περάσει ακόμη κανένας χρόνος. Το δε ΠΔ που θα λύσει τα προβλήματα, για να το ετοιμάζουν τόσο καιρό, μάλλον θα είναι κάτι σε Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάνικα. Όσο δε για την ομαδοποίηση των φακέλων, για την οποία είχε συσταθεί ομάδα εργασίας τον Ιανουάριο, αυτή δεν έγινε ποτέ. Μάλλον ελπίζουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οπότε και θα τους λύσει το πρόβλημα, καθώς αναγνωρίζονται τα δικαιώματα μόνο σε τίτλους χωρών της ΕΕ και θα δούμε να περνούν όλες οι υποθέσεις από το ΣΑΕΠ σε χρόνο dt για να δώσουν δικαιώματα χωρίς αντίκρυσμα.

 
Αριστομένης
19 Σεπ 2016 14:35

Επαναλειτούργησε και πέρασε 70 αιτήσεις (για τις οποίες είχε ήδη έτοιμες εισηγήσεις προ διάλυσης ΣΑΕΠ)

Πάμε λίγα μαθηματικούλια ΣΤ' Δημοτικού με αβάσιμες παραδοχές.

Μέχρι 31/12/2016 (δέσμευση ολοκλήρωσης εξέτασης φακέλων από Υπουργείο)
31/12/2016 - 19/9/2016 (σήμερα) = 103 ημέρες = 3,4 μήνες

Έστω 3,300 αιτήσεις σε αναμονή
Έστω ότι το ΣΑΕΠ θα εξετάζει 70 αιτήσεις / συνεδρίαση.
Έστω ότι το ΣΑΕΠ θα συνεδριάζει 1 / εβδομάδα.
Έστω ότι το ΣΑΕΠ θα έχει ολοκληρώσει τις εισηγήσεις των εν αναμονή φακέλων εντωμεταξύ.

Στο μήνα θα εξετάζονται 70*4=210 αιτήσεις.
3,4 μήνες * 210 αιτήσεις = 961 αιτήσεις μέχρι 31/12/2016

Άρα στρογγυλά και προς τα πάνω εξέταση 1,000 υποθέσεων έως το τέλος του 16'

με δεδομένα:

1. Την ύπαρξη αρκετών εισηγητών, που θα ετοιμάζουν 30 φακέλους / ημέρα έως τέλος 2016.
2. Την λειτουργία 1 συνεδρίασης ΣΑΕΠ / εβδομάδα.
3. Την εξέταση 70 φακέλων / συνεδρίαση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ