ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση της Σ. Αναγνωστοπούλου στον Κ. Μητσοτάκη για τα Συμβούλια Ιδρυμάτων

“Για τα Συμβούλια Ιδρύματος προδιαγράφηκε ένας ρόλος αντιδημοκρατικός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα”.
Δημοσίευση: 23/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει να πει ότι τα Συμβούλια τα υπονόμευσαν οι ίδιες οι Κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν”, τονίζει η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη μετά τη χθεσιβή συνάντηση με τους προέδρους των Συμβουλίων ΑΕΙ, και υπογραμμίζει τα εξής:.

Α. Πρώτα τα προίκισαν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν τους επέτρεψε να λειτουργήσουν. Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να ξηλώνουν το νόμο Διαμαντοπούλου, ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του.

Β. Για τα Συμβούλια Ιδρύματος προδιαγράφηκε ένας ρόλος αντιδημοκρατικός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προεπιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, η μοναδική αρμοδιότητα των Συμβουλίων που καταργήσαμε, η οποία είχε προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς αλλά και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν πρυτανικές εκλογές.

Γ. Με σοβαρό έλλειμμα αντιπροσώπευσης, με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και με αρμοδιότητες που παρέμειναν επί χρόνια κενό γράμμα, τα Συμβούλια Ιδρύματος από την ίδρυσή τους έως σήμερα λαθροβιούσαν. Είναι ώρα για μια ψύχραιμη αποτίμηση του θεσμού, μακριά όμως από το βολικό μύθο ότι ήταν η Κυβέρνηση της Αριστεράς αυτή που τα υπονόμευσε.

Δ. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει αποδυνάμωση και υποβάθμιση εκεί που εμείς μιλάμε για στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων. Αυτά διασφαλίζουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματά μας και όχι όργανα επιβολής και ελέγχου, τη λογική των οποίων ο κ. Μητσοτάκης ενθέρμως δείχνει να ασπάζεται.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.