Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αρχιεπίσκοπος: Επικίνδυνα τα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά

“Κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή προς των πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια , να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων…”
Δημοσίευση: 20/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απαράδεκτα κι επικίνδυνα χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια  και να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία  ενός ή μερικών ανθρώπων

Ειδικότερα ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας μετά τη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της Πανελλήνια Ενωσης Θεολόγων, δήλωσε:

ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ:Το μάθημα των Θρησκευτικών περνά μια κρίση κι έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε γερά πάνω σε μεγάλη βάση με θετική άποψη και  όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια δέκα ημερών, πέντε ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις  σχετικές αποφάσεις.

Βεβιασμένα  τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πως ελήφθησαν και με, πως προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων .

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ:  Εγω με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα  είναι απαράδεκτα , είναι επικίνδυνα , είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν  καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα , στην κοινωνία μας και ρήξη  μέσα στην εκκλησία στη σχέση με την πολιτεία .

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Γι αυτό από αυτη τη θέση σήμερα ,  θα τα πω και στην ιεραρχία στις αρχές Οκτωβρίου, κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή   προς των πρωθυπουργό Α. Τσίπρα  να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια , να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία  ενός ή μερικών ανθρώπων  και σε μια βάση μεγάλης εκκλησίας  και πολιτείας  να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια,  και λείπει ό λόγος.

Απάντηση Νίκου Φίλη στη δήλωση Αρχιεπισκόπου για τα θρησκευτικά

Ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης με αφορμή την δήλωση του Αρχιεπισκόπου   δήλωσε τα εξής:

«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου  με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα.   Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό  σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ESOS Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Κ. ΣΠΑΛΙΩΡΑΣ

Σχόλια (15)

 
marty
21 Σεπ 2016 20:35

@Ηλίας
Δεν είδα να ασχολείσαι με την ουσία του άρθρου ούτε με την ουσία του σχολίου μου. Προσωπικά δεν εκφράζω απόψεις για το αντικείμενο άλλων ειδικοτήτων διότι σέβομαι κάθε ειδικότητα και κυρίως διότι δεν γνωρίζω την ύλη διδασκαλίας της. Για πράγματα λοιπόν που δεν γνωρίζω δεν εκφράζω άποψη πολύ δε περισσότερο δεν επικρίνω το αντικείμενο οποιασδήποτε ειδικότητας. Αντίθετα βλέπω πως υπάρχουν αρκετοί που ρίχνουν τη χολή τους εδώ και χρόνια για μαθήματα όπως η ιστορία, τα θρησκευτικά και εσχάτως τα αρχαία, ενώ δεν γνωρίζουν τι διδάσκεται σ' αυτά τα μαθήματα.

 
Ηλίας
21 Σεπ 2016 15:59

@marty

Εσύ εκφράζεις την άποψή σου μόνο σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο σου?

Δε θα το ΄λεγα...

 
Δημήτρης
21 Σεπ 2016 08:49

Ο Φίλης αποτελεί τρανταχτή απόδειξη οτι ίσως αρχίζει να υπάρχει τελικά κοινός νους και αυτονόητη λογική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
21 Σεπ 2016 08:27

Κύριε Φίλη, μακάρι ότι θετικό έχετε κατα καιρούς έχετε αναφέρει να το εφαρμόζατε κιόλας. Δυστυχώς τα παίρνετε σχεδόν όλα πίσω. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει και με το θέμα των θρησκευτικών . Θα τα πάρετε όλα πίσω.

 
Chris
21 Σεπ 2016 00:38

Για τα παιδιά των Ελλήνων Πολιτών που είναι μουσουλμάνοι, ρωμαιοκαθολικοί ή ανήκοντες στην ιουδαϊκή θρησκεία το μάθημα των Θρησκευτικών (τους) είναι ομολογιακό και όχι θρησκειολογικό. Μόνο για τα Ορθόδοξα Ελληνόπουλα ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε την μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε θρησκειολογικό κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 16 παρ.2 σε συνδυασμό με το άρθρο 3 και το προοίμιο αυτού). Αυτό συνιστά ευθέως ρατσισμό στρεφόμενο κατά των μελών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Σ.τ.Ε. (2176/1998, 3353/1986) κατά το ισχύον ελληνικό δίκαιο το μάθημα των Θρησκευτικών επιβάλλεται να είναι αμιγώς Ορθόδοξο Χριστιανικό, μη επιτρεπομένης οιασδήποτε μετατροπής του σε πολυθρησκευτικό.
Αλήθεια, ο κ. Φίλης θα τολμούσε ποτέ να μετατρέψει σε πολυθρησκειολογικό το μάθημα των Θρησκευτικών των παιδιών των Ελλήνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης ;; Αν έχει τα κότσια ας το επιχειρήσει !
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι δήθεν "δημοκράτες" και"λαοπρόβλητοι" κυβερνώντες έχουν την πεποίθηση ότι στο ζήτημα αυτό εκφράζουν την άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, οφείλουν να προβούν σε σχετικό δημοψήφισμα. Τέλος, σύμφωνα με γνωμοδότηση επίτιμων δικαστικών λειτουργών, η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυθρησκευτικό συνιστά το ποινικό αδίκημα της απόπειρας προσηλυτισμού (άρθρο 4 του Ν.1383/1938)

 
marty
20 Σεπ 2016 20:26

@ Διονύσης Κλαδάς, Θεωρητικός,Mr Νίκος Να υποθέσω ότι όλοι εσείς που τάσσεστε υπέρ των νέων προγραμμάτων σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στο Λύκειο είστε θεολόγοι, διαφορετικά για ποιο λόγο να εκφράζετε άποψη για ένα μάθημα που δεν είναι της ειδικότητας σας; Ή μήπως το αντιεκκλησιαστικό σας μένος επιτρέπει σε εσάς να έχετε άποψη επί παντός επιστητού αλλά απαγορεύει στην Εκκλησία να έχει άποψη για τη θρησκευτική αγωγή των νέων!

 
Εκπαιδευτικός
20 Σεπ 2016 20:03

Το Υπουργείο, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο Υπουργός κ. Φίλης κινούνται προς την ορθή και κοινωνικά πιο ωφέλιμη κατεύθυνση. Είναι καιρός και η εκκλησία να απεμπλακεί από την πολιτική και να περιοριστεί στον διακριτό της ρόλο και τα θρησκευτικά της καθήκοντα (που γενναιόδωρα και προνομιακά (!) της έχουν παραχωρηθεί από την πολιτεία). Οι μισαλλόδοξες ιαχές και οι επιθέσεις της ενάντια σε κυβερνήσεις και κοινωνικούς φορείς που εναντιώνονται στον θρησκευτικό προσηλυτισμό (μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος) βλάπτει πρωτίστως και κυρίως την ίδια την εκκλησία. Η σκληρή και αντιανθρωπιστική στάση της, ίσως να ικανοποιεί προσωρινά τον αυτάρεσκο εγωισμό των δυσαρεστημένων από την απώλεια επιρροής ιεραρχών, καθώς και τους πιο συντηρητικούς πιστούς της. Όμως είναι βέβαιο πως αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό και μια αλαζονική, σκοτεινή, ανάδελφη και ελάχιστα ανιδιοτελή στάση απέναντι στα διαφορετικά θρησκεύματα και απέναντι σε μη θρησκευόμενους Έλληνες πολίτες. Ας προχωρήσει επομένως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σε άλλες ώριμες και ουσιαστικές αλλαγές στην λειτουργία των σχολείων ( νέα αναλυτικά προγράμματα, σαφείς διδακτικούς και παιδαγωγικούς στόχους, ενίσχυση και προστασία του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, κατάργηση μαθητικών παρελάσεων κλπ, κλπ, )

 
HΡΑ
20 Σεπ 2016 18:41

Ούτε εγώ ανήκω σ' αυτό το από - κομμα που λέγεται μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνώ με τις προωθούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των θρησκευτικών. Οι δε θεολόγοι, δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας όντες, να μην αναμειγνύουν τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Ελλάδας γενικότερα στα αιτήματα τους. Κι εμείς Χριστιανοί Ορθόδοξοι είμαστε και δεν θεωρούμε εαυτούς μοναδικούς στον κόσμο! Από 'κει και πέρα θα πρέπει κάποτε να τεθούν και στην πατρίδα μας άλλες πιο επείγουσες προτεραιότητες τόσο στα προγράμματα σπουδών όσο και σ' αυτά ακόμα τα διδσκόμενα γνωστικά αντικείμενα. Ενδεκικτικά μόνο αναφέρω την απόλυτη αναγκαιότητα εισαγωγής του γνωστικού αντικειμένου της σεξουαλικής Αγωγής στο σχολείο,αν είναι δυνατόν ήδη από το 2ο εξάμηνο της Ε΄Τάξης του Δημοτικού, και τη συστηματική διδασκαλία του από καλά καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, Δεν τολμώ να αναφέρω τα απίστευτα υψηλά ποσοστά εκτρώσεων των κοριτσιών κάτω των είκοσι ετών... Αυτό και μόνο επιβάλλει την άμεση παρέμβαση του Ι.Ε.Π. και του Υπουργείου Παιδείας γενικότερα, σε συνεργασία βεβαίως με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

 
Leandros
20 Σεπ 2016 18:16

Φίλτατοι,
το μάθημα με τα νέα ΠΣ δεν είναι ούτε θρησκειολογία ούτε κατήχηση. Δεν είναι απολύτως τίποτε.
Ολες οι ώρες καταναλώνονται σε ατέλειωτα λόγια, λόγια, λόγια, δίχως νόημα και περιεχόμενο, με αποτέλεσμα κανένας μαθητής να μην μαθαίνει ούτε χριστιανισμό ούτε κανένα άλλο θρήσκευμα.
Το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει μάλλον με μια κακομαγειρεμένη σούπα όπου θα υπάρχουν όλα και τίποτε......
Κάτι θυμίζει αυτό...

 
Θανάσης
20 Σεπ 2016 18:07

Όπως η Ένωση Φυσικών δεν καθορίζει την διδακτέα ύλη της Φυσικής ή η Ένωση Φιλολόγων την διδακτέα ύλη των Αρχαίων ή των Νέων Ελληνικών έτσι και η ένωση Θεολόγων (μέσω του Αρχιεπίσκοπου) δεν μπορεί να καθορίζει την διδακτέα ύλη των θρησκευτικών.
Στα κατηχητικά Σχολεία τους μπορούν να διδάξουν ότι θέλουν όπως και κάθε άλλη νόμιμη Ένωση.

 
George
20 Σεπ 2016 17:18

ο Φίλης έχει κρυφή ατζέντα για τα θρησκευτικά, τη γλώσσα και την ιστορία. Το αποδεικνύει κάθε μέρα με τις πράξεις του και τη βιασύνη να "ολοκληρώσει"

 
Mr Νίκος
20 Σεπ 2016 16:55

Εγώ συριζέος δεν είμαι αλλά ο Φίλης έχει δίκιο, το μάθημα είναι μάθημα και ο αρχιεπίσκοπος να ασχολείται με τα δικά του. Επίσης αγαπητέ SoDimm, όπως μπερδεύουν τον αρχιεπίσκοπο μπερδεύουν και εσένα, το μάθημα δεν είναι θρησκειολογία, απλά δεν είναι κατήχηση. Σε αυτό που έχεις δίκιο, είναι το θέμα της απαλλαγής, δε νοείται μάθημα σχολείου να έχει απαλλαγές, αλλιώς να υπάρχουν απαλλαγές και αλλού, επιχειρήματα υπάρχουν πολλα

 
SoDimm
20 Σεπ 2016 16:36

Σύμφωνα με τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Α΄ Αθήνας σε έγγραφό του πριν από 2 ημέρες, αναφέρει ότι οι απαλλαγές αλλόθρησκων και ετερόδοξων μαθητών συνεχίζουν να ισχύουν. Δηλαδή το μάθημα έγινε θρησκειολογία αλλά θα το διδάσκονται μόνο οι ορθόδοξοι μαθητές, π.χ σε ένα τμήμα οι μουσουλμάνοι μαθητές, οι ρωμαιοκαθολικοί, οι προτεστάντες, οι μάρτυρες του Ιεχωβά, οι Πεντηκοστιανοί, οι Βαπτιστές, οι Αντβεντιστές θα απαλλάσσονται, και στο τμήμα θα υποχρεούνται να παρακολουθήσουν μόνο οι ορθόδοξοι. Τότε ρε παιδιά γιατί αλλάξατε το μάθημα από ομολογιακό σε θρησκειολογία, εφόσον το παρακολουθούν μόνο ορθόδοξοι?? Τι σκοπό τελικά έχετε και δεν μας το λέτε??? Σκοτωθήκατε να εφαρμόσετε ένα Π.Σ μέσα σε μια εβδομάδα, χωρίς καμία οργάνωση και χωρίς κανένα στόχο. Συμβουλή: Οργανωθείτε πρώτα, εκδώστε σχολικά συγγράμματα , επιμορφώστε τους εκπαιδευτικούς, αλλάξτε την εγκύκλιο απαλλαγών, ώστε το μάθημα να είναι υποχρεωτικό για όλους και έπειτα εφαρμόστε τα νέα Π.Σ. Ειδάλλως καταρρίπτετε μόνοι σας τα επιχειρήματα που προβάλλατε για να εφαρμόστε τα νέα Προγράμματα Σπουδών, και αποδεικνύετε περίτρανα πως έχετε κρυφή ατζέντα για το μάθημα των Θρησκευτικών.

 
Θεωρητικός
20 Σεπ 2016 15:42

Είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με τον κ. Φίλη! Πολύ σωστά τα λέει.

 
Διονυσης Κλαδας
20 Σεπ 2016 15:29

Τα νεα ΠΣ κινουνται προς τη σωστη κατεθυνση. Καποια στιγμή πρεπει να καταλαβει η Εκκλησια οτι το σχολειο δεν ειναι για να κατηχει αλλα για να ανοίγει ορίζοντες. Δουλειά μας δεν ειναι να μαθουμε τα παιδια να πιστευουν, αλλα να γνωρίζουν. Οταν γνωρίζουν θα ειναι και καλοι άνθρωποι (ισως αν θελουν και καλοι χριστιανοί).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.