Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Διαμεσολαβητικό ρόλο Καμμένου στην “κόντρα” εκκλησίας - κυβέρνησης

Ο κ. Καμμένος υποσχέθηκε πως «δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτε αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ιεραρχίας» θέτοντας τον εαυτό του στο πλευρό της Εκκλησίας σε αυτόν τον διάλογο.
Δημοσίευση: 28/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Διαμεσολαβητικό ρόλο στην “κόντρα” ανάμεσα στην εκκλησία και την κυβέρνηση, επιχείρησε να παίξει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, στη σημερινή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο κ. Καμμένος:

Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίκοπο ότι: συζήτησε με τον Πρωθυπουργό και πως ούτε ο ίδιος θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να αποκοπεί η Ορθοδοξία από την Πατρίδα.

Υποσχέθηκε πως :«δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτε αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ιεραρχίας» θέτοντας τον εαυτό του στο πλευρό της Εκκλησίας σε αυτόν τον διάλογο.

Συμφώνησε με τον κ. Ιερώνυμο, πως: πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση και πως πρέπει τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Εκκλησίας με το Υπουργείο.

Δήλωσε ότι :ο ρόλος της Εκκλησίας είναι απόλυτα σαφής και στη διάρκεια της κατοχής που είχαμε ιερείς που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχαν ιερείς που πρόβαλλαν αντίσταση και βεβαίως σε κάθε αγώνα του έθνους.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «χρειάζεται διάλογος με προϋποθέσεις που δεν θα έχει εκπροσώπους με σφραγίδα και τα χαρακτηριστικά του θα είναι η πατρίδα, η θρησκεία και το καλό του λαού».

Επίσης ο Μακαριότατος υπενθύμισε ότι έχουν ήδη κατατεθεί στον κ. Φίλη οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά ακόμη δεν τους έχει καλέσει για συζήτηση και σημείωσε πως «χρειάζεται να αρχίσει διάλογος από μηδενική βάση», παρομοιάζοντας την χώρα με ένα καράβι που βουλιάζει «και όταν βουλιάζει το καράβι εμείς δεν μπορεί να τραγουδάμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας πως «έχουμε όλοι ευθύνη. Χρειάζεται πολύς αγώνας για να επιτύχουμε το καλύτερο και είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με γκρίνιες».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Ειδικότερα ο κ. Καμμένος δήλωσε τα εξής:

A. Κατ’ αρχήν, θέλω να σας πω ότι μίλησα με τον Πρωθυπουργό και άκουσα την ομιλία του. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με το έθνος, αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Σας διαβεβαιώνω ότι και ο Πρωθυπουργός, όπως εξάλλου είπε στη Βουλή πριν από λίγο, με κανένα τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί - ούτε μπορεί να αποκοπεί - η Ορθοδοξία από την πατρίδα μας και βεβαίως αυτό αφορά και τη διδασκαλία.

B. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η συνάντηση γίνεται μετά την αποδοχή από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ότι ξεκινά ένας διάλογος, από μηδενική βάση. Και μάλιστα, επειδή τον ρώτησα, μου διευκρίνισε ότι τα βιβλία που θα γραφούν και το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας της Εκκλησίας με το Υπουργείο Παιδείας.

Γ.  πολύ. Δεν σας κρύβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτα αυτά τα οποία ειπώθηκαν, γιατί ο ρόλος της Εκκλησίας είναι απόλυτα σαφής και στη διάρκεια της Κατοχής όπου είχαμε ιερείς που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχε αντίσταση εκ μέρους της Εκκλησίας και βεβαίως σε κάθε αγώνα του έθνους. Μάλιστα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ξέρετε, έχουμε καθιερώσει στο εθνόσημο τους προστάτες Αγίους, προσθέσαμε μάλιστα και τον Προφήτη Ηλία στην Αεροπορία Στρατού πριν από λίγες ημέρες.

Δ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω από την πλευρά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά και ως κυβερνητικός εταίρος, ότι εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε για τίποτα εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ιεραρχίας.

Ε. Με πολύ σεβασμό θα ακούσουμε τις αποφάσεις που θα πάρετε, θα συμβάλλουμε στο διάλογο που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, αν χρειαστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Ζ. Χαίρομαι παρά πολύ που κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς μας έχουμε πλέον μία λύση σε αυτό που είχε δημιουργηθεί και είμαστε στη διάθεσή σας στο διάλογο να γίνουν απόλυτα διακριτές οι θέσεις της Εκκλησίας μας, η σχέση της Ορθοδοξίας με το Έθνος και κάποιες αλλαγές που πιθανόν να πρέπει να γίνουν, τις οποίες να θυμίσω πρώτα τις ζήτησε η Εκκλησία .

Η. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον τα σχολεία μας έχουν παιδιά που είναι άλλων θρησκειών, τα οποία δικαιούνται να έχουν και εκείνα τη δική τους εκπαίδευση. Όμως η πλειοψηφία είναι οι Ορθόδοξοι μαθητές και έχουν και εκείνοι δικαίωμα να μαθαίνουν την αλήθεια από τα θρησκευτικά με βάση τον Ορθόδοξο λόγο.

Θ. Πάντως, Μακαριότατε, να σας διαβεβαιώσω ότι το καράβι δεν θα βουλιάξει, γιατί έχει τον Άγιο Νικόλαο οδηγό, που στις δύσκολες στιγμές πάντα παρεμβαίνει.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ