Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπ. Παιδείας:Οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα εισάγονται σε Σχολές και όχι σε τμήματα

"Ο ισχύων τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει τις λαϊκές οικογένειες".
Δημοσίευση: 28/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μελετάμε την πρόταση η εισαγωγή να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, κατά την προς ημερήσια   συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, και σημείωσε τα εξής:

 -Η κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για τα ΑΕΙ, προϋποθέτει αλλαγή τουλάχιστον των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, καθώς και αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Ενώ στο γυμνάσιο τα παιδιά θα διδάσκονται μαθήματα σε εύρος, στο λύκειο θα επικεντρώνονται και θα διδάσκονται σε βάθος.

-Επίσης, μελετάμε την πρόταση η εισαγωγή να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Ο ισχύων τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει τις λαϊκές οικογένειες.

-Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να καταλήξει στον νέο τρόπο πρόσβασης των παιδιών στα πανεπιστήμια με ευρεία συναίνεση, γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι θέμα μιας τετραετίας. Το άκουσα και από άλλους ομιλητές και το σημειώνω με ικανοποίηση.

-Προτείνω –και ελπίζω να έχω στο σημείο αυτό τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων- το κρίσιμο αυτό ζήτημα να ανατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πρέπει, αξιοποιώντας το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε τα παιδιά που θα μπουν στο λύκειο από του χρόνου να γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα μπουν στα πανεπιστήμια.

 

Σχόλια (5)

 
Γιάννης (Υπεύθυνος ΚΕΣΥΠ)
03 Οκτ 2016 02:30

H εισαγωγή να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι καν προς συζήτηση. Εξυπακούεται ότι έτσι πρέπει να είναι.
Στο εξωτερικό είναι αυτονόητο!

Δεν είναι δυνατόν ένας έφηβος 18 ετών να γνωρίζει αν πράγματι προτιμά τους ηλεκτρολόγους από τους μηχανολόγους ή από τους πολιτικούς μηχανικούς. Θα πρέπει η επιλογή να γίνεται μετά από 1-2 βασικά έτη σπουδών. Άλλωστε, τα περισσότερα μαθήματα των 2 πρώτων ετών στα πολυτεχνικά τμήματα είναι παρόμοια και καλύπτονται κυρίως από το γενικό τομέα.

Όπως βέβαια δεν μπορεί εξ αρχής όλοι να γνωρίζουν αν προτιμούν τα οικονομικά τμήματα ή τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων. Αφήστε δε τις ειδικότητες του Γεωπονικού Αθηνών που δεν επιτρέπουν σε κάποιον να αλλάξει κατεύθυνση αλλά πρέπει να παραμείνει στο τμήμα στο οποίο πέρασε (τυχαία δυστυχώς συχνά) με τις πανελλαδικές...

Νομίζω ότι το μόνο προς συζήτηση είναι ο τρόπος επιλογής τμήματος. Λύσεις φυσικά υπάρχουν. Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί ο τρόπος που κάποια τμήματα δίνουν κατεύθυνση στους φοιτητές τους.

 
KOSTAS70
29 Σεπ 2016 17:07

Η "Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής" θα αναλάβει να κάνει το νέο εξεταστικό. Μήπως, λέω, μήπως πρέπει να ερωτηθούν και οι επαγγελματίες του κλάδου; Μήπως όλη η σοφία του κόσμου ΔΕΝ έχει συγκεντρωθεί-εγκλωβιστεί μέσα στη Βουλή;

 
Νίκος Π
29 Σεπ 2016 14:07

Οι περισσότερες σχολές κ. Θανάση περιέχουν ανόμοια τμήματα, στη Φυσικομαθηματική πχ ψάξτε να βρείτε τη σχέση ανάμεσα στο Μαθηματικό και το Βιολογικό. Άλλος επίσης είναι ο λόγος που τα παιδιά καταφεύγουν στα φροντιστήρια - οι απαιτήσεις των εξετάσεων είναι πολύ υψηλότερες από τις δυνατότητες παροχής γνώσεων που διαθέτουν ακόμα και τα καλύτερα σχολεία. Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού επομένως δεν αφορούν κανένα από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και γίνονται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους.

 
Θανάσης
29 Σεπ 2016 11:08

Και με τα πανεπιστήμια ΟΠΑ, Πειραιά, Χαροκόπειο τί θα γίνει που περιέχουν ανόμοια τμήματα?

 
PE19
28 Σεπ 2016 23:25

Ποιος θα καθορίζει αν κάποιος βγαίνει γιατρός ή νοσηλευτής ??? οι πανεπιστημιακοί ???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ