Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων

Δημοσίευση: 28/09/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο κ. Τσίπρας διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημοσίων χώρων. Έτσι έγινε γνωστός! Έτσι απέκτησε τις πρώτες πολιτικές περγαμηνές!

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την παιδεία, και συνέχισε:

-Και καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε, κύριε Τσίπρα, σε έναν βαθμό προϊόν των βιωμάτων μας.

-Και ειλικρινά προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές τις οποίες κάνατε ως μαθητής και ως φοιτητής.

-Αλλά αυτό το οποίο βρίσκω πραγματικά ακατανόητο για έναν νέο άνθρωπο είναι ότι δεν ξεχάσατε τίποτα από αυτά που κάνατε και δεν μάθατε δυστυχώς και τίποτα στην πορεία.

- Το ίδιο γρατζουνισμένο βινύλιο της δεκαετίας του ’80 εξακολουθούμε να ακούμε, τα ίδια κλισέ συνθήματα, τα οποία ξεπέρασε η ιστορία, ελάχιστη προσπάθεια, εξίσωση προς τα κάτω, πελατειακός κομματισμός, αναξιοκρατία, πασπαλισμένα με ολίγη επαναστατική γυμναστική, καταλήψεις και όλα τα σχετικά. Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις δικές σας πολιτικές.

Η απάντηση  του Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, είπε τα εξής:

- Πράγματι, είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας, της πορείας μας, της προσωπικής μας ιστορίας και καταγωγής. Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, είμαι υπερήφανος για τη δική μου πορεία.

-Διότι ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις, τις σημαντικές εκλάμψεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας. Γιατί το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, το νεολαιίστικο κίνημα στον τόπο μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

-Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του ’90-’91 ενάντια σε έναν αυταρχικό και οπισθοδρομικό, αντιεκπαιδευτικό νόμο τότε της Κυβέρνησης του πατέρας σας, όπως ήταν τιμή μου να συμμετέχω και στο φοιτητικό κίνημα, βεβαίως σε μια εποχή παρακμής του κινήματος και του ρόλου των φοιτητικών συλλόγων.

-Αλλά αυτοί οι αγώνες, οι κοινωνικοί αγώνες, οι συλλογικοί αγώνες είναι αγώνες που πήγαν την κοινωνία μπροστά, διασφάλισαν και κατοχύρωσαν δικαιώματα, υπερασπίστηκαν τη δημόσια παιδεία, τη δωρεάν παιδεία, την ίδια τη δημοκρατία.

-Κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε κάτι; Το βασικό σας πρόβλημα, όταν μιλάτε για την εκπαίδευση, παρότι κατηγορείτε εμένα για τα δικά μου προσωπικά βιώματα, μάλλον είναι τα δικά σας βιώματα.

-Διότι μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ’ έξω από δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν μπορείτε να τα υπερασπιστείτε. Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη δημόσια παιδεία, παρά μονάχα την ιδιωτική.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ανταπαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον κ. Τσίπρα:

- Δηλώσατε υπερήφανος για τη συμμετοχή στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Είναι δικαίωμά σας να το κάνετε.

-Οφείλω να επισημάνω βέβαια ότι αυτό το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα συχνά παρεκτράπη σε εκδηλώσεις ακραίας βίας η οποία στιγμάτισε δυστυχώς την κοινωνική και πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

- Θέλω να θυμίσω σε εσάς που δεν το γνωρίζετε κάτι που είναι ίσως συμβολικό. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν το αναφέρατε εσείς, κύριε Τσίπρα.

- Θυμάστε ποιο ήταν το όνομα της φοιτητικής παράταξης της οποίας ήταν επικεφαλής ο κ. Τσίπρας στα φοιτητικά του χρόνια; «Εγκέλαδος».

-Αυτόν τον εγκέλαδο έχετε προκαλέσει στη χώρα. Έχετε γκρεμίσει ό,τι υπάρχει.

-Μιας και μιλάμε για βιώματα, δεν είχα πρόθεση ειλικρινά να το αναφέρω, αλλά με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο και έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο.

-Πράγματι είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο.

-Φαντάζομαι ότι κι εσείς, κύριε Τσίπρα, αν θα θέλατε να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, δεν θα είχατε δυσκολία να το κάνετε. Ξέρετε, σκληρή δουλειά χρειάζεται.

-Την οικονομική άνεση, νομίζω, την είχατε. Θα μπορούσατε να πάτε κι εσείς σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο. Εγώ έκανα αυτή την επιλογή.

-Αλλά μην εγκαλείτε εμένα ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο.   

Αλέξης Τσίπρας: Τι είναι αυτά που λέτε τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι η απόλυτη υποκρισία, κύριε Τσίπρα. Η απόλυτη υποκρισία. Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε το εκπαιδευτικό σύστημα. Εσείς ο ίδιος αναγνωρίζετε τα προνόμια της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μην αναφέρεστε, λοιπόν, σε προσωπικά βιώματα όταν η δικιά σας διαδρομή αναδεικνύει τον βαθμό της υποκρισίας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου

Παρέμβαση στο θέμα των καταλήψεων έκανε η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία είπε τα εξής:

- Εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα είχαν μιλήσει επί είκοσι επτά χρόνια για την κατάληψη του δημόσιου αέρα, η οποία στοίχισε τόσο χρήμα στον ελληνικό λαό, θα είχε το δικαίωμα να μιλήσει και για τις καταλήψεις στα ανώτατα ιδρύματα.

- Να θυμίσω ότι όσα στοίχισε η μη νομιμότητα και αδειοδότηση των καναλιών, δεν έχει στοιχίσει ούτε το ένα εκατοστό από τη βία ή τις καταλήψεις στα ανώτατα ιδρύματα.

- Να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα ως πρόβλημα, αλλά αφού έχουμε λύσει τα άλλα προβλήματα.

-Να θυμίσω κάτι για το 1990-1991 και τις καταλήψεις και για το τι έγινε εκείνη την περίοδο.
-Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η βία μπορεί να τροφοδοτηθεί από το ίδιο το κράτος;

-Μήπως να υπενθυμίσω ότι εκείνη την περίοδο δολοφονήθηκε ο Τεμπονέρας ή ότι το 2008 δολοφονήθηκε ο Γρηγορόπουλος και γι’ αυτό είχαμε τέτοια έξαρση;

-Ας προσέχουμε πάρα πολύ τι λέμε, γιατί όσο περιθωριοποιείται η νεολαία, τόσο πιο άσχημο είναι και για τη Δημοκρατία και για την κοινωνία και για το μέλλον της.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ